Julkaistu: 15.11.2012

Ariel Pink’s Haunted Graffiti

Kuva 4AD, Piper Ferguson.
Kalifornian kauhukakara tuo ensimmäiselle Suomen klubikeikalleen myös ex-tyttöystävänsä.

Ariel Pinkin persoonaan ja psykedeeliseen lo-fi popmusiikkiin tutustuminen on kaksijakoista puuhaa. Toisaalta ennalta-arvaamattomuus viehättää ja pitää jännitteen yllä, mutta toisaalta ei voi olla miettimättä onko Ariel Marcus Rosenbergiksi syntynyt 34-vuotias muusikko ja taiteilija pelkkä pelle. Vai onko kyseessä potentiaalinen kulttiartisti? 

Urallaan Ariel Pink tuntuu tehneen juuri niin kuin haluaa. Musiikilliset kokeilut jo lapsena aloittanut mies työsti muusikkotiensä alussa läjäpäin kotikutoisia, pelkästään CD-R-muotoon tehtyjä levyjä, jotka menivät jakeluun hyvin pienillä erillä tai eivät ollenkaan. 

2000-luvun alkuvuosina Animal Collectiven Paw Tracks -levymerkin kanssa tehty sopimus antoi Ariel Pinkille työntöapua. Pienin askelin mies on valloittanut uutta kuulijakuntaa. Varsinaisen läpimurron Pink teki yhdessä Haunted Graffiti -yhtyeensä kanssa vuonna 2010 Before Today albumilla. Before Todayn seuraaja Mature Themes ilmestyi viime elokuussa. 

Ariel Pinkillä on kyky tehdä kappaleita, jotka kuulostavat tutuilta ja silti uusilta. Pääosassa ovat laulu, basso ja koskettimet. Näillä matkustetaan määrittelemättömille aikakausille, jotka henkivät melodista syntikkapoppia ja jankkaavaa psykedeliaa. Bändin soitto on tiukkaa ja nautittavaa. 

Albumin kuunnelluimpia raitoja ovat Kinski Assasin, Mature Themes, Only in My Dreams ja Symphony of the Nymph – kaikki leijuvan ja ajattoman tunteen aiheuttavia popkappaleita. Bassopumputtelu johtaa Driftwoodia, Early Bird of Babylonia ja Schnitzel Boogieta. Viimeksi mainittu aiheuttaa aluksi hienoista huvitusta, mutta myös pikaisen kyllästymisen. 

Sanoitukset ovat suurimmaksi osaksi Ariel Pinkin tyylille uskollista dadaa, mutta on joukossa myös ehta rakkauslaulu: siirappia ja henkäilyjä keinuva Baby. Mukaan on ympätty myös mainosjinglen mieleen tuova ruokahupailu Pink Slime, jonka sisältöä ei nyt ainakaan kovin kypsäksi voi kehua.  

Ariel Pinkin kohdalla on pakko miettiä onko kyseessä rakennettu ja tietoinen taiteiljaklisee. Miehen repertoaariin kuuluu musiikin lisäksi abstraktien ja groteskien piirustusten työstö, hassusti pukeutuminen, seksillä ja huumeilla repostelu, arvaamaton käytös keikoilla ja bändin eroamishuhujen perätön levittely. 

Yleisö voi tehdä oman päätelmänsä kuulemansa ja näkemänsä perusteella. Tähän tarjoutuu tilaisuus ensi kertaa suomalaisella klubilla, kun Ariel Pink saapuu Haunted Graffitin kanssa Tavastialle. Lämmittelijänä on Pinkin entinen tyttöystävä, muusikko ja videotaitelija Geneva Jacuzzi. Ariel Pink on väittänyt Mature Themes -levyn kertovan hänen ja Jacuzzin erosta. Toisaalla mies on kertonut, ettei levyllä ole mitään tekemistä suhteen päättymisen kanssa.

Aika näyttää, kuinka Ariel Pinkin käy. Painuuko mies unohdettuna marginaalimusiikin kaanoniin vai täyttääkö hän vielä papparaisena klubeja?

Tiedot

Ariel Pink’s Haunted Graffiti

Tavastia (Urho Kekkosen katu 6)

22.11.2012

Illan aloittaa Geneva Jacuzzi

Liput ennakkoon 22,50 euroa ja ovelta 26 euroa

http://www.myspace.com/arielpink

https://www.facebook.com/arielpinkshauntedgraffiti