Julkaistu: 30.08.2012

Total Recall

Toimintaelokuvan paluu
Kuva: The Walt Disney Company Nordic
Total Recallin uudelleenfilmatisointi leikittelee muistin mahdollisuuksilla.

Len Wisemanin Total Recall päivittää Paul Verhoevenin ohjaaman elokuvan vuodelta 1990. Philip K. Dickin scifi-novelliin perustuva tarina haastaa todellisuuden leikittelemällä muistin mahdollisuuksilla.

Eletään sotien jälkeistä aikaa. Asutus on ahdettu muutamalle maatilkulle: Britannian Yhdysvaltoihin ja siirtokuntaan, entiseen Australiaan. Taajamissa kapinalliset keikuttavat kolonialistista elämäntapaa. Yhdysvaltojen ja siirtokunnan välillä kulkee suora putki, jota työläiset käyttävät työmatkallaan. Yksi turhautuneista työläisistä on Douglas Quaid (Colin Farrell), joka puurtaa robottien massatuotannossa. Vaikka kotona Douglasia odottaa kaunis vaimo Lori (Kate Beckinsale), hän haaveilee jostain muusta. Douglas näkee unia oudosta kaunottaresta ja vaarasta, joka tuntuu vaanivan nurkan takana.

Douglas Quaid hakee arkeen jännitystä Rekallista. Firma tarjoaa todentuntuisia fantasiamatkoja – ”todellisia” muistoja. Liukuhihnatehtaan duunari heittäytyy hetkeksi keksityn agentin rooliin. Samassa Quaid huomaa olevansa kaksoisagentti, joka on sekaantunut siirtokunnan kapinallisten toimintaan. Verkkoon sotkeutuvat myös oma vaimo ja Yhdysvaltain diktaattorimainen johtaja (Bryan Cranston). Avuksi rientää unien nainen Melina (Jessica Biel).

Elokuvan parasta antia on tumma, monikerroksinen urbaani scifi-maisema, johon heijastuu aiheita ja tyylejä scifi-klassikoista. Maisema on yhtä lailla velkaa Metropoliksen suureelliselle lavastusmiljöölle kuin modernien tieteiselokuvien tulevaisuuden kuville. Total Recallin ympäristö ei ole synkän klaustrofobinen, vaan rehevän todellinen. Elokuvan tulevaisuuden miljöö on niin lähellä modernia maailmaamme, että se on jopa jollain tavalla uskottava.  

Lupaavan alun jälkeen elokuva jää polkemaan paikalleen, ja tosikkomaisen kerronnan painopiste siirtyy toimintaan. Takaa-ajojaksot käyvät paikoin puuduttaviksi. Rauhaton kameratyöskentely, tehokas leikkaus ja musiikki pyrkivät pitämään actionin tiukkana.

Viime vuosina on ryhdytty tekemään uusia versioita muutaman vuosikymmenen takaisista hittielokuvista. Samaa kasariulottuvuutta ei kuitenkaan enää niin vain tavoiteta.

Alkuperäisessä Total Recallissa (1990) Quaidia esitti Arnold Schwarzenegger ja murhanhimoista vaimoa Sharon Stone. Aiheen uudelleentulkinnassa Arskan on korvannut irlantilaishurmuri Colin Farrell. Karismaattista ja parhaimmillaan monitasoistakin näyttelijää ei voi kuitenkaan edes verrata Mr. Universumiin. Arska on oman aikansa ikoninen toimintasankari, joka tuo actionrainat kulttitasolle osittain itseironian ja legendaaristen repliikkiensä ansioista.

Kate Beckinsale on kasvanut Underworld-elokuvasarjassa vakuuttavaksi toimintatähdeksi. Harmi vain, että Lorin rooli on kapea ja yksiulotteinen. Myös viehättävästi poseeraavan Jessica Bielin roolihahmo jää latteaksi. Breaking Bad -sarjan erinomainen Cranston puolestaan menee hukkaan vaatimattomassa sivuroolissa, samoin Bill Nighy kapinallisten johtohahmona.

Tiedot

Total Recall

USA 2012, 121 min, K12

Ensi-ilta 31.8.2012

Ohjaus: Len Wiseman

Käsikirjoitus: Kurt Wimmer, Mark Bomback (perustuu Philip K. Dickin novelliin We Can Remember It for You Wholesale)

Pääosissa: Colin Farrell, Bill Nighy, Jessica Biel, Kate Beckinsale, Ethan Hawke, Bryan Cranston

Tuotanto: Toby Jaffe, Neal H. Moritz

Musiikki: Harry Gregson-Williams

Kuvaus: Paul Cameron

Leikkaus: Christian Wagner

Roolitus: Debra Zane

Päälavastaja: Patrick Tatopoulos

Taiteellinen johto Patrick Banister, Oana Bogdan, Brandt Gordon

Lavastus: Carolyn 'Cal' Loucks

Pukusuuunnittelu: Sanja Milkovic Hays