Julkaistu: 25.10.2012

Liikkeellä marraskuussa

Jeremy Wade teoksessa Fountain. Kuvaaja Ian Douglas.
Festivaali tuo kansainväliset kuviot nykytanssinäyttämölle.

Liikkeellä marraskuussa -festivaalin avaa tänä vuonna kotimainen tilausteos, koreografi Maija Hirvasen For those who have time. Teoksessa Hanna Ahti, Andrius Katinas ja Jukka Tarvainen tulkitsevat Hirvasen käsitystä nykyihmisen elämänrytmistä (lue arvio Skenetistä ensi viikolla).

Festivaalin muut viisi esiintyjäryhmää tulee ulkomailta. Luvassa on yhdeksän päivää tanssin monimuotoisuutta: hauskuutta ja huumoria mutta myös kuvausta mielen pimeydestä. Osa teoksista perustuu liikkeeseen, ja toiset kulkevat lähellä teatterillista performanssia. Nykytanssi jatkaa määritelmien paukuttelua, ja yleisöllä onkin oma vaativa tehtävänsä pysytellä taiteilijoiden kintereillä.

Marraskuista pimeyttä

Marraskuinen pimeys on vahvasti mukana tanssija Jefta van Dintherin, Minna Tiikkaisen ja David Kiersin teoksessa Grind.

– Nähtyäni esityksen Berliinissä jäin miettimään pimeyden vaikutusta elämäämme. Esitys on fyysisestikin vaikuttava kokemus, toinen festivaalin taiteellisista johtajista, Ari Tenhula, sanoo.

Grind on ruotsalais-hollantilaisen van Dintherin oma teos. Tanssija esiintyy Mediakeskus Lumen näyttämöllä yksin seuranaan Tiikkaisen luomat valot ja Kiersin äänimaailma. Festivaalin taiteellinen johto ei suosittele teosta herkille katsojille. Nettisivujen esittelyvideon mukaan odotettavissa on ainakin välkkyviä valoja.

Äänimaailmassa rokkia ja luentoa

Festivaalilla nähdään maailman ennakkoensi-ilta kanadalaisen Frédérick Gravelin teoksesta, jossa Liikkeellä marraskuussa on ollut osatuottajana. Gravel on kanadanranskalainen koreografi, tanssija, kitaristi ja laulaja, jonka edellinen esitys Gravel Works oli yhtä aikaa rockkonsertti ja tanssiteos.

Uudessa teoksessa – Usually beauty fails – on odotettavissa samankaltaista tykitystä.

– Olemme vuokranneet ryhmälle kitarat ja vahvistimet, festivaalin tuottaja Isabel Gonzaléz vahvistaa. Esityspaikka Stoan koko valokalusto on käytössä.

Jos Gravel kuljettaa katsojia musiikin voimalla, tanssitaiteilija Lisbeth Gruwez keskittyy puheeseen. Gruwez on tutkinut yhdysvaltalaisen tv-evankelista Jimmy Swaggartin puheita. Teoksessaan It’s going to get worse and worse, my friend Gruwez kehollistaa evankelistan sanomiset.

Puhetta on luvassa myös teoksessa Cheap Lecture & Cow Piece. Suomessa aikaisemminkin vieraillut duo Jonathan Burrows ja Matteo Fargio tuo näyttämölle jälleen huumoria. Lisäksi Fargio soittaa pianoa.

Festivaalin kuudes esitys on nimeltään Fountain. Se on amerikkalaisen, Berliinissä asuvan Jeremy Waden sooloteos. Mediakeskus Lumessa ei tällä kertaa ole erillistä katsomoa, vaan Wade kuljettaa yleisöä kapellimestarin ja shamaanin tavoin ajassa ja tilassa.

Tiedot

Liikkeellä marraskuussa

27.10.–4.11.2012

Maija Hirvanen: For those who have time

Jefta van Dinthe, Minna Tiikkainen & David Kiers: GRIND

Frédérick Gravel: Usually beauty fails

Jeremy Wade: Fountain

Jonathan Burrows & Matteo Fargion: Cheap Lecture & The Cow Piece

Lisbeth Gruwez : It’s going to get worse and worse and worse, my friend 

http://www.liikkeellamarraskuussa.fi/