Julkaistu: 30.08.2012

Dirty Beaches

Kuvassa: Alex Zhang Hungtai
Jos Ronettes tapaisi Suiciden miekkoset Twin Peaksin metsissä, lopputulos saattaisi kuulostaa tältä.

Alex Zhang Hungtain eli Dirty Beachesin musiikkia on kuvattu elokuvamaiseksi. Ärsyttävän epämääräinen määritelmä saa kauniin ilmentymän hänen levyillään. Musiikki ei tarvitse kuvaa toimiakseen, mutta se herättää visuaalisia assosiaatioita. Ainakin Twin Peaksin surullisen pimeät metsät, sen 1950-lukua henkivä diner, prätkäkundien kansoittama tienvarsikapakka ja psykiatrinsopen tunnustukset soivat Dirty Beachesin musiikissa. 

Musiikissa on jäänteitä myös rockabillystä, no wavesta ja eteerisestä popista. Selkein vertailukohta löytyy yli kolmen vuosikymmenen takaa: legendaarinen newyorkilaiskokoonpano, elektropunkbändi Suicide kaikuu taiwanilaissyntyisen kanadalaisartistin tuotannossa ajoittain jopa häiritsevän selvästi. 

Hungtain harkitusti hönkäilevä vokaalisuoritus lainaa voimakkaasti Suiciden solisti Alan Vegalta esimerkiksi uusimman albumin, Badlandsin, raidalla Sweet 17. Kappale on kerrassaan erinomainen synteesi jumittavasta elektropunkista ja uudemmasta, muun muassa Dum Dum Girlsien sukuisesta dreampopista. 

Viime vuonna ilmestynyt Badlands on muutenkin onnistunut kokonaisuus. Se huokuu sekä 50-, 60- ja 70-lukuja että tätä päivää naittamalla Roy Orbisonia rumpukoneisiin ja melankoliaa kapinallismusiikkiin. Levyn herkimmällä biisillä, True Bluella, tyttöbändi The Ronettes soi sovussa indiebändi Magnetic Fieldsin kanssa. Lord Knows Best puolestaan tarjoilee annoksen menneiden aikojen romantiikkaa, jota kolho soundimaailma korostaa tai pidättelee kuulemiskerrasta riippuen. 

On kiinnostavaa nähdä, kuinka levyn intiimi tunnelma ja erikoiset lo-fi-soundit toimivat livenä. Siihen tarjoutuu pian mahdollisuus, kun kolmekymppinen Hungtai saapuu Suomeen Britannian ja Islannin kautta Euroopan-kiertueellaan. 

Yleensä soolomuodossa esiintyvä Dirty Beaches on tarjonnut yleisölle – niin livenä kuin levylläkin – oman repertuaarinsa lisäksi myös kiinnostavia lainakipaleita. Hungtai on coveroinut niinkin erilaisia artisteja kuin Suicide, DNA, Stooges ja Francoise Hardy.  

Kuudennen linjan keikalla ei ole lämppäriä, vaan Dirty Beaches on illan ainoa esiintyjä. Jos saisin valita ja omistaisin aikakoneen, toivoisin illan toiseksi esiintyjäksi kulttimies Läjä Äijälän 1980-luvulla vaikuttaneen elektronisen rockabillyprojektin Billy Boysin. Molempien artistien tekemisissä on omaehtoisuutta, vaikka Billy Boysin viljelemä roskaestetiikka saakin Dirty Beachesin musiikissa hienostuneemman ilmaisun.

Tiedot

Dirty Beaches

Kuudes linja (Hämeentie 13, sisäänkäynti pihan puolelta) 6.9.2012

Liput 10 euroa

http://dirtybeaches.bandcamp.com/

http://dirtybeaches.blogspot.fi/