Julkaistu: 21.11.2012

Invaasio!

Kuvassa Karoliina Niskanen ja Asko Vaarala. Kuvaaja Tuomo Manninen.
Eljas Liinamaan ohjaus on vauhdikas veijaritarina vieraudesta ja vierauden pelosta.

Hyvät naiset ja herrat! Suojautukaa, Abulkasem on saapunut kaupunkiin! Mahdollisesti jäädäkseen! Että kenestä on kysymys? No hänestähän puhuvat kaikki!  

Kansallisteatterin Omapohjassa nähtävä Invaasio on Ruotsissa asuvan Jonas Hassen Khemirin hulvaton ja anarkistinen näytelmä. Onneksi se on nyt meidän suomalaistenkin nähtävänä Juha-Pekka Pajusen käännöksenä. Ohjaajana siipiään kokeilee Teakista valmistuva Eljas Liinamaa, josta tullaan varmasti kuulemaan. Sen verran varmaa otetta ja luovaa hulluutta hänen meiningissään on. Invaasio sisältää toinen toistaan makeamman jekun käsiohjelmasta alkaen...  

Varjoteatterista tv-maailmaan

Esityksen alussa seurataan naivistista varjonäytelmää Tuhannen ja yhden yön tarinoiden hengessä. Karoliina Niskanen ja Janne Reinikainen kertovat romanttista seikkailutarinaa Abulkasemista. Tunnelma räsähtää päreiksi, kun lavalle ryntää kaksi murrosikäistä kaveria (Asko Vaarala ja Markus Virtanen). Näitä ruotsalaisia, Tornionjoen murretta puhuvia jätkiä taide ei voisi vähempää kiinnostaa. Mutta jotain taidepläjäyksestä jää pojillekin käteen: Abulkasem. Yhtäkkiä koulussa kaikki puhuvat siitä: ”Se on niin abulkasemii!”. Fiktiivisestä hahmosta tulee käsite. 

Nimi toimii hyvin myös iskurepliikkinä baarissa, kuten Vaarala mainiossa soolossaan näyttää. Kohteena on kaunis ja arvoituksellinen nainen, jota Niskanen tulkitsee makoisasti. Kohtauksen mehukkuutta tukee romanttinen diskomusa. 

Tunnelma vaihtuu täysin – tällä kertaa tv-show’ksi, jota isännöi karismaattinen Janne Reinikainen. Onpa mukava nähdä häntä pitkästä aikaa lavalla! Reinikainen on nimittäin viime aikoina profiloitunut enemmän ohjaajana. Huumori on tallella. Pienin elein ja ääntään muutellen hän taitavasti naurattaa yleisöä.

Reinikaisen kanssa lavalla on ”asiantuntijaraati”. Näppärän taustaprojisoinnin ja teemaan sopivan tunnusmusiikin saattelemana yritetään selvittää Abulkasemin mysteeriä. Arvostetutkin lähteet antavat hänestä ristiriitaista tietoa. Arvoitus ei ratkea.

Kuka Abulkasem?

Yhtäkkiä ollaan tukholmalaisessa baarissa, jossa kokoontuu teatteritieteilijöiden opintopiiri. Maahanmuuttajaopiskelijaa turhauttaa oma kurditausta ja opiskelukavereiden paapovat kommentit. Sattuman kautta opiskelija keksii ruveta heittämään läppää ”kuuluisasta ohjaajasta”, Abulkasemista. Legenda jatkaa elämäänsä. 

Yksi Reinikaisen rooleista on yksinäinen ja työtön maahanmuuttaja. Mustiin viiksiin sonnustautuneena hän uskoutuu yleisölle ja kertoo Abulkasemin oudoista puhelinsoitoista. Tuskastuneena hän hakee lopulta oikeutta tulkin apuun turvautuen, jotta tulisi varmasti ymmärretyksi. Osuvassa kohtauksessa tulkki puhuu aivan muuta kuin mitä Reinikaisen hassu höpötys ja elekieli kertovat. Koska kyseessä on maahanmuuttaja, täytyy kyse olla terrorismista! 

Vieraiden vaikutteiden valitusvirsi

Railakas kohellus alkaa kääntyä vakavaksi, ja teeman ydin paljastuu vähitellen. Khemirin oma tausta johdattaa katsojan miettimään, miltä vieraus tuntuu. Miltä tuntuu, kun aina epäillään? Millaista on joutua selittelemään ja lopulta sepittämään omaksi ilokseen?

Khemir osoittaa pirullisen nerokkaasti, miten helppoa on luoda massahysteriaa. Siihen ei tarvita kuin keksitty nimi ja vähän salaperäisyyttä, niin paketti on valmis. Kyse ei ole pelkästään terrorismin pelosta, vaan ihmisen ikuisesta pelosta vierautta kohtaan. Vieraus kiinnostaa ja kiihottaa, mutta ennen kaikkea pelottaa. Invaasio onkin alaotsikoitu osuvasti valitusvirreksi vieraista vaikutteista.

Ohjaaja Liinamaa on ottanut pallon tyylillä ja asenteella vastaan. Ohjauksessa näkyy visuaalisen leikittelyn ja komiikan ohella myös tiukka kantaaottavuus. Tiivis näyttelijäryhmä toimii hyvin yhteen. Hienoa, että Kansallisteatteri tekee yhteistyötä Teakin kanssa ja antaa nuorille näyttelijöille mahdollisuuden. Kaikki uudet näyttelijätuttavuudet, Vaarala, Virtanen ja Niskanen, ovat omalla tavallaan persoonallisia ja kiinnostavia. Mitähän saamme tältä combolta nähdä seuraavaksi?

Tiedot

Invaasio!

Jonas Hassen Khemiri

Ensi-ilta 15.11.2012

Kansallisteatteri (Läntinen Teatterikuja 1)

Suomennos: Jukka-Pekka Pajunen

Ohjaus: Eljas Liinamaa (TeaK)

Rooleissa: Karoliina Niskanen (TeaK), Janne Reinikainen, Asko Vaarala (TeaK) ja Markus Virtanen (TeaK)

Lavastus: Kaisu Koponen

Puvut: Siru Kosonen

Valot: Kare Markkola

Äänet: Esko Mattila

Projisointi: Pyry Hyttinen

Naamiointi: Petra Kuntsi

http://www.kansallisteatteri.fi/