Julkaistu: 01.08.2012

Tristan & Isolde

Kuvassa: Esa-Pekka Salonen Kuva: Clive Barda
Kuvataiteilija Bill Violan videoteos visualisoi Wagnerin oopperan.

Helsingin juhlaviikkojen yksi ehdottomia tapauksia on Richard Wagnerin viisituntisen Tristan ja Isolde -oopperan esitykset musiikkitalossa. Wagnerin pääteoksenakin pidetty huikea ooppera on jo itsessään vaikuttava, mutta Peters Sellarsin ohjaamassa esityksessä suuri rooli on yhdysvaltalaisen videotaiteilija Bill Violan visualisoinnilla. 

Eikä tässä vielä kaikki: esitys on kapellimestari Esa-Pekka Salosen ensiesiintyminen musiikkitalossa. Kokonaisuus on syntynyt Sellarsin, Salosen ja Violan yhteistyön tuloksena vuonna 2004, jolloin se sai ensiesityksensä Los Angelesissa. Sen jälkeen esitys on kiertänyt Pariisissa, Lontoossa, Tokiossa ja New Yorkissa. 

Bill Viola on tehnyt menestyvää uraa videotaiteilijana 1970-luvulta lähtien. Hänen teoksensa ovat tunnettuja vahvasta visuaalisuudestaan ja näyttävyydestään, kuten myös yllätyksellisyydestään ja vaikuttavuudestaan. Esimerkiksi Venetsian biennaalissa 2007 pienessä kappelissa esillä ollut usean projisoinnin teos Ocean Without a Shore oli pysäyttävä kokemus.

Violan käsittelemät teemat ovat yleisinhimillisiä, kuten Tristanin ja Isoldenkin. Rakkaus ja kuolema kietoutuvat yhteen meren syvyydessä ja tulen liekeissä. Näyttävyyttä on varmasti luvassa myös Tristan ja Isolde -esityksen kymmenmetrisellä kankaalla, johon Violan visualisointi heijastetaan. On kutkuttavaa nähdä, miten videoteos, sinfoniaorkesteri, kuoro ja solistit pelaavat yhteen musiikkitalon pääsalissa.

Violan teokset ovat usein vahvoja tunnekokemuksia ja niitä myös tulkitaan hyvin eri tavoin katsojan omista kokemuksista riippuen. Uskon Violan visuaalisen maailman antavan hyvän kaikupohjan oopperan solisteille ja orkesterille.

Musiikista vastaa Radion sinfoniaorkesteri yhdessä Polyteknikkojen kuoron kanssa. Solisteina ovat esimerkiksi tenori Ben Heppner, sopraano Violeta Urmana ja basso Matti Salminen. Luvassa on ikimuistoinen ilta musiikin ja kuvataiteen parissa.

Tiedot

Tristan & Isolde

Musiikkitalo

La 18.8. klo 18

Ti 21.8. klo 18

Esa-Pekka Salonen, kapellimestari

Bill Viola, visualisointi

Peter Sellars, ohjaaja

Radion sinfoniaorkesteri

Polyteknikkojen Kuoro

Tristan: Ben Heppner, tenori

Isolde: Violeta Urmana, sopraano

Brangäne: Michelle DeYoung, mezzosopraano

Marke: Matti Salminen, basso

Kurwenal: Jukka Rasilainen, bassobaritoni

Melot: Waltteri Torikka, baritone

Paimen: Tuomas Katajala, tenori

Perämies: Arttu Kataja, baritoni

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/tapahtuma/tristan-isolde/