Julkaistu: 01.11.2012

Etnosoi! 2012

Dhoad Gypsies of Rajasthan
Maailmanmusiikin festivaali täyttää komeat 25 vuotta.

Maailman musiikin keskuksen järjestämä Etnosoi!-festivaali on jo vuosikymmenet tarjonnut suomalaiselle yleisölle ainutlaatuisia mahdollisuuksia kokea ja kuulla musiikkia eri puolilta maailmaa huippuartistien esittämänä. Ohjelmistoon kuuluvat myös erilaiset luennot ja seminaarit, jotka syventävät ja avaavat festivaalin musiikkitarjontaa. Juhlavuonnaan Etnosoi! jatkaa luotetulla linjallaan.

Tällä kertaa valtaosa esiintyjistä saapuu idästä. Musiikkiterveiset kuullaan Intiasta, Turkista, Iranista ja Kreikasta. Intian musiikkiperinteet ja vaikutteet kuuluvat jopa kolmen eri kokoonpanon esityksissä.

Tapani Rinteen ja Teho Majamäen konsertti avaa festivaalin 6.11. Suomalaisten kappaleet ovat kaikki syntyneet Intian matkalla. Konkarimuusikot viettivät aikaa intialaisissa pyhissä luolissa ja temppeleissä, joiden omaa luokkaansa oleva akustiikka inspiroi kaksikon sävellystyötä.

Moneen aistiin vetoava tapaus on Luoteis-Intiasta tulevan Dhoad Gypsies of Rajasthan, joka konsertoi Savoy-teatterissa 8.11. Maailmaa aktiivisesti viimeiset kymmenen vuotta kiertäneeseen kollektiiviin kuuluu muusikoiden lisäksi tanssija ja fakiiri. Alkuaan neljän veljeksen muodostamassa kokoonpanossa soittaa nykyään kahdeksan muusikkoa. Musiikissa kuuluu yhtyeen rajasthanilaiset juuret, mutta myös Euroopasta tarttuneet flamenco- ja balkanrytmit sekä aasialainen qawwali.

Intialaisen musiikin ytimen äärelle päästään Gundecha Brothersin osaavassa otteessa. Pohjoisintialaisen taidemusiikkiperinteen vanhin suuntaus, meditatiivinen ja rauhallinen, Intiassa arvostettu dhrupad-tyyli on noussut uuteen kukoistukseen pitkälti veljesten ansioista. Muun muassa hindinkielisten runoilijoiden tekstejä esittävien veljesten äänenkäyttöä on suitsutettu niin kotimaassa kuin ulkomailla. Malmitalossa 10.11. esiintyvä yhtye saapuu Suomeen viisihenkisenä. 

Etnosoi!-festivaalin ohjelmistossa kohtaavat tänäkin vuonna kiinnostavasti eri musiikkiperinteet ja kansallisuudet. Persialaisen musiikin mestari, iranilainen Kayhan Kalhor konsertoi yhdessä turkkilaisen Erdal Erzincanin kanssa Savoyssa 7.11. Iranilaisen piikkiviulun taitaja, maailmankuulu Kalhor ja turkkilaisen perinnesoittimen, banglaman kuuma nimi Erzincan ovat tehneet yhteistyötä vuosien ajan. Kaksikolta ilmestyi kehuttu yhteinen albumi The Wind vuonna 2006. 

Ross Daly Trio yhdistää kreetalaisen musiikkitradition irlantilaisiin juuriin. Elämänsä eri musiikkikulttuurien tutkimiseen omistaneen Ross Dalyn musiikissa kuuluu myös itämaiset vaikutukset. Trion esitys rakentuu Dalyn tarhu-kielisoittimen, Kelly Thoman lyyran ja Giorgos Manolakisiksen lavta-soittimen sekä laulun vuoropuhelulle. 

Etnosoi!:n yhteydessä järjestetään toista kertaa myös poikkileikkaus kotimaisen kansanmusiikin tilasta – Kansanmusiikin isompi ilta. Rouheamman musiikin ystäville luvassa on muun muassa Itä-Siperian Tuvan tasavallasta ponnistavan Yat-Kha -bändin kurkkulaulua rokkiin yhdistelevä show Kulttuuriareena Gloriassa.

TiedotEtnosoi! 2012

6.–24.11.2012

Ohjelma ja lisätiedot www.globalmusic.fi