Julkaistu: 04.10.2012

Vares – Pimeyden tango

Kuvassa Jussi Vares (Antti Reini).
Jussi Vares tutkii tällä kertaa kuusi vuotta sitten tapahtunutta tangokuninkaan murhaa.

Kuka puukotti naisväen rakastaman tangokuningas Harry Koivikon kuusi vuotta sitten matkustajakoti Satumaassa? Paikallisen Elviksen murhasta seurasi musertava valtakunnan suru, joka ei ota päättyäkseen. Komisario Hautavainion (Ilkka Heiskanen) remmin täyspitkistä työpäivistä huolimatta murha jäi arvoitukseksi.

Jussi Vareksen (Antti Reini) pitkäkestoinen bisneskumppani, reportteri Ruuhio (Mikko Leppilampi) on uransa suurimman skuupin jäljillä. Kun Ruuhio katoaa, joutuu turkulainen yksityisetsivä sekaantumaan musiikkibisnekseen ja intohimojen sekametelisoppaan. Varekselle juttu on kuitenkin onnenpotku. Hän on nimittäin joutunut etsivänä alimman kastin hommiin: jäljittämään uskottomuudesta epäillyn vaimon (Sari Havas) tekemisiä. Vaimoa vakoilevalla aviomiehellä (Antti Virmavirta) ei tietenkään ole ihan puhtaat jauhot pussissa.

Tuntuu, että tangokuninkaan juttuun on tavalla tai toisella sekaantunut useampikin musiikkibisnekseen liittyvä nimi, kuten Koivikon bändissä soittanut Micke Pinola (Andrei Alen), tämän viehättävä manageri Anette Tala (Ria Kataja) ja iskelmätähti Donna (Lola Wallinkoski). Samoihin aikoihin Vareksen verivihollinen Veikko Hopea (Jussi Lampi) aikoo tasata pelikortit ja tuo oman pienimuotoisen jännitysraitansa tapahtumiin.

Läsnä on jälleen koko Vares-elokuvien kuppikunta Kyypakkauksesta (Jasper Pääkkönen) taksikuski Huttuseen (Maria Järvenhelmi). Välillä asioita pohditaan syvällisemmin pastori Alasen (Matti Onnismaa) ja kirjailija Luusalmen (Eppu Salminen) kanssa. Sivuosassa nähdään kirjailija Anna-Leena Härkönen venäläisenä prostituoituna.

Tutut Vares-näyttelijät tekevät roolinsa rennosti ja takuuvarmasti. Elokuvasarjan edetessä myös Antti Reinin kertojanääneen on tottunut. Nuorimpien näyttelijöiden dialogi vaikuttaa kuitenkin paikoin epäuskottavalta.

Lauri Törhösen ohjaama ja Mika Karttusen käsikirjoittama elokuva on uskollinen Reijo Mäen romaanisarjan henkiselle maisemalle. Liioiteltuja henkilöhahmoja ei ole tällä kertaa vedetty kovin robustilla otteella, mutta särmää niistä löytyy yhä. Antti Reinin tähdittämä ja Anders Engströmin ohjaama sarjan avauselokuva, Vares – Pahan suudelma (2011), tuntuukin olevan ihan eri maailmasta kuin muu sarja. Pahan suudelma on pikemminkin pohjoismaista rikoselokuvalaatua ja sellaisena erottuu muusta Vares-tuotannosta.

Törhönen on pääosin ohjannut muut elokuvasarjan tuotteet, ja niissä fiilis on roisimpi, tietyllä tavalla suomalaisempi. Tätä Vareksen henkistä kaarta ei pystynyt rikkomaan myöskään Engströmin Kaidan tien kulkijat, vaikka siinä roisit hahmot ovat aavistuksen hillitympiä, ja kuvauksessa noudatellaan pohjoisen rikoselokuvan tummempia ja kelmeämpiä sävyjä.

Mutta Jussi Vareksesta ei saa särmikästä ja tyylikästä skandi-dekkaria. Mäen värikkäässä Turussa kuitenkin mennään.

Tiedot

Vares – Pimeyden tango

Suomi 2012, 91 min, K12

Ensi-ilta 5.10.2012

Ohjaus: Lauri Törhönen

Käsikirjoitus: Mika Karttunen

Näyttelijät: Antti Reini, Jussi Lampi, Anna-Leena Härkönen, Sari Havas, Mikko Leppilampi, Jasper Pääkkönen, Matti Onnismaa, Jussi Lampi, Maria Järvenhelmi, Ria Kataja, Antti Virmavirta, Sari Havas, Ilkka Heiskanen, Andrei Alen, Anna-Leena Härkönen, Lola Odusoga, Eppu Salminen

Tuottajat: Jukka Helle, Markus Selin

Musiikki: Samuli Laiho, DJ Slow                                 

Kuvaus: Jari Mutikainen

Leikkaus: Kimmo Kohtamäki

Pukusuunnittelu: Janne Karjalainen

Päälavastaja: Sirkka Rautiainen