Julkaistu: 30.08.2012

Käärmeihmiset ja Taikanaksutin

Kuva: Sanna Käsmä (Taikanaksutin)
Teatterikorkeakoulussa tehdään innostavaa lastenteatteria.

Teatterikorkeakoulussa voi nähdä nyt rohkeasti tehtyä uutta lastenteatteria. Kyseessä ei ole mikä tahansa rykäisy, vaan tarkkaan mietitty koulutusjakso asiantuntijoineen ja työpajoineen. Yhteistyötä on tehty eri laitosten välillä. Tuloksena on syntynyt kaksi uutta tekstiä, jotka esitetään teatterikorkeakoulun tiloissa. Hatunnoston arvoinen projekti on ehdottomasti tärkeää työtä. Projekti lienee koulun historiassa ainutlaatuinen. 

Eri koulutusohjelmien opiskelijoista koostuva ryhmä on tuottanut kaksi esitystä, jotka kummatkin on ohjannut Vappu Kuuluvainen. Hän on myös kirjoittanut Käärmeihmisten tekstiosuudet. Taikanaksuttimen on käsikirjoittanut Salla Viikka

Seikkailu käärmeihmisten kanssa 

Nelivuotiaille ja siitä ylöspäin suunnattu Käärmeihmiset alkaa kuin pieni seikkailu. Yleisö pannaan ryömimään tunnelia pitkin telttamaiseen tilaan, jonka kaltevilla lattiapinnoilla on tyynymäisiä istumapaikkoja ja monenlaista virikettä. Aluksi kaikki tuntuu vähän kaoottiselta. Näyttelijät eläytyvät lasten maailmaan liikkumalla, ryömimällä, puhumalla itsekseen ja yleisön kanssa – etenkin nuorimpien. 

Ensi hämmennyksen jälkeen katsoja ymmärtää, että esitys käynnistyy vähitellen, lasten ehdoilla. Ryhmästä alkaa erottua valta-asetelmia. Aksa Korttilan vahvasti tulkitsema naapurin tyttö pomottaa muuta porukkaa. Joonas Saaren esittämä Eetu yrittää puolustaa energistä siskoaan Annaa, jota tulkitsee ilmeikkäästi Mirjami Heikkinen. Teksti ja juoni hypähtelevät tilanteesta toiseen. Välillä puhutaan naapurin lihavasta tädistä ja välillä jättiläiskäärmeestä. Yhtäkkiä leikitään hevosta ja kilpaillaan siitä, kuka on kenenkin kaveri. Myös jättiläiskäärme tai oikeastaan sen nahka ilmestyy lavalle leikin keskelle. Esitys päättyy yllättäen, ja yleisö johdatetaan ison kankaan, eli meren ali pois teltasta. 

Käärmeihmiset on enemmänkin happening, joka varmaan elää ja muuttaa muotoaan riippuen yleisöstä. Esityksessä etenkin lapsia kannustetaan osallistumaan erilaisiin leikkeihin. Jotkut tilanteet, kuten jättiläiskäärme tai leikkikuolema, saattavat tuntua pelottavilta, mutta esitys tarjoaa turvallisen tilan kohdata jännittäviä asioita. Oli ilahduttavaa huomata, että nuoret näyttelijät eivät lepertele ja paapo, vaan ovat itsekin kuin anarkistisia ja energisiä lapsia. 

Raikasta ja revittelevää 

Seitsemänvuotiaille ja sitä vanhemmille suunnattu Taikanaksutin edustaa perinteisempää teatteriformaattia, jossa on selkeät roolit, lavasteet, tehosteet ja katsomo. Alussa odottaa jälleen yllätys: katsojat saavat käteensä pahvilapun, jonka väri määrittelee sukupuolen. Kyse on klassisesta identiteetin etsimisestä. Ollako tyttö vai poika? 

Sukupuoli-identiteettiään pohtii koskettavasti Elisa Salon esittämä Hanna, joka tahtoisi olla Hannu. Eikä ihme, sillä Hanna elää erikoisessa perheessä. Sukupuolet on sotkettu hauskasti: Ida Backer esittää Hannan möhömahaista isää, jolle tärkeintä on formulat ja miehiset macho-arvot. Ehdoton naurumagneetti on Eero Ojalan tulkitsema äiti, jossa kiteytyy kaikki hössöttämisen ja naiseuden kliseet. Vanhemmat ovat mainio pari. 

Tärkeitä hahmoja ovat myös Aksa Korttilan esittämä pikkusisko ja Mirjami Heikkisen ammattitaitoisesti tulkitsema Hannan paras kaveri Matias. Heikkinen tekee ilkikurisen roolin myös pahispissiksenä. 

Magiaa ja futuristista ulottuvuutta tarinaan tuo Joonas Saaren Sijoittaja, joka tavallaan vastaa tietylle alueelle syntyvien ihmisten sukupuolesta. Sijoittaja tupsahtaa avaruudesta Maahan hauskalla häkkyrällään. Hienon roolin tekevä Saari käyttää kehoaan akrobaattisesti. Juuri hän antaa Hannalle taikanaksuttimen, jolla voi väliaikaisesti muuttaa sukupuoltaan. Mutta haluaako Hanna olla pysyvästi roolimalleihin ahdettu tyttö tai poika? Ainakaan vanhempien esimerkki ei näytä houkuttelevalta. Tällä idealla esitys leikittelee hauskasta ja puhuttelevasti.

Taikanaksuttimesta jää ehdottomasti hyvä mieli. Esitys on raikas ja sopivan revittelevä. Kuuluvaisen lennokas ohjaustyyli pääsee oikeuksiinsa. Nuoret näyttelijät tekevät hyvää työtä, ja kontakti säilyy vahvana niin ryhmään kuin yleisöönkin. Ylöspano lavastuksineen, musiikkeineen ja valoineen on myös toimiva paketti. Kaiken kaikkiaan Taikanaksutin on valmis esitys, josta voisi povata tulevaa lastenteatterihittiä. 

Teatterikorkeakoulu on tuottanut kiinnostavan esityskokonaisuuden, joka panee pohtimaan lapsille suunnatun teatterin nykytilaa ja tulevaisuutta. Ollaanko menossa kokemuksellisempaan suuntaan vai nouseeko tarina ja sen merkityksen kokeminen tärkeäksi? Esityskaksikko toimii hyvänä ja tärkeänä pelin avaajana.Tiedot

Käärmeihmiset

Ohjaus ja teksti: Vappu Kuuluvainen

Rooleissa: Ida Backer, Mirjami Heikkinen, Aksa Korttila, Eero Ojala, Jonas Saari, Elisa Salo

Lavastus ja puvut: Kristina Sedlerova, Eero Lampinen

Äänisuunnittelu: Mitja Nylund

Musiikki: Joonas Outakoski

Valosuunnittelu: Juha Itkonen

Taikanaksutin 

Ohjaus: Vappu Kuuluvainen

Teksti: Salla Viikka

Rooleissa: Ida Backer, Mirjami Heikkinen, Aksa Korttila, Eero Ojala, Jonas Saari, Elisa Salo

Lavastus ja puvut: Kristina Sedlerova ja Eero Lampinen

Äänisuunnittelu: Mitja Nylund

Valosuunnittelu: Juha Itkonen

Valokuvat: Sanna Käsmä

Ensi-ilta 28.8.2012

Teatterikorkeakoulu (Haapaniemenkatu 6)

Esitykset 28.8.–8.9.2012

Liput 6 ja 12 euroa

http://www.teak.fi/Esitykset