Julkaistu: 01.08.2012

Georgia O’Keeffe

Georgia O’Keeffe: Puita syksyllä 1920–1921
Georgia O’Keeffe maalasi elinympäristönsä luontoa ja visuaalista maailmaa.

Georgia O’Keeffe (1887–1986) kuuluu Yhdysvaltojen merkittävimpiin modernisteihin, mutta hänen teoksiaan nähdään harvoin Euroopassa. Helsingin taidemuseo Tennispalatsin kesänäyttely on antoisa katsaus omalaatuisen taiteilijan elämään ja taiteeseen. 

O’Keeffe ei liity eurooppalaisen modernismin perinteeseen, vaan ammentaa luonnosta ja asuinympäristönsä visuaalisesta maailmasta. Valokuvaus vaikutti amerikkalaiseen taiteeseen jo aikaisessa vaiheessa, ja myös O’Keeffen teoksissa voi nähdä valokuvan vaikutuksen. Pelkistetyt aiheet ovat kuin lähikuvalinssin läpi maalattuja. 

Monista aikalaisistaan poiketen O’Keeffe ei koskaan opiskellut Euroopassa, minkä vuoksi häntä on pidetty aitona amerikkalaistaiteilijana. Taiteilijan kansallisuus näkyy ensisijaisesti maalausten maisemissa. O’Keeffen henkinen kotipaikka oli New Mexicon vuoristoinen autiomaa, missä hän työskenteli vuodesta 1929 alkaen. Pysyvästi hän asettui autiomaahan asumaan vuonna 1949. Maisemien karuus ja sitkeä luonto kiehtoi O’Keeffeä vuosikymmeniä. 

Amerikkalainen naistaiteilija sai paljon huomiota jo aikanaan. O’Keeffen taidetta pidettiin psykoanalyysin hengessä aistillisena ja sukupuolisena, mitä taiteilija ei itse yksiselitteisesti allekirjoittanut.

Nuorena O’Keeffe teki myös abstrakteja maalauksia, vaikka ei luopunut esittävistä aiheista missään vaiheessa. Vastalauseena teostensa erotisoivalle tulkinnalle O’Keeffe siirtyi lopullisesti esittäviin aiheisiin. Niitä hän tulkitsi tyylitellen, väreillä ja muodoilla herkutellen. O’Keeffe vaikuttui erämaassa rinta rinnan elävästä kasvusta ja kuolemasta. Taiteilija käytti kasveja, maisemia ja luonnonilmiöitä estetiikkansa lähtökohtana. 

Tennispalatsin näyttely on rakennettu O’Keeffen taiteilijapersoonan ympärille. Itse olisin kaivannut enemmän teoksia. Keskimäärin melko pienet maalaukset eivät aivan riitä täyttämään tilaa: ripustus olisi voinut olla intiimimpi. Toisaalta O’Keeffen kiehtovan maailman kuvaaminen ja New Mexicon maisemat ovat hyvä johdatus teoksiin. Värikylläiset kukka-aiheet ja paahtavan autiomaan maisemat sopivat visuaaliseen nautiskeluun.

Tiedot

Gerogia O'Keeffe

Helsingin taidemuseo Tennispalatsi (Salomonkatu 15)

8.6.–9.9.2012

Avoinna ti–su 11–19

Liput 8 –10 euroa, vapaa pääsy kuukauden ensimmäisenä perjantaina

www.hel.fi/hki/Taimu/fi/Etusivu