Julkaistu: 15.08.2012

Nestori Syrjälä, Laura Lilja, Jarno Vesala

Jarno Vesala: Hän nukkui meidän välissämme (videoinstallaatio, 2012)
Tilallinen kokemus yhdistää taiteilijoiden teoksia.

Forum Boxiin pääsee nyt hetkessä keskustasta huristelemalla pyörällä pitkin uutta Baanaa, joka avattiin alkukesästä pyöräilijöille ja kävelijöille. Musiikkitalolta Ruoholahteen on matkaa 1,3 kilometriä, joten kävellenkin matka taittuu vajaassa vartissa. Toivottavasti reitti tuo uusia kävijöitä tutustumaan Forum Boxin korkeatasoiseen näyttelyohjelmaan. 

Tällä kertaa esillä on kolmen taiteilijan teoksia, jotka istuvat tilaan luontevasti. Teoksia yhdistää tilallisuus ja yhteiskunnallinen ote, mutta muuten ne eroavat selkeästi toisistaan visuaalisuutensa ja dynamiikkansa puolesta. 

Nestori Syrjälän Kapinapöytä on samaan aikaa historiallinen katsaus suomalaisen vastarintaan ja kansalaistottelemattomuuteen sekä paikka keskusteluille, joita tilassa järjestetään näyttelyn aikana. Installaation keskellä oleva pöytä koostuu Syrjälän historiallisilta paikoilta keräämistä kappaleista. Teos konkretisoi oivallisesti historiaa ja saa kysymään, mihin meistä suomalaisista on tänä päivänä. Ja ketä vastaan olisi aika kapinoida, vai olisiko? 

Laura Liljan Vasen, vasen, vasen kaks kolme yhdistää hienosti ääniteoksen labyrinttiin, joka on läpinäkyvä ja siksi haasteellinen kulkea. Ääniteos on tositapahtumiin perustuva kertomus aseistakieltäytyjän ja pikkukaupungin poliisin välisestä konfliktista. Teos saa pohtimaan yhteiskunnassa voimaa käyttävän tahon toiminnan läpinäkyvyyttä sekä yksilön ja yhteiskunnan leikkauskohtia. Mitkä ovat yhteiskunnan lasiseiniä, joita ei virallisesti ole, mutta joihin silti joskus lyömme päämme? 

Ylhäällä parvella Jarno Vesalan kolme teosta muodostavat Oven takana -kokonaisuuden. Tilan mystinen ja jännitteinen tunnelma syntyy hienovaraisesti niukoilla elementeillä. Myös Syrjälän teoskokonaisuus panee miettimään ihmisen paikkaa ehkä hieman yksityisemmästä elämänpiiristä käsin. Mitä oven eri puolilla oikein tapahtuu? Niin, ja siihen ovisilmään kannattaa kurkata!

Tiedot

Nestori Syrjälä, Laura Lilja, Jarno Vesala

ForumBox (Ruoholahdenranta 3 A)

10.8.–2.9.2012

Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16

Vapaa pääsy

http://www.forumbox.fi/