Julkaistu: 13.09.2012

Anne Koskinen

Anne Koskinen: Sculpture (Michael-Buthe), 1998
Anne Koskisen veistoksissa puu ja marmori muuttuvat kankaaksi.

Anne Koskisen (s. 1969) näyttely Anhavassa on jälleen riemastuttava kokemus. Koskisen käyttämien materiaalien moninaisuus sekä hienostunut ja hallittu kädenjälki eivät jätä kylmäksi. Uudessa näyttelyssä lähinnä viime vuosilta olevat teokset kattavat Koskisen tuotannon keskeisiä elementtejä ja tekniikoita. 

Näyttely asettuu kauniisti galleriatilaan. Vaikka teoksia on kohtalaisen paljon, yleisvaikutelma on jopa väljä. Teokset ovat keski- tai pienikokoisia, joka osaltaan luo sopusuhtaisuutta kokonaisuuteen. 

Koskisella on erityinen suhde materiaaleihinsa – marmoriin, kiveen, pronssiin, kultaan ja puuhun. Hänen kätensä loihtii näistä materiaaleista esiin keveyttä ja herkkyyttä. Erityistä on myös Koskisen aiheiden ja materiaalin välinen suhde: ylvääseen marmoriin tallentuu henkselihousuinen pikkupoika hiiren kanssa! 

Öljyvärein työstetyt valokuvat ja pronssiset pienet ”automiljööt” ovat hienoja. Tältä vuodelta on joukko veistoksia, joiden materiaaliksi ilmoitetaan ”takapihan kivi”. Nämä kasvotutkielmat tuovat mieleen kaikessa moderniudessaan myös varhaisten kulttuurien veistokset. 

Erilaiset materiaalit ja teemat ovat keskenään hyvässä sovussa, vaikka kyseessä ei olekaan yhtä vahvasti tietyn aiheen tai materiaalin ympärille rakentuva näyttely kuin Koskisen viimeaikaiset näyttelyt ovat olleet. Kokonaisuus korostaakin juuri materiaalien moninaisuutta ja jollain tapaa arkisen juhlavaa otetta elämään sekä sen pieniin yksityiskohtiin. 

Koskinen on mestari myös luomaan illuusioita halutessaan. Marmorista ja puusta veistetyt ”maalauskankaat” lähes salpaavat hengityksen! Niin taidokkaasti ovat niiden laskokset ja yksityiskohdat tehty, että materiaali tuntuu muuntuvan toiseksi kuin alkemistin käsissä.

Tiedot

Anne Koskinen

No Time For Lover

Galleria Anhava (Mannerheiminaukio 3)

6.– 30.9.2012

Avoinna ti–pe klo 11–17, la–su klo 12–16

Vapaa pääsy

www.anhava.com