Julkaistu: 06.09.2012

Johtaja

Kuvassa: Antti Holma Kuvaaja: Pauliina Feodoroff
Antti Holma leikittelee monologissaan taitavasti johtajuuden myyteillä ja sukupuolirooleilla.

Antti Holma on mielestäni tämän hetken kiinnostavimpia miesnäyttelijöitä. Hänellä on erikoislaatuinen karisma, jossa yhdistyvät herkkyys, jännittävä huumori ja arvaamattomuus. Holman mieleen jäävää roolityötä on nähty muun muassa Kansallisteatterin Lasisessa eläintarhassa ja Takomon hittiesityksessä Perheenjäsen. Nyt Holma kokeilee siipiään näyttelemisen kuningaslajissa, monologiesityksessä. Holma on itse ideoinut esityksen ja kirjoittanut tekstin. Siivet kestävät ja kasvavat komeasti. Osansa onnistumisessa on tietenkin ohjaaja Akse Petterssonilla

Holma tarkastelee teemaansa hyvin monipuolisesti. Puheenvuoron saavat niin rakkaudesta Jeesukseen riutuva vanha nunna kuin kuntosalilla lihaksikkaita miehiä janoava nuorukainenkin. Videoparodiassa Holma esittää Marimekon Kirsti Paakkasta ja kertoo sarkastisesti johtajuudesta naisen näkökulmasta. Rankimmassa kohtauksessa Holma eläytyy Hitleriksi ja imitoi hurjasti pettynyttä sekä itsetuhoista johtajaa. Kohtaus on napattu tunnetusta Perikato-elokuvasta. Johtajuutta tarkastellaan myös lapsen näkökulmasta. Kaikkivoipaisuuden fantasialle äänensä antaa Johannes Luoma

Holmalla on komea lauluääni, josta saadaan maistiainen, kun hän laulaa Sarastron bassoaarian Mozartin Taikahuilusta. Pieni pilke näyttelijän silmäkulmassa kertoo, että nyt johtajuuden ja traditioiden kanssa leikitellään. Leikki saa huipennuksensa, kun Holma riisuutuu lähes ilkosilleen, muuttuu drag-queeniksi ja vetäisee playbackinä Whitney Houstonin hitin Night Queen. Ilmassa väreilee homoeroottinen tunnelma. Yleisössä alkaa tulla hiki. 

Muutamassa kohdassa esitys pysähtyy näyttelijänä olemisen ja esilläolon teemojen eteen. Videoklipissä Maija Koivisto tulkitsee osuvasti koekuvauksessa olevaa näyttelijätärtä, joka joutuu ristiriitatilanteeseen. Roolin saadakseen näyttelijän pitää paljastaa asioita itsestään. Mutta kuinka paljon? Tätä Holma kysyy myös suoraan yleisöltä. Juuri nyt, kun mies on lähes alasti näyttämöllä, kuka johtaa tilannetta, näyttelijä vai katsoja? Kysymys on kutkuttava ja haastava. 

Johtajuuden teema näyttäytyy myös haluna olla johdettavissa, ei vain johdateltavissa. Esityksen päätteeksi Holma on hullunkurinen japanilainen, huonosti suomea puhuva kouluttaja, joka puhuu kuitenkin viisaita: Johdata meidät oikealle tielle. Se on tärkeä ajatus ajassa, jossa arvojen sanotaan olevan hukassa. Holma osoittaa, etteivät arvot varsinaisesti ole hukassa, vaan vanhojen rinnalle on tullut kymmeniä uusia. Ihminen rakentaa itse itsensä, mutta kaipaa johdatusta. 

Takomon tila on suhteellisen intiimi, ja esitys sopii sinne hyvin. Yksinkertainen ja selkeä lavastus on toimiva ja tukee esitystä. Petterssonin salliva ohjaus kannustaa Holmaa myös rohkeisiin tekoihin. Paljas pinta ei tunnu kiusalliselta, sillä se sopii juoneen. Ja onhan Holmalla komea, treenattu vartalo. Kaiken kaikkiaan Johtaja on tämän kauden kiinnostavimpia esityksiä.

Tiedot

Johtaja

Ensi-ilta 31.8.2012

Teatteri Takomo (Fredrikinkatu 18)

Teksti: Antti Holma

Ohjaus: Akse Pettersson

Lavalla: Antti Holma

Taustavideolla ja ääninauhalla: Antti Holma, Maija Koivisto, Johannes Luoma

Valosuunnittelu: Erno Aaltonen

Taustavideoiden ja äänten editointi: Oskari Sipola, Ville Vierikko, Tiina Luoma, Pauli Riikonen

http://www.teatteritakomo.fi/