Julkaistu: 01.08.2012

Miss Farkku-Suomi

Kaupungin kaunein tyttö ja rokkikukko
Kuvassa: Sanni Kurkisuo (Pike), Mikko Neuvonen (Välde) Kuvaaja: Peter Salovaara
Kauko Röyhkän omaelämäkerrallisen romaanin elokuvaversio on humoristinen täysosuma.

Välde (Mikko Neuvonen) on erilainen nuori. Siinä missä muut oululaiskaverit viihtyvät discossa, hän rakastaa Lou Reediä, David Bowieta ja laitakaupungin rujoa kauneutta. Pike (Sanni Kurkisuo), luokan kaunein tyttö, on Välden unelmien kohde. 

Hetken näyttää jo siltä, että nuorukaisen hartain haave toteutuu, kunnes Pike voittaa Suosikin järjestämän kauneuskilpailun. Pikestä tulee kaikkien ihailema Miss Farkku-Suomi. Välde taas keskittyy ystävänsä Sasun (Elias Gould) kanssa perustamaansa Torttu-bändiin, punkiin ja uuteen aaltoon.

Miss Farkku-Suomi on suuri nautinto, yhtä aikaa humoristinen ja herkkä, omaperäinen ja hyvin tunnistettava kasvukertomus. Pikkukaupungissa kasvaneet löytävät tarinasta taatusti itselleen tuttuja elementtejä. Kaikille 1970-luvulla varttuneille on tarjolla yhtymäkohtia vielä edellisiäkin enemmän.   

Elokuvan avaintekijät ohjaaja Matti Kinnusesta Kauko Röyhkään sekä tuottajakaksikko Outi Rousuun ja Markku Flinkiin tuntevat Oulun, sen omaleimaisen hengen ja lähihistorian. Kaupunki onkin vähintään yhtä tärkeä tekijä tarinassa kuin sen nuoret päähenkilöt. Miss Farkku-Suomen Oulu kipuilee uuden, orastavan kaupunkikulttuurin ja vanhakantaisen, ahdasmielisenkin maaseutukulttuurin ristipaineissa.  

Erinomainen ajankuva välittyy myös mainioksi musiikkielokuvaksi paljastuvan romaanisovituksen ääniraidalta. Torttu-bändi luukuttaa etupäässä Röyhkän omaa musiikkia, jonka muusikko-tuottaja Riku Mattila on sovittanut leffan epookkiin sopivaksi. Dynaamisen vaikutelman kruunaa Röyhkän alter egoa, Väldeä loistavasti tulkitseva Mikko Neuvonen. 

Nimiroolin vetävä Sanni Kurkisuo osoittautuu hänkin todelliseksi lahjakkuudeksi. Ei ole helppoa esittää jalustalle nostettua naisihannetta, mutta Kurkisuo onnistuu osassaan hyvinkin pienin elein. Lopputekstien aikana yleisöllä on myös ilo kuulla hänen hieno tulkintansa elokuvan keskeisestä kappaleesta.    

Pitkiä elokuvia tehdään Suomessa niin tiuhaan tahtiin, ettei laatu pysy lainkaan tarjonnan tasolla. Miss Farkku-Suomi on iloinen poikkeus: kokonaisuuden ilmapiiri on autenttinen ja innoittunut, roolijaot napakymppejä ja dialogi luontevaa. 

Lopputulos rullaa letkeästi eteenpäin ja tarjoilee vuoroin hauskoja hetkiä (esimerkiksi naapurin verrattomat lestadiolaispojat), vuoroin koskettavan kirpaisevia havaintoja nuoruudesta. Miss Farkku-Suomi on alkusyksyn ja kuluvan vuoden ehdoton helmi. 

Tiedot

Miss farkku-Suomi 

Suomi 2012, 95 min 

Ensi-ilta 3.8.2012

Ohjaus: Matti Kinnunen

Käsikirjoitus: Matti Kinnunen Kauko Röyhkän samannimisestä romaanista

Tuotanto: Outi Rousu, Markku Flink

Kuvaus: Peter Flinckenberg

Leikkaus: Jyrki Keränen

Musiikki: Kauko Röyhkä, Fredrik Viklund

Pääosissa: Mikko Neuvonen, Sanni Kurkisuo, Elias Gould, Misa Lommi, Mikko Virtanen, Pirkko Hämäläinen, Olavi Uusivirta, Maria Ylipää, PK Keränen