Julkaistu: 09.08.2012

Katmandu – taivaan peili

Kuvassa: Veronica Eshegui (Laia) Kuva: Cinema Mondo
Katmandu on yhden naisen ristiretki paremman maailman puolesta.

Espanjalaisella Laialla (Veronica Eshegui) on tehtävä: hän haluaa opettaa, jakaa tietoa, pelastaa maailman. Naisen tie vie Barcelonasta Nepaliin, jossa hän huomaa oman tarpeellisuutensa. Itsekin köyhistä oloista lähtenyt Laia on tehnyt uhrauksia oman opiskelunsa eteen. 

Katmandussa Laia tutustuu korruptioon ja kastijärjestelmään, jotka raastavat eurooppalaisesta kulttuurista tulevaa naista. Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan lannista nuorta opettajaa, vaan hän taistelee sinnikkäästi tuulimyllyjä vastaan.  Kun Laia uhataan karkottaa maasta, hän hankkii itselleen aviomiehen – mutta vain siksi, että Katmandun lapset tarvitsevat häntä. Paperisesta liitosta Tsiringin (Norbu Tsering Gurung) kanssa kasvaa kuitenkin vahva kumppanuus. 

Laian elämä muuttuu lopullisesti, kun hän ymmärtää kastijärjestelmän ulkopuolella olevien, slummissa asuvien lasten olevan kaiken maallisen avun tavoittamattomissa. Hän perustaa oman koulun näille yhteisön hylkäämille lapsille. 

Laia kohtaa maan köyhimmät avoimesti ja sulattaa sydämellisyydellään kovimmatkin. Tinkimättömyydellään päähenkilö saa läheisensä, Tsiringin ja kollegansa Sharmilan (Saumyata Bhattarai), ponnistelemaan asiansa puolesta. Laia myös todella onnistuu muuttamaan ympäröivää maailmaansa. 

Katmandu – taivaan peili on tärkeällä asialla. Icíar Bollainin (Sade kuulu meille) ohjaama ja käsikirjoittama elokuva pohjaa barcelonalaisen Victoria Subiranan 1990-luvun kokemuksiin. Elokuva nostaa esiin monille kehitysmaille yhteisiä ongelmia. Lukutaito ja koulunkäynti voivat muuttaa elämän suunnan. Ilman niitä slummien lapset jatkavat samaa köyhyyden ja kurjuuden kehää, johon heidän vanhempansa on tuomittu. 

Veronica Eshegui antaa Laialle aidot kasvot. Roolissa olisi helposti voinut lipsahtaa äitelän puolelle, mutta Esheguissa on särmää, joka välittyy roolihahmoon onnistuneesti.  Näyttämönä ovat Himalajan hengästyttävät maisemat, joiden ylle levittäytyy korkea taivas. Antonio Riestran kuvaus pukee värikkäitä kaupunkikuvia ja tunnelmallisia sisäkuvia.

Tiedot

Katmandu – taivaan peili

Espanja 2011, 104 min, K12

Ensi-ilta 10.8.2012

Ohjaus ja käsikirjoitus: Icíar Bollain

Pääosissa: Verónica Echegui, Sumyata Battarai, Norbu Tsering Gurung, Kalsang Tamang, Bikram Pariyar, Muna Thami, Sangita Tamang

Tuotanto: Luis de Val, Larry Levene

Musiikki: Pascal Gaigne                                      

Kuvaus: Antonio Riestra

Leikkaus: Nacho Ruiz Capillas

Roolitus: Marian del Moral, Eva Leira, Yolanda Serrano, Nani Sahra Walker                         

Päälavastaja: Laia Colet                                      

Pukusuunnittelu: Sonia Grande