Julkaistu: 20.09.2012

Medusan perintö

Aaron Cross (Jeremy Renner) joutuu työnantajansa tappolistalle. Kuva: © Universal Pictures
Uusi Medusa paahtaa täysillä eteenpäin – juonesta viis.

Kolme menestyksekästä Jason Bourne -elokuvaa (Medusan verkko, 2002; Medusan isku, 2004 ja Medusan sinetti, 2007) riitti Matt Damonille, mutta tuotantokoneistolle supertähden menetys oli pelkkä hidaste. 

Elokuvasarjan neljäs episodi, Medusan perintö (The Bourne Legacy, 2012), alkaa tutulla kuvalla veden varassa kelluvasta miehestä. Kyseisellä otoksella avattiin koko Bourne-saaga kymmenen vuotta takaperin. Uutta alkua sillä haetaan nytkin, koska ruumis vedessä ei tällä kertaa kuuluu Damonille, vaan häntä pääroolissa seuraavalle Jeremy Rennerille (The Hurt Locker, 2008; Mission: Impossible – Ghost Protocol, 2011). 

Siinä missä Matt Damonin Bourne pantiin arvailemaan omaa identiteettiään, Medusan perinnössä yleisö saa yllättävän pitkään ihmetellä Rennerin hahmoa. Onko hän kenties uusi Bourne? Ei sentään. Kuten elokuvan julisteen mainoslauseessa vihjataan, CIA:n varjo-operaatioita ei ole koskaan jätetty yhden kortin varaan. 

Jeremy Renner on Aaron Cross, älykäs lihaskimppu, jonka suorituskyky riippuu salaisen CIA-labran kehittämistä superlääkkeistä. Kun jenkkitiedustelupalvelu huomaa globaalin operaationsa vaarantuneen, on siihen osallistuneista toimijoista päästävä äkkiä eroon. Pian myös Aaron tajuaa joutuneensa oman työnantajansa tappolistalle. 

Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan. Aaronin on löydettävä paitsi selvyys muuttuneeseen tilanteeseen myös lisää lääkkeitä pysyäkseen toimintakykyisenä. Mies etsii käsiinsä laboratoriosta tutun tri Marta Shearingin (Rachel Weisz), jonka oma maailma on hetkeä aikaisemmin järkkynyt työtoverin (Zeljko Ivanek) silmittömän väkivallanteon myötä.

Medusan perintö on aikaisemmat Bourne-leffat käsikirjoittaneen Tony Gilroyn kolmas pitkä ohjaustyö (Michael Clayton, 2007; Kaksinaamaista peliä, 2009). Konsepti on Gilroylla poikkeuksellisen hyvin hanskassa: tyyli on yhtenäinen edellisten osien kanssa, ja rytmitys tuntuu vaivattoman sujuvalta. 

Yhtenäisyyttä voi pitää myös omaperäisyyden puutteena, jos franchise-ajattelussa ei revittelylle ole liiemmin sijaan. Mitä kerronnan vakuuttavuuteen tulee, vaaka keinahtaa silti selvästi Paul Greengrassin (2004 ja 2007) ja Doug Limanin (2002) puoleen. Limanin täydet pinnat ansainneen avauselokuvan rinnalla uutuus kalpenee selvästi. 

Epäilemättä kysymys on myös edellisiä kertoja heikommasta tarinamateriaalista. Käsikirjoituksen taustalla kummittelee enää pelkkä kirjailija Robert Ludlumin haamu napakoiden alkuperäisjännärien sijaan. Medusan perintö on kuin onkin juoneltaan häkellyttävän ontto. Juuri tästä syystä Gilroy ei salli suvantoja, vaan pyrkii pitämään kaiken koko ajan kiihkeässä, räjähtävässä liikkeessä. 

Jeremy Rennerissä on aineksia sympaattiseksi action-sankariksi. Aaron Cross on neuroottinen, omasta rajallisuudestaan tietoinen kaveri. Myös Rachel Weisz vakuuttaa Crossin säikkynä mutta tarvittaessa neuvokkaana seuralaisena. Kaksikossa on karismaattista energiaa, jota tarvitaan tämäntyyppisen elokuvan käyttövoimaksi. 

Medusan perintö on lievästi lausuen vauhdikas popcorn-leffa, jonka äärellä genren ystävät kyllä viihtyvät sen reilun parituntisen keston ajan. Se, mistä elokuva loppujen lopuksi kertoo tai jääkö siitä mitään mieleen, onkin sitten kokonaan toinen juttu.

Tiedot

Medusan perintö

Yhdysvallat 2012, 135 min, K12

Ensi-ilta 21.9.2012

Ohjaus: Tony Gilroy

Käsikirjoitus: Tony Gilroy, Dan Gilroy (Robert Ludlumin kirjasarjan pohjalta)

Tuotanto: Patrick Crowley, Frank Marshall, Ben Smith, Jeffrey M. Weiner

Kuvaus: Robert Elswit

Leikkaus: John Gilroy

Musiikki: James Newton Howard

Pääosissa: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Zeljko Ivanek, Stacy Keach, Scott Glenn, Albert Finney, Joan Allen