Julkaistu: 25.10.2012

Sinister

Kuvassa Ellison (Ethan Hawke).
Sinister on pahaenteisen täydellinen halloweenelokuva.

Ellison (Ethan Hawke) kirjoittaa ammatikseen kirjoja todellisista rikoksista. Edellisestä bestselleristä on kuitenkin jo aikaa, eikä viime vuosien uurastus ole tuottanut toivottua tulosta. Rikoskirjailija on joutunut poliisilaitoksen epäsuosioon ronkkiessaan poliisien tekemiä virheitä vanhoissa rikostutkimuksissa. 

Kirjailija raahaa perheensä jälleen kerran uudelle paikkakunnalle ja uuteen kotiin. Hän aikoo kirjoittaa menestyskirjan talon edellisistä asukkaista, jotka tuntematon murhaaja hirtti kotipihan komearunkoiseen puuhun. Samassa yhteydessä perheen pikkutyttö katosi salaperäisesti. Perheelleen Ellison ei tietenkään kerro uuden kodin menneisyydestä. 

Sinister siirtyy varsin ripeästi itse asiaan. Ellison löytää putipuhtaaksi siivotun talonsa ullakolta kaitafilmikokoelman projektorin kera. Pian kirjailija viettää hyytäviä elokuvailtoja. Ohjelmistossa on perhekeskeisiä kotielokuvia, joille on tallennettu useampikin veriteko. Kirjailija tajuaa olevansa läpimurron kynnyksellä: hänellä on vihdoinkin mahdollisuus jättipottiin.

Sinister nojaa vanhaan tuttuun haunted house -teemaan. Tarina käynnistyy realistisen oloisella sarjamurhaajan etsinnällä, mutta vihjaa vähitellen toiseen suuntaan. Pian talosta huokuu yliluonnollista kauhua. Herää epäilys nurkissa vahtivasta vanhasta kunnon bogeymanistä. Siinä sivussa kunnioitetaan perinteikkäitä slasher-elokuvia esittelemällä kaitafilmille kuvattuja murhia. 

Elokuvan buu-efektit toimivat mallikkaasti. Kauhua rakentava äänimaisema on tehokas ja samoin sisätilojen valaistus. Tummiin, paikoin lähes pimeisiin huonekuviin luodaan ilmettä voimakkaalla sivuvalolla tai alavalaistuksella. Kuvan, valaistuksen ja äänimaailman sommitelmat luovat uhkaavan, pahaenteisen ja outoutta huokuvan ilmapiirin. Pahuus tuntuu vaanivan talon jokaisessa nurkassa. 

Sinisterin ohjaaja-käsikirjoittaja Scott Derrickson on aiemmin kunnostautunut kohtuullisen kauhistuttavan Emily Rosen riivaajan ohjaajana. Tämän jälkeen hänen työlistallaan on ollut Keanu Reevesin tähdittämä scifielokuva Päivä jona maailma pysähtyi. Sinisterin vaikuttavista kuvista on vastuussa Christopher Norr (Tahraton mieli). 

Sinisterin työryhmässä on tuttuja nimiä Derricksonin aikaisemmista tuotannoista, kuten lavastaja David Brisbin (Drugstore Cowboy, Twilight – Uusikuu). Myös pitkänlinjan säveltäjä Christopher Young on tehnyt Derricksonin kanssa yhteistyötä tämän edellisissä elokuvissa. 

Kauhu- ja scifielokuviin erikoistunut Young on säveltänyt musiikkia lähestulkoon jokaiseen elokuvan genreen. Hänen meriittilistaltaan löytyy menestystitteleitä Grudgeista Hämähäkkimies-elokuviin. Young on tehnyt onnistuneita projekteja niinkin erilaisten elokuvantekijöiden kanssa kuin Sam Raimi, Jon Amiel ja Lasse Hallström.

Sinisterin pahaenteistä tunnelmaa rakentavat taitavasti niin score kuin kiinnostava soundtrack, joka on paikoin varsin hyytävä. Kauhutunnelmaa kuljettava musiikki on kaikessa kunnianhimoisuudessaan paikoin jopa häiritsevää. Jotkut kappaleet, kuten Waking Cthuhlu, tuntuvat nousevan valkokankaalla pääosaan. Taitavasti kasatussa musiikkiraidassa yhdistetään erilaisia bändejä ja kauhumusiikkiin erikoistuneita artisteja (Ulver, Daniel Wehr, Andréa Nebel, Nicholas Triarchos), jotka herättävät karmaisevia tuntemuksia.

Vaikka Sinister kulkeekin tutunoloisesti lajityypilleen ominaista tietä, on se keskivertoa nykykauhua pätevämpi. Osa tästä onnistumisesta lankeaa kirjailijan kiirastulessa kieriskelevälle Ethan Hawkelle. Näyttelijä on viime vuosina noussut esiin hieman samantyyppisissä angstisissa rooleissa niin vampyyrina (Daybreakers) kuin mätänä poliisina (Brooklyn’s Finest).

Tiedot

Sinister

USA 2012, 109 min, K16

Ensi-ilta 26.10.2012

Ohjaus: Scott Derrickson

Käsikirjoitus: Scott Derrickson, Robert Cargill

Rooleissa: Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, James Ransone, Clare Foley, Fred Dalton Thompson, Michael Hall D'Addario, Juliet Rylance

Tuottajat: Jason Blum, Brian Kavanuagh-Jones,

Tuotannon johto: Charles Layton, Scott Derrickson

Kuvaus: Christopher Norr

Lavastus: David Brisbin

Leikkaus: Frédéric Thoraval

Musiikki: Christopher Young

Pukusuunnittelu: Abby O’Sullivan

Roolitus: Sheila Jaffe, Ruth Salen