Julkaistu: 06.09.2012

Laittomat

Kuvassa: Shia LaBeouf (Jack Bondurant), Mia Wasikowska (Bertha Minnix) Kuva: © 2012 The Weinstein Company
Laittomat on tarina pojasta, joka oppii tappamaan sian.

Yhdysvalloissa 1930-luvun lama oli hurjaa aikaa. Työttömyys ja köyhyys ajoivat ihmisiä kaidalta polulta, ja kieltolaki melkeinpä yllytti rikolliseen ansaitsemiseen. Elettiin viinanpolttajien ja salakuljettajien kulta-aikaa. Pannut porisivat Virginian takametsissä, ja viinaa kuskattiin autokuormittain kaupunkien gangstereiden salakapakoihin.

Syrjäisessä Franklinin maakunnassa Bondurantin veljekset olivat viinanpolttajien kuninkaita. Kansantarinoissa veljekset ovat haavoittumattomia, kuolemattomia. John Hillcoatin ohjaamassa ja Nick Caven käsikirjoittamassa Laittomat-elokuvassa takapajulan väkivaltaisista taparikollisista piirretään ihannoiva ja sankarillinen kuva.

Veljeksistä vanhimmat, Forrest (Tom Hardy) ja Howard (Jason Clarke), pitävät yllä Bondurantin mainetta. Forrest on kova ja kylmähermoinen johtajahahmo, Howard puolestaan se lyhytpinnainen ja väkivaltainen kaveri. Veljeksistä nuorimmainen, Jack (Transformes-elokuvasarjasta tuttu Shia LaBeouf) on saamaton nahjus, joka ei uskalla pitää puoliaan.

Veljesasetelma esitellään tarkkanäköisesti jo elokuvan alun iskussa, jossa poikakolmikko aikoo päästää possun hengiltä. Kohtaus petaa jännitteen veljesten välille ja tarinan kerrontaan. Oikeastaan koko elokuva kulminoituu kysymykseen siitä, oppiiko Jack koskaan tappamaan sikaa.

Hyväksyntää kaipaava Jack hämmentää veljesten muuten selkeää bisnestä. Hän yrittää ansaita kunnioitusta varomattomalla tempauksella ja lähestyy kovaa gangsteripomoa, Banneria (Gary Oldman). Oman lisänsä tarinaan tuo nuorukaisen ihastus saarnaajan tyttäreen (Mia Wasikowska).

Elokuvan toinen nainen on hämmentävän kaunis tanssityttö (Tree of Lifen tähti Jessica Chastain). Hän etsii rauhallisempaa elämää maaseudulta ja eksyy suurkaupungin yökerhoista Forrestin baariin.

Tarinan varsinainen konna on kiero poliisi Charlie Rakes (Guy Pearce). Erikoisagentin kuuluisi pitää yllä valtionvaltaa perähikiällä, mutta todellisuudessa hän aikoo päästä osingoille viinatrokareittein tuloista. Sliipattu Rakes on erityisen vastenmielinen hahmo perverssinä sadistina.

Elokuvassa käydään veristä sotaa viinanpolttajien ja poliisien välillä. Yhteenotossa ei ole kyse lainoppineiden oikeasta tai väärästä, vaan lojaaliudesta ja veljeydestä sekä ennen kaikkea ahneudesta ja rahasta.

Laittomat on hyvin kerrottu ja väkivaltainen tarina villin lännen lainsuojattomista. Sankareita ovat säälimättömät ja julmat rikolliset, joilla on omat sääntönsä ja arvonsa.

Tiedot

Laittomat

USA 2012, 115 min, K16

Ensi-ilta 7.9.2012

Ohjaus: John Hillcoat

Käsikirjoitus: Nick Cave (Perustuu Matt Bondurantin kirjaan The Wettest County In The World.)

Pääosissa: Tom Hardy, Gary Oldman, Shia LaBeouf, Jessica Chastain, Guy Pearce, Mia Wasikowska

Tuottaja: Megan Ellison, Michael Benaroya

Kuvaus: Benoit Delhomme, AFC

Päälavastaja: Chris Kennedy

Leikkaus: Dylan Tichenor, ACE

Pukusuunnittelu: Margot Wilson,

Musiikki: Nick Cave, Warren Ellis

Roolitus: Francine Maisler C.S.A., Kathleen Driscoll-Mohler