Julkaistu: 16.08.2012

Huvila-teltta 2012

Kuvassa: Simphiwe Dana Kuvaaja: GalloGriot GmbH
Huvila-teltan ohjelmisto jatkaa varmalla linjalla.

Helsingin juhlaviikkojen sympaattisimman esiintymisareenan, Huvila-teltan ohjelmisto jatkaa tänäkin vuonna tutulla ja varmalla linjalla. Monenkirjava artistikattaus täyttää Tokoinrannan jälleen eri mantereiden rytmeillä, kielillä ja rikkailla tulkinnoilla. Joukkoon mahtuu esimerkiksi afrikkalaista rapia ja vahvoja naisääniä, flamencoa, kotimaista metallimusiikkia, itänaapurin balalaikkailoittelua ja tribuuttikonsertteja. 

Afrikkaa etelästä pohjoiseen 

Huvilassa afrikkalaissyntyiset vahvat naisäänet nousevat keskiöön kahden kiehtovan kokoonpanon myötä. Pääasiassa äidinkielellään xhosalla laulava Simphiwe Dana nousee Huvilan lavalle tiistaina 21.8. Eteläafrikkalainen laulajatar liikkuu sulavasti jazzista ja soulista gospeliin ja yhdistelee perinteitä nykyaikaisiin elementteihin. Danan viimeisin albumi Kulture Noir (2010) syntyi yhdessä afrikkalaisten huipputuottajien ja -muusikoiden kanssa. 

Maailmanmusiikin kestotähtiin kuuluva Zap Mama tekee paluun Huvilaan seitsemän vuoden jälkeen. Kysytyn laulajattaren, keulahahmo Marie Daulnen johdattaman, nykyään kongolais-belgialaisen yhtyeen tie on jatkunut jo parikymmentä vuotta. Aikanaan a cappellalla aloittaneen ryhmän soinnissa kuuluu niin pygmi-heimon laulutradition jälki kuin modernimmin soul ja hip hop. 

Syyskuun ensimmäisenä päivänä Huvilassa siirrytään Pohjois-Afrikan hypnoottisiin tunnelmiin. Bombino eli Omara Moctar taituroi kitarastaan vangitsevaa Sahara-bluesia. Moctar on yksi tuareg-paimentolaiskansan musiikkilähettiläistä. 

Flamencon ja balalaikan taikaa

Huvilan ohjelmisto lupailee myös kielisoittimien taidokasta käsittelyä ja mahtipontista tunneskaalaa. Sunnuntaina 19.8. flamencon ykköslaulajattariin lukeutuva Carmen Linares tulkitsee espanjalaisten runoilijoiden tekstejä esityksessä Ensayo Flamenco. Nelihenkisen orkesterin lisäksi musiikin tunnetta välittää tanssija Belén Maya.

Meksikolaista tulkintaa flamencosta sekä metalli- ja rockmusiikista päästään kuuntelemaan perjantaina 24.8., kun kitaristiduo Rodrigo Y Gabriela nousee lavalle.

Seuraavan päivänä, lauantaina 25.8. vuorossa on vahvaa slaavilaistunnelmaa, kun balalaikan mestari Aleksei Arhipovski ja laulajatar Jelena Jangfeld-Jakubovitch panevat parastaan.

Kotimaiset artistit yhteistyössä

Vuosien varrella varsinkin kotimaisten muusikoiden on ollut mahdollista esiintyä Huvilassa erikoiskokoonpanoilla. Tällä kertaa luvassa on esimerkiksi Apocalyptican Ladies' Night Out, jossa sellometallimaestrot saavat solisteikseen Paula Koivuniemen, Anna Puun ja Mari Palon

Suureellinen ilta on luvassa myös Kerkko Koskinen Kollektiivin vallatessa Huvila-teltan 30.8. Uutta Kerkko Koskisen säveltämää materiaalia tarjoava konsertti rakentuu Koskisen, ison orkesterin, nuorisokuoron ja vierailevien naissolistien dynamiikan varaan.

Huvila-teltan päätöskonsertti 2.9. on omistettu sanoittaja Veijo ”Vexi” Salmelle. Kotimaisen iskelmämusiikin kulmakiviä tulkitsevat esimerkiksi Tuomari Nurmio, Johanna Försti ja Marion Rung.

Tiedot

Helsingin juhlaviikot

17.8.–2.9.2012

Huvila-teltta (Tokoinranta, Hakaniemi)

Simphiwe Dana ti 21.8.

Zap Mama ma 27.8.

Bombino la 1.9.

Carmen Linares su 19.8.

Rodrigo Y Gabriela pe 24.8.

Aleksei Arhipovski ja Jelena Jangfeld-Jakubovitch la 25.8.

Apocalyptica – Ladies' Night Out ma 20.8.

Kerkko Koskinen Kollektiivi to 30.8.

www.helsinginjuhlaviikot.fi