Julkaistu: 08.08.2012

Maakuntaradio

Kuvaaja: Santtu Särkkä
Turkulaisbändi julkaisee pian kolmannen levynsä ja piipahtaa sitä ennen Helsingissä.

Kun Maakuntaradion kappaleita kuuntelee, miettii väkisin, miksei niitä kuule radiosta. Bändi on pakannut tuhdin määrän pettymyksiä, ihastumisia, humalaa ja ihmissuhteita pakettiin, jonka luulisi uppoavan kenelle tahansa. Sanoihin pystyy samaistumaan ainakin jokainen romantikko, ja melodiat tarttuvat päähän kuin terva. 

Ilman valtaisaa radiosoittoakin Maakuntaradio on kuitenkin pärjännyt hyvin – ottaen huomioon, että bändi aloitti sivuprojektina. Biisintekijä-laulaja-rumpali Mirko Metsola oli toinen hiljattain kuopatun punkköörin Kakka-hätä 77:n perustajajäsenistä, mutta yhdessä bändissä ei ollut tarpeeksi soittohommia. 

– Kakkiksen kanssa ei treenattu koskaan, ja keikoille meneminen ilman, että olin soittanut rumpuja kuukauteen oli aika tuskallista. Maakuntaradio otti hyvin tuulta alleen, ja fiilis bändissä oli muutenkin hyvä, joten siitä sitten jatkettiin. 

Metsola soitti Kakka-hätä 77:n ja Maakuntaradion lisäksi myös esimerkiksi astetta äkäisemmässä Dwyersissa, joka kuitenkin hajosi keväällä. Enää miehellä ei ole tarvetta haalia enempää bändejä. 

– Tyttäreni on alle vuoden ikäinen ja on mukava nähdä hänen kasvavan. Aikaisemmin olin melkein kaikki viikonloput keikkareissuilla. Tulevaisuudessa voisi tietenkin taas aktivoitua vaikka kitaransoiton puolella. 

Punkin oma levy-yhtiö

Metsolan vaikutus punkmusiikin saralla ei kuitenkaan nykyäänkään rajoitu vain Maakuntaradioon. Mies pyörittää yhdessä entisen Dwyers-bändikaverinsa Anttoni Alhon kanssa levy-yhtiötä, Airiston Punk-levyt, joka on ollut osajulkaisijana myös Maakuntaradion pitkäsoitoilla Ex-tytöille (2009) ja Ehkä huomenna kaikki on toisin (2010). 

Oma levy-yhtiö julkaisee myös bändin tekeillä olevan kolmannen albumin Ei ole paluuta eiliseen. Levyn julkaisupäivämäärää Metsola ei lähde arvailemaan. 

– Pohjat on nauhoitettu, ja seitsemän biisiä laulettu, mutta koskettimet puuttuvat vielä kokonaan. Toivottavasti levy saadaan pihalle jossain vaiheessa syksyllä. 

Esimakua uudesta materiaalista saatiin hiljattain, kun Airiston Punk-levyt julkaisi Maakuntaradion ja toisen Kakka-hätä 77:n perustajan Teemu Bergmanin uuden bändin Pää Kii yhteisen seiskatuumaisen. Maakuntaradion Vain pieni hetki -biisi jatkaa toisen levyn urkupitoista linjaa. Bändin vakituiseksi jäseneksi Mirkon, kitaristi Mikon ja basisti Ramin lisäksi onkin liittynyt myös kosketinsoittaja Jami. 

Kotimaiset hengenheimolaiset

Jo ennen uutta instrumenttia bändiä verrattiin vanhaan kotimaiseen punkiin kuten Ratsiaan, mutta koskettimet ovat tuoneet mukaan Korroosio- ja Sig-vertaukset. 

– Kyllähän nuo kaikki varmastikin kuuluvat meidän musiikissa. Noita bändejä on tullut kuunneltua jo aikoinaan c-kaseteilta, joten vaikutus on kyllä suuri. 

Kotimaisista bändeistä Metsola mainitsee Maakuntaradion hengenheimolaisiksi ainakin Modernin elämän ja Katujen äänet. Airiston Punk-levyt on julkaissut molempia. Modernia elämää on luvassa lisää seiskatuumaisen muodossa. 

Tuoreehko isä ehtii vielä silloin tällöin keikoillekin. Sellainen nähdään perjantaina 17. elokuuta Helsingin Lepakkomiehessä. 

Tiedot

Maakuntaradio

17.8.2012

Lepakkomies (Helsinginkatu 1)

Lavalla myös The Amistad (UK), Cigarette Crossfire, Phoenix Foundation

Liput 6 e

http://maakuntaradio.net 

http://aplevyt.com/