Julkaistu: 04.10.2012

Kerjäläinen ja jänis

Kuva Yehia Eweis.
Tuomas Kyrön kiehtova matkakertomus on dramatisoitu hulvattoman hauskaksi seikkailuksi.

Hitin ainekset ovat ilmassa Teatteri Jurkassa. Hauska ja puhutteleva teksti, hullunkurisia ideoita pulppuava ohjaus sekä erinomaisen taitava näyttelijätrio. Tuomas Kyrö on kirjoittanut itsensä suomalaisten sydämiin Mielensäpahoittaja-tarinoillaan. Romaani Kerjäläinen ja jänis on liikuttava, hauska ja samalla kantaaottava seikkailukertomus kerjäläisongelmasta, suomalaisuudesta, maahanmuuttajista ja onnen etsinnästä. Näyttämölle romaanin on sovittanut ja ohjannut Laura Jäntti

Pohjolassa onnea etsimässä

Romanialaisella Vatanesculla (Antti Lang) on unelma. Hän haluaa rimpuilla irti köyhyydestä ja ostaa pojalleen jalkapallokengät, kunnon nappulakengät. Romanialaista tunnelmaa korostaa himmeä hehkulankavalo ja Kiureli Sammallahden loihtima klezmeriltä kuulostava harmonikkamusiikki. Julman karhea ihmiskauppias Jegor (Tiina Weckström) ottaa Vatanescun pakettiautonsa kyytiin, ja niin alkaa matka kohti kaukaista Suomea ja ihmeellisiä seikkailuja. 

Ruotsinlaivan ihmeiden jälkeen Vatanescu törmää vielä kummallisempaan Suomeen. Maassa pukeudutaan oudosti, ollaan vakavia eikä puhuta. Kerjäämisellä ei pärjää, kun kukaan ei anna mitään, mutta lähikaupan roskiksesta löytyy täysin syömäkelpoista ruokaa. Vatanescu pelastaa citykanin, josta tulee hänen uskollinen ystävänsä. Puheet marjanpoiminnalla rikastumisesta ajavat lopulta Vatanescun kaneineen seikkailemaan Pohjois-Suomeen. 

Tarinassaan Kyrö leikittelee avoimesti Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi -menestysromaanin tematiikalla. Nyt jänis on vaihtunut citykaniin. Temaattisia viitteitä on myös Ryhmäteatterin muutaman vuoden takaiseen Euroopan taivaan alla -näytelmään, jossa köyhä romanialainen kokeilee onneaan Suomessa. Täällä kun kukin on oman onnensa seppä, ja ankaralla yrittämisellä pärjää kyllä… Tosin Vatanescu näyttäytyy ainakin aluksi melko pyyteettömänä. Kanilleen hän kuiskaa: ”Minä autan sinua ja samalla pelastun itsekin”. 

Luovuuden ilotulitus

Kyrön teksti vetoaa raikkaalla juonellaan ja etenkin hulvattomalla henkilögalleriallaan. Mitä eriskummallisimpia ihmisiä vyöryy vastaan. Jäntti on sovittanut ja ohjannut teoksen siten, että Lang pysyy herkästi ja ilmeikkäästi Vatanescuna, kun Weckström ja Sammallahti hypähtelevät kaikissa muissa rooleissa. Syntyy erilaisten hahmojen, karikatyyrien ja salamavaihtojen ilotulitus. Vaikka useat hahmot ovat selkeitä karikatyyrejä, kieli poskella tehtyjä, ne tuodaan näyttämölle vankalla ammattitaidolla ja sellaiseen tahtiin, ettei voi kuin ihailla ja ennen kaikkea nauraa. Esitys on äärimmäisen nautittava. 

Luova hulvattomuus näkyy myös Pirjo Liiri-Majavan visuaalisessa ilmeessä. Pattereilla toimiva kani on hellytttää mönkimisellään ja ääntelyllään. Välillä näyttämöllä hurjastelee kauko-ohjattava leikkiauto. Selkeässä lavastuksessa pakettiauton etuovi muuttuu moneksi, kuten työvoimatoimiston luukuksi ja saunan ikkunaksi. Huoneteatterin näyttämöltä suoraan kadulle johtava ovi on ahkerassa käytössä ja satunnaisilla ohikulkijoilla riittää varmasti ihmeteltävää. Kaikesta näkee, että Jäntillä on ryhmänsä kanssa ollut hauskaa. 

Kukin näyttelijä tekee erinomaista työtä. Lang on uskottava hyvää tarkoittavana Vatanescuna, joka vain joutuu kummallisiin tilanteisiin. Weckström ja Sammallahti tekevät useita maukkaita hahmoja. Näistä muun muassa Sammallahden yrmy eläkkeellä oleva kapiainen, joka kuitenkin tuntee sympatiaa Vatanescua kohtaan ja opettaa oikein isän kädestä tälle saunan saloja. 

Weckströmin hahmoista hellyttävin on Sanna Pommakka, suomalainen taikuri. Hän tarjoaa Vatanesculle romantiikkaakin yöllisessä junassa. Loppua kohti hahmojen runsaudensarvi alkaa täyttyä, eikä yleisössä meinaa jaksaa ottaa enää vastaan uutta naurupommia. Vatanescun uskomaton nousu politiikkaan on kuitenkin tarinan mielikuvituksellinen ja ansaittu lopputulos. Kerjäläinen ja jänis on mainio teatteritarina elämän oikukkuudesta ja toivosta, huumorilla ja suurella sydämellä.

Tiedot

Kerjäläinen ja jänis

Tuomas Kyrö

Kantaesitys 28.9.2012

Teatteri Jurkka (Vironkatu 7)

Sovitus ja ohjaus: Laura Jäntti

Rooleissa: Antti Lang, Tiina Weckström, Kiureli Sammallahti

Visualisointi: Pirjo liiri-Majava

Musiikki ja äänet: Eero Ojanen

Valosuunnittelu: Ada Halonen

Tuottaja: Terhi Tarvainen

http://www.jurkka.fi/