Julkaistu: 01.11.2012

For those who have time

Kuva Uupi Tirronen.
Koreografi Maija Hirvanen vie yleisönsä tummiin tunnelmiin.

Liikkeellä marraskuussa -festivaalin tämänvuotinen tilausteos on Maija Hirvasen trio For those who have time. Näyttämöllä teos nähdään vielä festivaalin jälkeenkin. 

Hirvasen uutuusteos on vähäeleinen, painostava ja synkkä. Aikaa ei ole mihinkään, ja kuolema odottaa nurkan takana. Mihin vähäisen aika pitäisi käyttää? Näyttämöllä Hanna Ahti, Andrius Katinas ja Jukka Tarvainen vuorottelevat ajatuksin, joissa ei tulevaisuuden valoa näy. 

Katsomossa mietteet kiertyvät ajan puutteeseen. Hallitsemmeko elämäämme ja aikaamme? Nykyään ihmisillä ei tunnu olevan aikaa mihinkään. Katinas listaa mainiossa soolossaan liikkeellä asioita, joihin hänellä ei ole aikaa. Mukana on arjen asioita syömisestä seksiin. 

Mihin kaikki aika oikein kuluu? 

Hanna Ahti mutisee jotakin kuolemanpelosta. Hän näyttää eteläeurooppalaiselta leskeltä mustassa mekossaan. Kädessä roikkuvat puuhelmet kalisevat. Kuolema kulkee mukana, mutta pelkoa tärinässä ei ole. Jonkinlainen kohtalousko tuo kuoleman lähelle, tuhoisana ja lopullisena. Soolon painostavuus syntyy vääjäämättömyydestä ja pienieleisyydestä. Painostava tunne välittyy katsomoon saakka. 

Kun Ahti ja Katinas tärisevät yhdessä, katsomon tuolitkin pomppivat. Tärinä tuo ajan ja ajan rytmin näkyväksi – kuin sydämen lyöntien tasaisen jatkumon. Lähes kuulen sydämen iskut. Lopulta hiljaisuus vaihtuu minimalistiseen musiikkiin, joka lisää entisestään painoa katsojankin rintalastan alla. 

Kun tärinä jatkuu pitkään, siitä tulee tanssijoille hankalaa. Elämän ja liikkeen on silti jatkuttava. Jos mikään muu ei enää liiku, on se edes ilmaan nouseva jalkaterä. 

Ilmaan lentää kymmeniä ilmapalloja, joista useimmat ovat mustia. Seassa on muutama kirkkaanpunainen pallo. Tavallisia puhallettuja palloja, joita ei voi kontrolloida, kuten ei elämän jatkumoakaan. Tanssijat heittävät palloja ilmaan uudestaan ja uudestaan, kohti etunäyttämöä ja yleisöä. Lähimmät katsojatkin pääsevät palauttamaan muutaman pallon. Mutta pallojen liikkeiden kontrollointi on mahdotonta, kuten ajan ja ehkä elämänkin. 

Mutta sitten ääneen pääsee särökitara. Jukka Tarvaisen loihtimat soinnut heittävät synkät ajatukset menemään ja vetävät takaisin tähän hetkeen. Muuta ei tarvitakaan. Hiljaisuus ja minimalistinen taustamusiikki ovat poissa. Trio muuttuu tyylikkääksi muusikkoryhmäksi, asennot ovat katu-uskottavia ja pogoaminen sujuu. Mitäpä sitä muuta. Siihen aikaa on riittämiin. Tämä, tässä ja nyt.

Tiedot

For those who have time

Maija Hirvanen

Esitykset Zodiakissa (Tallberginkatu 1) 9.11.2012 asti

Näyttämöllä: Hanna Ahti, Andrius Katinas, Jukka Tarvainen

www.liikkeellamarraskuussa.fi

http://www.zodiak.fi/