Julkaistu: 27.09.2012

Puukalan kolketta

Astrid Swan on pienoisfestivaalin esiintyjistä se tutuin. Kuva Varpu Eronen.
Pienoisfestivaalilla soivat haapahirret ja savolaislaulut.

Lokakuun ensimmäisenä lauantaina Kanneltalon lavan täyttää vaihtoehtomusiikki. Kiikalan Puukalan Kolke ry:n tukikonsertin esiintyjälista heijastelee yhdistyksen toiminnan perusajatusta.

– Pyrkimyksemme on nostaa esiin marginaalissa olevia musiikkityylejä ja artisteja, yhdistyksen perustaja, pitkän linjan muusikko ja performanssitaitelija Erkki Joutseno kertoo. 

Pienoisfestivaalin esiintyjät lienevät valtaväestölle täysin uusia nimiä. Tutuimmasta päästä löytyy Astrid Swan ja vieraimmasta esimerkiksi visuaalinen Saunamantra-ääniteos.  

Saunamantran instrumenttipohjana on haapahirsistä tehty lyömäsoitin. Kolme soittajaa tuottaa sillä äänikudoksen, johon muut muusikot reagoivat. Teos on osittain sävelletty, ja loppu syntyy improvisaationa paikan päällä. Musiikin lähtökohtana on vanha suomalainen saunalaulu.  

 – Yksi soittajista, Paavo Eskelinen, on tehnyt elämäntyönsä hirsirakentaja. Kaikki hänen lapsensa ovat muusikkoja, joten lähtökohdat hirsien käyttöön musiikin luomisessa pohjaavat tähän, Joutseno sanoo. 

Eskelisen muusikkoperhe musisoi pienoisfestivaalilla myös Kaarina Wunderbaum -trio nimen alla. Esityksessä yhdistyvät kansanmusiikki, perinnesoittimet, savolaiset sukujuuret sekä traditionaaliset kotimaiset laulut ja kappaleet. Kansanmusiikkivaikutteet kuuluvat myös TV Group -yhtyeen soitossa, jonka lupaillaan olevan juurevaa riffittelyä ja atonaalista ilottelua jazzin hengessä. 

Myös soolona esiintyvä Pekka ”Faarao” Pirttikangas pureutuu suomalaisiin juuriinsa. Viime vuonna kiitellyn Kuhmalahden Nubialaiset -esikoislevynsä julkaissut Pirttikangas on vaihtoehtobluesin taitaja, joka on tuttu muun muassa Cosmo Jones Beat Machinesta ja Astro Can Caravanista. 

Vapaan jazzin maailmaa pienoisfestivaalilla edustaa Tapio & Tuomi Duo, joka panostaa instrumenttivalikoimaan. Puhallinsoittaja Jorma Tapion käsittelyssä ovat bassoklarinetti, saksofoni ja liuta erilaisia huiluja. Tapahtuman toisen duon muodostaa tamperelaisen Black Motor jazzpumpun saksofonisti Sami Sippola ja rumpali Simo Laihonen, jotka improvisoivat sävellysten pohjalta ja ilman. 

Kanneltalon tukikonsertti on yksi ensimmäisistä Kiikalan Puukalan Kolke ry:n järjestämistä tapahtumista. Joutsenon ja Markku Rissasen viime vuonna perustaman yhdistyksen toiminta hakee vielä lopullista muotoaan. 

– Tarkoitus on järjestää niin klubeja kuin konsertteja sekä tarjota kouluille erilaisia musiikillisia tapahtumia, Joutseno linjaa yhdistyksen tulevaisuutta. 

Tukikonsertti järjestyi Joutsenon mukaan helposti. Suurena apuna oli kotimaisten muusikoiden laaja verkosto, joka on syntynyt luonnostaan vuosien varrella miehen soittaessa lukuisissa bändeissä. 

– Esiintyjien kysyminen tuotti valinnanvaikeutta. On paljon hyviä epäkaupallisia artisteja, jotka ansaitsisivat parrasvaloihin pääsyn, Joutseno toteaa ja kannustaa yleisöä paikalle ennakkoluulottomasti. 

– Luvassa on todella ainutlaatuinen iltapäivä, jossa on mahdollisuus kuulla hyvin taitavia soittajia ja laulajia.

Tiedot

Puukalan kolketta miniFest

Kanneltalo (Klaneettitie 5, Sitratori, Kannelmäen asema)

6.10.2012 klo 16–20

Liput 20 ja 18 euroa

Lisätiedot Kanneltalon sivuilta