Julkaistu: 10.10.2012

First Times

Kuva Emma Suominen.
Helsingissä powerpop on harvinaista mutta sitäkin parempaa.

First Timesilla on monta versiota siitä, kuinka bändi sai alkunsa. Sähköpostitse tehdyssä haastattelussa viitataan niin puhelinkoppikeskusteluihin kuin Rumbaan jo 1990-luvulla laitettuihin ilmoituksiin, joissa haettiin kymmenen hengen rokkitiimiä muuttamaan maailmaa. 

Lähimpänä totuutta taitaa kuitenkin olla rumpali Janin versio. 

– Pari vuotta sitten halusin perustaa bändin, jonka musiikki olisi ”powerpoppia” duurissa, mutta sanoitukset mollissa. Mutta minun ideani bändistä oli vain alkusysäys. Teemu muistaakseni sitten junaili ekat treenit kasaan, Jani kertoo. 

Alkujaan kokoonpanoon kuuluivat Janin ja basisti Teemun lisäksi kitaristit AP ja Tero

– Aika pian tajuttiin, että naislaulaja voisi sopia musiikkiin hyvin. Kokeiltiinkin muutamien kanssa, mutta vasta kun löydettiin Kiti, homma natsasi välittömästi, Jani lisää. 

Teemu kertoo ensimmäisten treenien olleen elokuussa 2010. Kiti tuli mukaan seuraavana keväänä. First Timesin ei kuitenkaan tarvinnut aloittaa treenaamista nollasta, sillä itse kullakin oli jo useampia kokoonpanoja takanaan ja ohessa. Näihin kuuluvat muun muassa The Lariots, The Seekrets, Stasi, King James and the Idiots ja The Splits.

Aiemmista poiketen yhteinen kokoonpano päätyi soittamaan powerpoppia. Vaikutteikseen poppoo listaa ainakin Blondien, Shivversin, Ramonesin, Barracudasin ja Cheap Trickin.

– Eihän me mitään oppikirjapowerpoppia olla. Vaikutteita on noiden lueteltujen lisäksi jostain kulta-aikojen, 80-luvun puolivälin, jenkki-indiestä AOR-osastolle. Panostus on myös sattuneesta syystä enemmän kitaramelodioissa kuin shuubiduubi-lauluharmonioissa. Särmää ja ihan sellasta cunt basic rock'n'rollia on enemmän kuin keskiverto teenagefanclub-limputtelu-kopiolla, Teemu tarkentaa.

First Times julkaisi kesällä ensimmäisen seiskatuumaisensa, neljän biisin EP:n, joka erään arvioijan mukaan kuulostaa siltä kuin se olisi voitu julkaista Kaliforniassa tai Keskilännessä, Amerikan powerpop-maisemissa.

Suomea ei varsinaisesti tästä musiikinlajista tunnetakaan.

– Suomessa ei ole koskaan ollut paljoa powerpoppia, koska täällä ei ole sellaista lallatteluperinnettä muutenkaan. Aina on tykätty enemmän joko ns. vakavasta musiikista (suomirock) tai sitten rehellisestä äijien louhinnasta. Johtuu varmaan ilmastosta, sodista, Kekkosesta jne. Varsinaisetkin popparitkin ovat aina olleet enemmän indieen ja brittiosastoon kallellaan, Teemu pohtii.

Muita suomalaisia powerpop-kokoonpanoja mietiskeltyään Teemu ja Jani mainitsevat Pennilessin ja Särkyneet. Muita ei tule mieleen. Kun bändiltä kysyy, miksi heidät pitäisi todistaa livenä, Jani vetoaa vaatimattomasti musatyylin harvinaisuuteen.

– Jos tykkää powerpopista ja haluaa kuulla sitä livenä, niin First Times on hyvä vaihtoehto ja melkein ainoa Suomessa.

First Times on kuitenkin parempi kuin hyvä. Eikä genreenkään kannata takertua. Jos sattuu pitämään tarttuvista kertosäkeistä, menevistä melodioista, energisestä lavameiningistä ja yleisestä hauskanpidosta, pitää luultavasti myös First Timesista.

Tiedot

First Times

Alakerta 19.10.2012

Lavalla myös Lazards, Cattle Thieves

Liput 5 euroa

http://firsttimes.bandcamp.com/