Julkaistu: 15.11.2012

Jäälohikäärme

Värikäs ja fantasioiva lastenelokuva vie Pohjois-Ruotsin komeisiin maisemiin.

Martin Högdahlin esikoispitkä elokuva Jäälohikäärme (Isdraken, 2012) on värikäs lastenelokuva, jota ryydittää maagisrealistinen kerronta. Tarina on kerrottu todellisuutta ja fantasiaa sekoittaen – aivan kuin aikuisen arkirealismiin olisi sekoitettu hitunen lapsen lennokasta mielikuvitusta. 

Jäälohikäärme sivuaa lasista lapsuutta ja vanhemman liiallista alkoholinkäyttöä, mitä voisi pitää pohjoismaalaisittain tärkeänä näkökulmana. Se ei kuitenkaan ole elokuvan pääteema. Positiivissävyisessä elokuvassa lapset ovat vahvoja selviytyjiä, jotka löytävät voimaa läheisistään ja rohkeasta asenteestaan. 

11-vuotiaan Mickin (Philip Olsson) isä on ikuinen rokkari, sellainen vähän hämmentävä aikuinen, joka ei osaa huolehtia lapsista. Äidittömän Mickin tärkein tukihenkilö onkin hänen melkein aikuinen isoveljensä Tony (Vincent Grahl), joka kuitenkin joutuu ongelmiin lain kanssa. Kun isä passitetaan parantolaan ja Tony nuorisovankilaan, sosiaaliviranomaiset lähettävät pojan tätinsä luokse Pohjois-Ruotsiin. 

Paperilla tarina kuulostaa rankalta, mutta elokuvassa tapahtumat on kerrottu kepeällä otteella ja koomisestikin. 

Alkuvaikeuksien jälkeen Mick tutustuu outoon, boheemiin tätiinsä (Malin Morgan) sekä merkillisiin, ikuista vihanpitoa pitäviin kaksosiin, Bengtiin ja Bertiliin (Jarl Lindblad ja Dick Idman). Uusi luminen luonto tuo oman haasteensa tukholmalaispojan elämään. Kotiin kaipaava poika kuuntelee öisin valaiden itkua. Valaat itkevät menetettyään perheensä. 

Suurin uusista haasteista on kuitenkin jännittävä Pii (Feline Andersson), luokan kingi ja aivan ihana tyttö. Pian Mick huomaa olevansa ihastunut tyttöön – ensimmäistä kertaa elämässään. 

Juuri kun Mick on saanut elämäänsä hiukan järjestystä, ilmestyvät sosiaaliviranomaiset pilaamaan kaiken. Heillä on pojalle ihanteellinen sijaisperhe, eikä tähän ole vastaansanomista sukulaisilla, parhailla kavereilla saati sitten Mickillä itsellään. Mick ottaa lopulta ohjat omiin käsiinsä yhdessä parhaiden kavereidensa kanssa. 

Berlinalen Generation-sarjassa tänä vuonna esitelty Jäälohikäärme on sympaattinen ja humoristinen elokuva, jossa ei jäädä itkemään vaikeuksien takia. Nuoret näyttelijät Olsson ja Andersson sekä jengiläiset Hampus Andersson ja William Nordberg ovat luonnollisia kameran edessä ja tekevät elokuvasta hauskan seikkailun.

Tiedot

Jäälohikäärme

Ruotsi 2012, 77 min, K7

Ensi-ilta 16.11.2012

Ohjaus: Martin Högdahl

Käsikirjoitus: Petra Revenue

Näyttelijät: Philip Olsson, Feline Andersson, Hampus Andersson-Grill, Malin Morgan, William Nordberg, Vincent Grahl, Hans Alfredson, Dick Idman, Jarl Lindblad

Kuvaus: Trond Høines

Leikkaus: Fredrik Morheden

Tuottaja: Peter Hiltunen

Musiikki: Jesper Stromblad, Daniel Flores

Lavastus: Emma Skoog

Pukusuunnittelu: Viktoria Mattia