Julkaistu: 23.08.2012

Café de Flore

Rakkaudesta musiikkiin
Kuvassa: Vanessa Paradis (Jacqueline), Marin Gerrier (Laurent)
Tunteikas Café de Flore on monitasoinen elokuva musiikin voimasta.

Café de Flore tuo vahvasti esiin, miten musiikki kannattelee muistoja, suuria tunteita, kaipausta ja täyttymystäkin. Mosaiikkimaisesti unista ja unelmista rakentuvassa kerronnassa seurataan kahta varsin erilliseltä vaikuttavaa tarinaa. Eri tasoja kuitenkin yhdistää musiikki ja rakkaus.

Modernina sykkivässä Montrealissa kuljetetaan soljuvasti tarinaa tähti-dj:stä, Antoinesta (Kevin Parent). Miehen elämän ja tunnemaailman täyttää musiikki, ja hän katsoo ympärillään olevaa maailmaa ikään kuin musiikin läpi. Antoinen pitkään kestänyt avioliitto on karahtanut kiville, kun uusi, vastustamaton sielunkumppani (Evelyne Brochu) tanssahtelee hänen elämäänsä. Miehen on silti vaikea unohtaa surusilmäistä vaimoaan Carolea (Hélène Florent). Kaipausta pitää yllä myös perheen vanhin tytär, joka soittaa uudessa kodissa entisestä vaimosta muistuttavaa musiikkia.

Elokuvan toinen tarina sijoittuu 1960-luvun nostalgiseen Pariisiin, jossa yksinhuoltajaäiti Jacqueline (Vanessa Paradis) taistelee Downin syndroomaa sairastavan poikansa puolesta. Hän haluaa kiihkeästi taata pojalleen mahdollisimman normaalin elämän ja sen, että tällä olisi samat mahdollisuudet elämässään kuin muillakin lapsilla. Jacqueline elää lapsensa ehdoilla, tätä varten.

Elokuvan kerronta on mosaiikkimainen. Todellisuuden lomaan heijastuu fragmentteja unista ja haavekuvista – muistikuvista. Kahta erillistä tarinan tasoa sitoo toisiinsa elokuvan ihastuttava nimikappale. Café de Flore soi nostalgisena Jacquelinen köyhässä Pariisilaiskodissa ja chillimpänä versiona nykypäivän tyylikkäässä Montrealissa. 

Ohjaaja-käsikirjoittaja Jean-Marc Valléen (C.R.A.Z.Y., Nuori Victoria) kiehtova Café de Flore kertoo äidin omistautuvasta ja omistavasta rakkaudesta sekä kipeästä avioerosta, toipumisesta, uuden perheen perustamisesta ja alusta aloittamisen vaikeudesta. Voimakkain sävyin ja tunnelmin rakennettu kerronta on sykähdyttävää ja todellista. Vääjäämättä kuljetaan kuitenkin kohti täysin outoa ja epäuskottavaa juonenkäännettä. Tämä on kokonaisuuden kannalta sääli, sillä se vie elokuvan vahvalta tunnelmalta paljon pois.

Erinomaiset näyttelijät Kevin Parent, Hélène Florent, Vanessa Paradis ja Evelyne Brochu tekevät hillittyä ja hienoa työtä. Musiikin täyttämä kerronta on kokonaisuudessaan äärimmäisen tunteikasta, ja elokuvan musiikki jää soimaan mieleen pitkäksi aikaa. Kuvaus ja kuvakerronta ylipäätään ovat kauniita.

Tiedot

Café de Flore

Kanada/Ranska 2011, 102 min, K12

Ensi-ilta 24.8.2012

Ohjaus: Jean-Marc Vallée

Käsikirjoitus: Jean-Marc Vallée

Näyttelijät: Vanessa Paradis, Kevin Parent, Hélène Florent, Evelyne Brochu, Marin Gerrier, Alice Dubois, Evelyne de la Chenelière

Tuottaja: Pierre Even, Marie-Claude Poulin

Kuvaus: Pierre Cottereau            

Roolitus: Constance Demontoy

Päälavastaja: Patrice Vermette

Lavastus: Florence Babin-Beaudry, Genevieve Burt, Guillaume Bédard,Nicolas Clouâtre, Hélène Dubreuil, Julien Fallu, Sylvain Fyfe, Jay Lavigne, Luc Poirier

Pukusuunnittelu: Ginette Magny