Julkaistu: 01.11.2012

7. aalto – kuvataiteen Wihuri

Mari Rantanen: Imprisoned by the Beauty 7 (2008), 140 x 120 cm. Kuva Rauno Träskelin.
Taidehallin uusi näyttely on katsaus 2000-luvun suomalaiseen nykytaiteeseen.


Jenny ja Antti Wihurin rahasto juhlii tänä vuonna 70-vuotista toimintaansa. Yksi keskeisiä suomalaisia taidekokoelmia käsittää noin 3000 teosta 1940-luvulta tähän päivään. Rahasto on merkittävä suomalaisen kuvataiteen ostaja. 

Rahaston kokoelma pitää sisällään varsin maineikasta suomalaista kuvataidetta. Taiteilijat ovat yleensä jo kannuksensa ansainneet. Tämä tulee selkeästi esille 2000-luvun ostoja esittelevässä näyttelyssä, jossa on esillä huikeat sata teosta 68 taiteilijalta. Suurin osa taiteilijoista on vanhemman tai keskipolven taiteilijoita. Muutamia hieman nuorempiakin on mukana, mutta aivan nuorten teoksia rahasto ei osta. 

Esillä on aikamoinen kavalkadi ja katsaus suomalaiseen nykytaiteeseen, vaikka mukana on myös muutamia hieman vanhempiakin teoksia muun muassa Sam Vannilta.

Näyttelyn ripustus alkaa komeasti ensimmäisestä salista. Radoslaw Grytan Omenatarha ja Pekka Jylhän Mitä se elämä on luovat näyttävän tilan ja sopivat myös muihin seinillä kiertäviin teoksiin.

Ensimmäisen huoneen jälkeen näyttely muuttuu enemmän luonteensa mukaiseksi: esillä on huikea määrä enimmäkseen yksittäisiä teoksia isolta joukolta hyvin erilaisia taiteilijoita. On maalausta, veistosta, installaatiota ja vähän videotakin. Tässä on luonnollisesti sekä hyvät että huonot puolensa. Parhaimmillaan näyttely toimiikin laadukkaana ja monipuolisena katselmuksena. 

Esillä olevat teokset ovat hyviä. Ne on selvästi valittu huolella ja taiteilijoiden tuotannon tuntien. Sihtiin on tarttunut sitä parasta. Joku voisi olla myös sitä mieltä, että kokonaisuus jää näin hieman varman päälle pelatuksi, kun joukossa ei ole säröääniä tai riskejä. En näe tätä kuitenkaan suurena ongelmana, sillä onhan maassamme monia kokoelmia, jotka keräävät laajasti ja rosoisestikin. 

Wihurin rahaston kokoelma on selkeä, varma ja tyylikäs. On ilo katsoa suuressa määrin hyvää taidetta. Ja toki rahaston taiteilijat ja teokset edustavat myös hyvin erilaisia taidesuuntauksia ja painotuksia. Näyttelystä voisi poimia kymmeniä hienoja esimerkkejä ja teoksia. 

Wihurin rahasto on esitellyt ostojaan noin kymmenen vuoden välein. Tätä katselmusta kannattaa mennä kiireellä katsomaan, jos haluaa nähdä kerralla paljon ja saada samalla katsauksen yhteen siivuun Suomen nykytaiteen historiaa.

Tiedot

7. aalto – kuvataiteen Wihuri

Taidehalli (Nervanderinkatu 3)

20.10.–25.11.2012

Avoinna ti, to, pe klo 11–18, ke 11–20, la–su klo 11–17

Liput 8 ja 5,50 euroa, vapaa pääsy alle 18-vuotiaille

Samaan aikaan Taidehallin Studiossa: Sari Palosaari: Passage and Bare Glass

www.taidehalli.fi