Julkaistu: 08.11.2012

Mikael Kihlman

Mikael Kihlman: Blue II, 2007 (kuivaneula, koko 60 x 45 cm)
Mikael Kihlmanin grafiikka luo tunnelmia arjen kaduilta.

Ruotsalainen Mikael Kihlman (s. 1953) on taitava graafikko. Hänen tekniikkansa kuivaneula ja mezzotinta on aikaa ja tarkkuutta vaativa grafiikan muoto. Kihlmanin teoksista välittyykin ensin lähes fotorealistinen tunnelma. Vasta katsoessaan teoksia hieman lähempää ja tarkemmin, huomaa pienet yksityiskohdat ja tekniikan luonteen. 

Kihlmanin teokset ovat katu- ja kaupunkinäkymiä. Ne vaikuttavat suurin osa hyvin tutunoloisilta, ja ovatkin kuvia paikoista, joiden kadut ja rakennukset osin muistuttavat omiamme. Ruotsin ja Itä-Euroopan lisäksi kuvasto laajenee aina Venetsiaan ja Intiaan asti, mutta yleisvaikutelma säilyy kuitenkin yhtenäisenä. 

Teosten aluksi hieman liiankin realistinen vaikutelma sulautuu nopeasti monimuotoiseksi verkostoksi pieniä yksityiskohtia ja anekdootteja kuvissa. Niihin ”kuulumattomat” pienet hienovaraiset tekstit ja ”viivastot” elävöittävät pintaa, herättävät kuvat henkiin. Kihlman onkin oikeastaan taitava tunnelman luoja, mikä tulee hyvin esille myös pienemmissä ja yksinkertaisemmissa asetelmallisissa teoksissa. 

Jokin tarina tai kohtaus tuntuu syntyvän katsojan mielessä, kun Kihlmanin teoksia katsoo. Jäljen taitavuus ja kuvan kauneus tekevät niistä miellyttäviä ja houkuttelevia. Teoksia on esillä paljon, mutta ne on hyvin ryhmitelty. Muutama kookkaampi useampiosainen teos saa tarvitsemansa tilan. 

Kihlman on kulkenut myös Helsingin katuja käydessään vuosittain Suomessa. Hän kuuluukin niin Ruotsin kuin Suomen taidegraafikoiden yhdistykseen. Pimenevää vuodenaikaa piristävää näyttelyä ehtii katsomaan vielä tämän viikon!

Tiedot

Mikael Kihlman

Otteita

Galleria G (Pieni Roobertinkatu 10)

24.10.–11.11.2012

Avoinna ti, to, pe klo 11–17, ke klo 11–18, la–su klo 12–16

Vapaa pääsy

http://www.taidegraafikot.fi/