Julkaistu: 23.08.2012

Pieni Suomalainen Balettiseurue

Kuvassa: Iiris Salmenmaa, Samu Pakkanen (teoksesta Faunin iltapäivä) Kuvaaja: Matti Sulanto, 2011
Tanssijat levittävät tänä syksynä ilosanomaansa näyttämövalojen loisteessa.

Tiistaisena iltapäivänä balettiseurue harjoittelee valoisissa tanssisaleissa. Yhdessä salissa on meneillään balettitunti, toisessa Sami Saikkonen harjoittaa uutta teosta. Ryhmällä on syksyllä neljä suurta näytöstä.

– Meillä on ensi-ilta kerran kuussa, ryhmän kuutisen vuotta sitten perustanut Saikkonen kertoo.

Saikkonen haluaa tehdä energistä ja katsojaa innostavaa tanssia. Energiaa hän on koonnut ympärilleen eteenpäinpyrkivästä tekijäkaartista. Saikkosen lisäksi koreografin töitä seurueessa tekevät tanssijat Ulpu Puhakka ja Saksasta vastikään Suomeen muuttanut Ville Valkonen. Valkonen loi kiitetyn kilpailuteoksen kesällä Helsingin kansainvälisissä balettikilpailuissa kisanneelle Emilia Karmitsalle.

Tanssijan juhlagaala

Elokuun viimeisenä päivänä Pieni Suomalainen Balettiseurue esiintyy Balleriinan perintö -juhlagaalassa. Illan innoittaja on balettitanssija Riina Laurila-Castrén, jonka 20-vuotistaiteilijajuhla näytös on. Laurila-Castrén valmistui kaksikymmentä vuotta sitten Suomen Kansallisoopperan balettikoulusta vain 18-vuotiaana. Siitä lähtien, pieniä taukoja lukuun ottamatta, hän on tanssinut Suomen Kansallisbaletissa.

Irtiotto 2000-luvun alussa vei Laurila-Castrénin Pariisin Lidoon. Lido-kabareessa hän esiintyi taikuri Marko Karvon assistenttina. Nyt Suomen kansainvälisin taikuri tulee juhlimaan Laurila-Castrénin kanssa.

Pääosin Balleriinan perintö -gaala on kuitenkin tanssin ilta. Nimi tulee konkreettisesti perinnöstä: isoäidiltä saamillaan perintörahoilla Laurila-Castrén päätti vuokrata Aleksanterin teatterin ja juhlia näyttämöllä.

Tanssia kaduilla, katoilla ja kellareissa

Ballerinan perintö -juhlagaala kertoo myös suomalaisen klassisen baletin tilasta – ammattiin valmistuneilla tanssijoilla on taitoa ja intoa, mutta mahdollisuudet uupuvat. Niitä mahdollisuuksia Saikkosen balettiseurue pyrkii järjestämään.

– Olemme tanssineet kaduilla, katoilla ja kellareissa. Tilauksesta tanssimme vaikka koulun ruokalassa tai yrityksen aulassa. Näin rikomme suojavallit ja kohtaamme yleisön. Nyt on vuorossa syksy Aleksanterin teatterissa ja Musiikkitalossa, Saikkonen sanoo.

Seurueen isänpäivän esityksessä laulajatkin tanssivat, kun Suomalaisen klubin kuoro laulaa balettia Aleksanterin teatterissa.

– Isänpäivään on vielä aikaa, koreografi Valkonen toteaa varovasti vielä harjoitusvaiheessa olevasta teoksesta.

Musiikin ja tanssin yhteistyötä

Musiikkitaloon Saikkonen vie oman koreografiansa Strive – ilman sitä olet joko kuollut tai valaistunut. Teos on tehty yhteistyössä uuden musiikin orkesteri UMOn kanssa. Kapellimestari Vellu Halkosalmi on säveltänyt musiikin ajatellen erityisesti Saikkosta ja tämän tanssiryhmää. Nykybalettiteoksessa tanssivat koreografi Saikkosen lisäksi Karoliina Loimaala, Tiia Huuskonen ja Ville Valkonen. Esitys nähdään ja kuullaan lisäksi Savoy-teatterissa lokakuun lopussa.

Joulukuussa Pieni Suomalainen Balettiseurue juhlii Suomen itsenäisyyspäivää. Luvassa on Itsenäisyyspäivän tanssilliset iltamat Aleksanterin teatterissa.

– Tämä on jo neljäs kerta, kun juhlimme itsenäisyyspäivää tanssien, Saikkonen kertoo. Esityksen jälkeen esiintyjät ja katsojat siirtyvät läheiseen Papa Albert -ravintolaan, jossa katsomme yhdessä Linnan juhlia suurelta televisioruudulta. Se on itsenäisyyspäivän hauskaa yhteiseloa!

TiedotPieni Suomalainen Balettiseurue esiintyy

Balleriinan perintö -tanssigaala Aleksanterin teatterissa 31.8.2012 klo 19

Strive Musiikkitalossa 15.9. klo 19 ja Savoy-teatterissa 25.10.2012 klo19

Suomalaisen klubin kuoro laulaa balettia Aleksanterin teatterissa 11.11.2012 klo 16

Itsenäisyyspäivän tanssilliset iltamat Aleksanterin teatterissa 6.12.2012 klo 17

www.pienisuomalainenbalettiseurue.fi