Julkaistu: 04.10.2012

Fanny Churberg

Fanny Churberg, Talvimaisema, iltarusko (n. 1878)
Fanny Churbergin taide lumoaa yli sadan vuoden takaa.

Taidehistorioitsija Riitta Konttinen nosti 1990-luvulla tutkimuksissaan esille 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun taiteen kultakautemme vähälle huomiolle jääneitä naistaiteilijoita. Fanny Churberg (1845–1892) on yksi näistä taiteilijoista, joka omana aikanaan ei tullut ymmärretyksi. 

Onneksi meillä on nyt mahdollisuus nähdä Churbergin taidetta Turun taidemuseosta Amos Andersonin taidemuseoon siirtyneessä hienossa näyttelyssä. Itse olen aina ihastellut Ateneumin kokoelmissa olevia Churbergin teoksia, erityisesti niitä luonnosmaisia, kuten tässäkin näyttelyssä esillä olevaa teosta Talvimaisema, iltarusko (n. 1878). 

Näyttely täyttää kaikki odotukset sekä näyttää, miten hieno ja taitava maalari Churberg todella oli: niin lähes ekspressionismia lähentelevissä ajalleen täysin omintakeisissa teoksissa kuin perinteisemmänkin realismin, naturalismin ja romantiikan taitajana. On hienoa nähdä näin monia upeita teoksia kerralla. 

Amoksen näyttelyarkkitehtuuri on kutkuttava. En muista koska olisin tällaisessa kontekstissa nähnyt osassa näyttelyä voimakasta tapettia teosten taustalla. Nyt tämäkin ratkaisu toimii hyvin ja luo näyttävän ja ajankuvaan sopivan tunnelman. Churbergin voimakkaat teokset kestävät tämän mainiosti. 

Ihanimmillaan Churberg on rakastamansa metsän ja vihreän eri sävyjen kuvaajana. Kauniit ja välillä hieman mystisen arvoitukselliset metsämaisemat säteilevät luonnon kauneutta. Sammaloituneet kivet, ylväät männyt ja jyrkät kalliot henkivät luonnon suuruutta, jota kansallisromantiikka ei ole vielä sävyttänyt. 

Myös asetelmamaalarina Churberg on kiehtova, tosin ei ehkä aivan yhtä uudistushenkinen. Asetelmat tuntuvat päinvastoin henkivän jotain menneen ajan nostalgista tunnelmaa, levollisuutta ja pysähtyneisyyttä. Silti niidenkin toteutus on paikoin maalauksellisesti haastava, sanan myönteisessä merkityksessä. 

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu uudelleen päivitettynä Konttisen laaja teos Churbergin taiteesta ja elämästä. Suosittelen lämpimästi.

Tiedot

Fanny Churberg

21.9.2012–28.1.2013

Amos Andersonin taidemuseo (Yrjönkatu 27)

Avoinna ma, to, pe klo 10–18, ke klo 10–20, la–su 11–17

Liput 8, 6 ja 2 euroa, vapaa pääsy alle 18-vuotiaille

Samaan aikaan museossa: Boutique – Where Art Meets Fashion ja Muutosten pyörteissä

http://www.amosanderson.fi/