Julkaistu: 15.11.2012

Talvisirkus Afrikka

African boys. Kuva Joona Pettersson.
Hurjaruuthin talvisirkus vie iloisiin tunnelmiin tanssein ja sirkusnumeroin.

Teatterinjohtaja, ohjaaja Arja Pettersson on valinnut tämän vuoden talvisirkuksen teemaksi kokonaisen maanosan. Afrikka syntyy letkeästä menosta, takaseinälle heijastuvista kuvista ja videoista sekä värikkäistä esiintymisasuista. Sika, rotta, tontut ja porot pyörivät mukana hurjassa menossa lumisilta vuorenrinteiltä palmupuin reunustetuille afrikkalaisteille. 

Hannu Oskalan säveltämät, kansanmusiikkiin perustuvat rytmit muokkautuvat hauskasti erilaisiin kohtauksiin. Oskalan, Jarno Tastulan ja Jouko Kyhälän orkesteri höystää tunnelmaa monenlaisilla tempoilla, soittimilla ja teemoilla. Orkesteri todistaa suomalaisen musiikin sopivan iloiseen kansainväliseen menoon varsin mainiosti. Välillä musiikki vie diskoilemaan, ja nopeimmat hoksaavat Youtube-hitti Gangnam stylenkin vilahtavan mukana. 

Suuri ryhmä tanssii sirkusareenaksi muuttuneeseen Pannuhalliin seepraraidat päällään ja vesikanisterit rumpuina käsissään. Esiintyjät vievät harmaan marraskuisen tunnelman hetkessä Afrikkaan, kauas iloiseen ja lämpimään. Takaseinälle heijastetut videot ja valoanimaatiot ovat Joona Petterssonin käsialaa. Onnistunut videolavastus luo esitykseen epätodellista fiilistä. Videolla porokin pääsee Afrikkaan. 

Talvisirkus Afrikka on harmitonta menoa, mutta esityksen yksityiskohdissa on myös sanomaa. Ohjaaja Arja Petterssonin mukaan muoviset ja kevyet vesikanisterit ovat muuttaneet afrikkalaisten naisten elämän. Aikaisemmin naiset kantoivat veden päänsä päällä painavissa saviastioissa. Kalliin saviruukun rikkoutuminen saattoi merkitä perheelle entistä huonompia aikoja. Muovisia kanistereita on monen kokoisia, ja pienetkin lapset voivat tehdä osansa. 

Viestiä löytyy myös värikkäästä puvustuksesta. Kun videolla näkyy guinealainen kaatopaikka, tanssijoiden pitkät hameet on koottu muovipusseista. Kahisevat helmat ovat kuin arvokkaita salsahameita. Kirsi Mannisen luomat puvut ovat jälleen oivaltavia, hauskoja ja hulvattomia. 

Saksassa asuva ja työskentelevä nelihenkinen ghanalaisryhmä esittää voimaa ja notkeutta vaativaa akrobatiaa ja ottaa yleisönsä. He ovat mukana myös huikeassa ryhmäkohtauksessa kiinalaisen tolpan ympärillä. Aluksi tohtori Livingstonea muistuttava punapartainen Thomas Dechaufour kiipeilee kiinalaisella tolpalla niin, että yleisö aivan kiljuu säikähdyksestä ja huokaisee helpotuksesta heti perään. Ryhmäkohtauksessa miesten kanssa taituroi Eveliina Saxman

Liinoilla ja trapetsilla temppuileva amerikkalais-suomalainen pari – Jordan Webb ja Onna Degerman – vaikuttaa aidosti rakastuneelta. He katsovat ja koskettavat toisiaan ihanan hellästi. Webb roikottaa Degermania nilkoista korkealla ilmassa vailla suojaköysiä. Keskinäinen luottamus välittyy yleisölle. 

Sirkuslaisten temput vievät esitystä eteenpäin. Tällä kertaa suuri osa ajasta kuluu kuitenkin iloisessa menossa tanssin ja lattia-akrobatian parissa. Onnistuneet esiintyjävalinnat siivittävät menoa. 

Tiedot

Talvisirkus Afrikka

Tanssiteatteri Hurjaruuth

Esitykset Kaapelitehtaan Pannuhallissa (Tallberginkatu 1 A/117)

8.11.–6.1.2013

Liput 16–28 euroa, perhelippu 78/80 euroa

Yli 3-vuotiaille

www.hurjaruuth.fi