Julkaistu: 06.09.2012

Helsinki Street

Kuva: Sami Kero
Valokuvablogin kuvat ovat värikäs ja vauhdikas kurkistus katujen arkeen.

Laboratory-gallerian loppukesän näyttely esittelee Helsinki Street -valokuvablogin kuvaajien tuotantoa. Toukokuussa avattu Helsinki Street on ensimmäinen ammattivalokuvaajien foorumi katuvalokuvaukselle. 

Sisältöä sivustolle tuottavat valokuvaajat Sami Kero, Touko Hujanen, Miikka Pirinen, Heidi Piiroinen, Joonas Brandt, Kaisa Rautaheimo, Anne Vatén, Vesa Laitinen, Juuso Westerlund ja Aapo Huhta. Lisäksi mukana ovat esimerkiksi Aalto-yliopiston professori Merja Salo ja valokuvataiteilija Stefan Bremer sekä näyttelyn kuraattori Markus Jokela 

Näyttelyssä esillä on reilut 40 valokuvaa – osin yllä mainituilta, osin muiltakin kuvaajilta. Lisäksi viimeisessä huoneessa on nähtävillä diaesitys. Näyttely lähtee liikkeelle selkeästi rytmitettynä, mutta tilan isoin seinä on ripustettu tiiviisti ja runsaasti. Se tekee näyttelyn perusilmeestä ehkä hieman levottoman. Näyttelyssä tulee nimittäin vahvasti esille katuvalokuvaukseen liittyvä hetkellisyys, jopa levottomuus. 

Parhaimmillaan kuvissa yhdistyy myös dokumentarismista tutut piirteet: voimakas visuaalisuus, vahva kerronnallinen ote ja ihmisen tai paikan keskeinen osuus. Merkittävää on, ettei näyttelyn kuvia ole nimetty eikä niissä ole selittäviä kuvatekstejä. Kuvat todellakin puhuvat puolestaan. Huumori ja yllätyksellisyys ovat usein kuvien kantavia teemoja. Välillä tosin myös traagisuus ja herkkyys. 

Yleisilmeessä ja ripustuksessa on todennäköisesti tarkoituksella pyritty juuri hetkellisyyteen ja vauhdikkuuteen. Kuvat ovat paikoitellen itsessään niin vahvoja, että niille olisi ehkä kaivannut hieman enemmän omaa tilaa. Mahdollisimman monelle kuvaajalle on varmaan haluttu antaa tilaisuus päästä esille, mutta karsiminen olisi tehnyt kokonaisuudelle hyvää. 

Helsinki Street -valokuvablogin kaltaiset sivustot ja eri alojen tekijöiden yhteenliittymät ovat tervetullut ja tärkeä lisä jäsentämään sekä antamaan valmiuksia erilaisten kuvien ja nykymaailman kuvatulvan ymmärtämiseksi.

Tiedot

Helsinki Street

Laboratory-galleria (Erottajankatu 9 B, sisäpiha)

16.8.–30.9.2012

Avoinna ti–su klo 11–18

Vapaa pääsy

www.laboratory.fi

www.helsinkistreet.fi