Julkaistu: 15.08.2012

Hiirenloukku

Kuvassa: Mika Syvänen, Reetta Lappalainen Kuvaaja:Vesa Sorjonen
Teatteri Ihme kutsuu dekkarinystävät Vuosaareen.

Vuosaaressa vaikuttava harrastajaryhmä, Teatteri Ihme, on tehnyt Helsingin mittakaavassa jonkinmoisen kulttuuriteon. Loppukesän näytelmäksi on valittu Agatha Christien dekkariklassikko Hiirenloukku. Myyttisiin mittoihin kasvanutta dekkaria on esitetty keskeytyksettä Lontoossa yli 60 vuotta. Teoksen suosio perustunee napakkaan, selkeään rakenteeseen ja kiinnostavaan henkilögalleriaan. 

Vuosaaressa näytelmän on sovittanut ja ohjannut Ari Wahlsten. Työryhmä on lavastanut esityksen selkeän mustavalkoiseksi. Valkoiselle pohjalle maalattu kulissi-illuusio on hauska ja naivistisen tyylikäs. Sinikka Mäki on pukenut myös näyttelijät mustavalkoisiin asuihin. Tehokeino on toimiva: aivan kuin katselisi mustavalkoista elokuvaa. Taustalla häämöttävää ikkunaristikkoa tarvitaan, kun yleisölle alussa näytetään mystinen murha. Jarkko Harmeksen suunnittelema äänimaisema tukee jännärin tunnelmaa. 

Juoneltaan ja rakenteeltaan Hiirenloukku on Christien perustuotantoa. Tapahtumapaikkana on juuri avattu Monkswellin täysihoitola Lontoon lähistöllä. Paikkaa pitävää nuorta paria tulkitsevat luontevasti ja raikkaasti Reetta Lappalainen ja Aku Neuvonen. Täyshoitolaan saapuu kirjava sakki asiakkaita, joita esittävät Ari Murto, Satu Toivonen, Reijo Skog, Mirja Oksanen ja Harri Keskumäki. Jokainen vieras on varsin omaperäinen tapaus – on höpöttelevä arkkitehti, viinaan menevä vanha majuri ja nuorekas vamppi. Yhteiselo lumen saartamassa täyshoitolassa osoittautuu haasteelliseksi, ja hahmojen välillä tapahtuu yhteentörmäyksiä. 

Juoneen tulee vauhtia, kun paikalle saapuu tiukkaotteinen etsivä selvittämään Lontoossa tapahtunutta murhaa, jonka jäljet johtavat Monkswelliin. Etsivän roolissa nähdään Mika Syvänen. Hiirenloukku alkaa virittyä, kun kenenkään pussissa ei oikein tunnu olevan puhtaita jauhoja. Taustalla alkaa soida jankkaava lastenlaulurallatus kolmesta sokeasta hiirestä… Tämän enempää ei juonesta kannata paljastaa, sillä puhdasoppinen dekkari löytää kyllä rikollisensa. Jo alkuspiikissä katsojia pyydetään olemaan paljastamatta loppuratkaisua. Näin tehdään kunniaa Lontoosta alkaneelle traditiolle. 

Wahlsten on sovittanut ja ohjannut esityksen toimivaksi ja viihdyttäväksi teatterikokemukseksi. Tekstiä on vähän modernisoitu, ja pikkutuhmalle huumorille on tehty tilaa. Paikoin modernisointi toimii hyvin, toisinaan taas syntyy yhteentörmäys epookin kanssa, kun lavastus ja puvustus viittaavat menneeseen aikaan. 

Tällaisessa niin sanotun suljetun tilan draamassa ja perinteisessä dekkarissa on yleensä melko vähän toimintaa. Huomio kiinnittyy ennen kaikkea hahmojen kehittelyyn ja uskottavuuteen. Näyttelijäryhmä tekee pääsääntöisesti hyvää työtä, mutta mukaan on lipsahtanut pönötystäkin. Sinänsä sujuvassa replikoinnissa juttu kyllä kulkee, mutta voisi kulkea vieläkin lennokkaammin. Osa näyttelijöistä paukuttaa repliikkejään vihaisesti aivan syyttä, ja se syö intensiteettiä. Tulkinnasta voisi löytää enemmän rohkeutta ja nyansseja. Nämä ovat kuitenkin ohjauksen asioita. 

Mukana on kuitenkin varsin mehukkaita hahmoja. Ari Murto tekee mainion roolityön keikarimaisena herra Wreninä, jonka ulkokuori luhistuu rikosepäilyn myötä. Sisältä paljastuu hauras ja hyväksyntää etsivä ihminen. Mirja Oksanen tekee myös verevän hahmon Neiti Casewellina. Hän saa rooliinsa jopa nymfomaanin piirteitä. 

Kaiken kaikkiaan Teatteri Ihmeen Hiirenloukku on varsin kelvollista kesäteatteria. Esitys tekee hienosti kunniaa Christien traditiolle. Esitysrutiinin myötä löytyy varmasti myös ryhmän keskinäinen rytmi ja vapautuneempi ilmaisu. Hiirenloukku on samalla myös mainio pelinavaus dekkaritraditiolle. Miksei dekkareita nähdä Suomessa enemmän? Kysyntää varmasti olisi.

Tiedot

Hiirenloukku

Teatteri Ihme

Vuotalo (Mosaiikkitori 2)

Ensi-ilta 11.8.2012

Ohjaus ja sovitus: Ari Wahlsten

Rooleissa: Reetta Lappalainen, Aku Neuvonen, Ari Murto, Satu Toivonen, Reijo Skog, Mirja Oksanen, Harri Keskumäki, Mika Syvänen

Äänet ja tehosteet: Jarkko Harmes

Lavastus: tuotantotiimi

Videot, juliste ja käsiohjelma: Jarkko Harmes

Puvustus ja maskeeraus: Sinikka Mäki

Valokuvaus: Antti Kangas

Tuottaja: Eero Hildén

Tuotanto: Teatteri-yhdistys Ihme ry

http://www.teatteriihme.fi/

www.vuotalo.fi