Julkaistu: 23.08.2012

Reigning Sound

Kuva: Fullsteam Records & Agency
Pala garagerockin historiaa astuu Tavastian lavalle syyskuussa.

Memphisläinen Reigning Sound on kaunis esimerkki bändistä, joka vanhenee tyylikkäästi. Tai itse asiassa bändi on myös tyylikkään vanhenemisen tulos. Sen nokkamies, biisintekijä-laulaja-kitaristi Greg Cartwright, tunnettiin aiemmin The Compulsive Gamblersista ja Obliviansista – molemmat 1990-luvun hajanaisen garage-skenen helmiä. 

Cartwrightin aikaisempien bändien räyhäkkyys on vuonna 2001 perustetussa Reigning Soundissa kääntynyt entistä enemmän kohti sielukkuutta. Ja mikäs on ollut kääntyillessä, kun Cartwrightin biisintekokyky ei rajoitu villiin autotallipunkkiin. Hän on jo lapsuudessaan kahlannut läpi puolituntemattomia gospel-, country- ja rhythm’n’blues-kipaleita. Ensimmäiseksi iskeväksi keikkakokemuksekseen Cartwright on maininnut myös memphisläisen Tav Falco & the Panther Burnsin: rockabillyä ja bluesia rokkiinsa yhdistäneen varhaispunkkarin yhtyeineen. 

Nykyään 42-vuotiaan Cartwrightin kynästä kumpuaa niin hunajaa sydämen kipuiluun, kutsuja tanssilattialle kuin suoraviivaista räminääkin. Live-tilanteessa miehen kitara ja ääni ovat kovilla, kun sielukkaammatkin vaikutteet saavat punk-kohtelun. Samoin käy usein myös covereille, kuten kokoonpanon ehkä hehkutetuimman albumin, Time Bomb High Schoolin (2002), Stormy Weatherille tai seuraavan levyn, Too Much Guitarin (2004), You Got Me Hummin:lle

Reilun parinkymmenen vuoden rupeama autotallimusiikin saralla on liittänyt Cartwrightin bändeineen myös muihin muusikoihin. Too Much Guitarin taustajoukoissa häärivät Suomessakin vieraillut, sittemmin edesmennyt Jay Reatard ja Suomessa lokakuussa vieraileva Alicja Trout (River City Tanlinesta). 

Bändin viimeisimmällä julkaisulla, viime vuonna ilmestyneellä Abdication...For Your Love -EP:llä tuottajana sen sijaan vieraili Black Keysin Dan Auerbach. Auerbach on soittanut myös The Parting Giftissä, bändissä, jonka Cartwright kokosi yhdessä (aiemmin tuottamansa) Ettesin Coco Hamesin kanssa. Ja niin edelleen. Ja niin edelleen. 

Cartwrightin ehkä tunnetuin kokoonpano, 1990-luvun loppupuolella hajonnut Oblivians, kokosi rivejään uudelleen vuonna 2008 ja heitti seuraavana vuonna myös muutaman Euroopan keikan. Nyt bändi on tekemässä uutta pitkäsoittoa. Jos Reigning Sound viihtyy Suomen keikallaan, ehkä Cartwright palaa ensi vuonna Obliviansin kanssa.

Tiedot

Reigning Sound

Tavastialla (Urho Kekkosen katu 4–6) 7.9.2012

Lavalla myös First Times

Liput 24 e

www.facebook.com/reigningsound