Julkaistu: 21.11.2012

Toinen vaihtoehto -tukibileet

Kerttu Vauras. Kuva Jani Laakko.
Hyvän asian puolesta kannattaa moshata, juhlia ja riehua tanssilattialla.

Toinen vaihtoehto -lehdellä on ollut merkittävä tiedonvälitystehtävä punkpiireissä. Lehti on välittänyt keikkatietoja ja bändi-infoa vuodesta 1989. Päätoimittaja Markku Hirvelä sanoo lukeneensa Toista Vaihtoehtoa sen ilmestymisestä saakka. 

– Oli todella inspiroivaa lukea lehteä, ja sen merkitys ennen internetiä oli tietysti aivan toinen kuin nykyään. Joskus 20 vuotta sitten ilmoittauduin vapaaehtoiseksi avustajaksi. Halusin antaa oman panokseni, koska lehden ilmestymisellä oli minulle maalaiskylässä paljonkin merkitystä. Alussa naputtelin kirjoituskoneella arvioita puhtaaksi, mutta pikku hiljaa tein kaikkea mahdollista lehteen liittyvää. Olen uponnut tähän hommaan koko ajan syvemmälle ja syvemmälle. 

Lehden toimintaan liittyvät myös tukikeikat. Keikkoja järjestettiin jo 15 vuotta sitten, ja idea otettiin uudelleen käyttöön vuosi sitten. Uusista tukikeikoista ensimmäinen järjestettiin Turussa, seuraava on Helsingissä 29. marraskuuta ja sarjan viimeinen, ikärajaton keikka nähdään Tampereella 2. joulukuuta.  

Yksi Helsingin tukikeikalla esiintyvistä bändeistä on turkulais-helsinkiläinen hardcore-jengi Kovaa Rasvaa. Bändin laulaja Kerttu Vauras kertoo itse tyrkyttäneensä bändiään mukaan. 

– Onneksi päästiin. Aina kiinnostaa lähteä tukikeikalle hyvän asian puolesta. Ainakin mua. 

Päätoimittaja Markku Hirvelä kertoo, ettei toimituskunnan ole tarvinnut bändejä erikseen etsiä. Osa halukkaista jäi nytkin ulkopuolelle. Halukkuus osallistua Toisen vaihtoehdon tukemiseen on osoitus lehden merkityksestä. Myös Kerttu Vauras kuvaa suhdettaan julkaisuun läheiseksi. 

– Olin varmaan esiteini, kun sain lehden käsiini ensimmäistä kertaa. Siitä mä aina kattelin kaikki tulevat keikat, kiinnostavat levyarviot ja bändien haastattelut. Suosikin tilaaminen tais loppua samoihin aikoihin... 

Noin seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä lehti on kärsinyt taloudellisista paineista olemassaolonsa aikana. Pitkälti vapaaehtoisvoimin tehtävän lehden painokset ovat suhteellisen pieniä, mutta kuluja kertyy siitä huolimatta. Hirvelän mukaan keikoilla on merkitystä lehden budjetille. Raha ei kuitenkaan ole tukikeikkojen ainoa tai edes tärkein asia. 

– Viime vuoden tukikiertue toi jonkin verran rahaa, jolla maksettiin lehden paino- ja postituskuluja. Mutta ainakin omasta mielestäni tärkeämpää oli se, että keikoilla ihmiset tilasivat lehden. Tilaajien joukossa oli paljon sellaisia ihmisiä, joille ei lehteä vielä koskaan aikaisemmin ollut tullut. Se tuntuu mukavalta ja tärkeämmältä kuin rahallinen hyöty.

Tiedot

Toinen vaihtoehto -tukibileet

29.11.2012

Lepakkomies (Helsinginkatu 1)

Lavalla Kovaa Rasvaa, Trigger Happy ja Musta Köksä

Liput 5 euroa

http://tv.punkinfinland.net/