Julkaistu: 16.08.2012

Barbara

Kuvassa: Ronald Zehrfeld (Andre), Nina Hoss (Barbara)
Hillityn, pienimuotoisen draaman pinnan alla väreilee.

Ohjaaja Christian Petzoldin Berliinin elokuvajuhlilla palkittu elokuva sijoittuu 1980-luvun alkuvuosiin, jolloin Saksa oli vielä muurin jakama maa. Elokuvan pääosassa on saksalaisohjaajan luottonäyttelijä ja muusa Nina Hoss, joka esittää pääosaa jo viidennessä Petzoldin elokuvassa. 

Lääkärinä työskentelevä Barbara (Nina Hoss) on karkotettu Berliinistä pieneen itäsaksalaiseen maaseutukaupunkiin. Hänen poikaystävänsä (Mark Waschke) asuu Länsi-Saksassa, ja pari suunnittelee Barbaran loikkaamista länteen. 

Barbara työskentelee paikallisessa sairaalassa ja tutustuu laitoksen hyvätapaiseen lääkäriin. Andre (Ronald Zehrfeld) on sympaattinen kaveri, joka on ilmeisen avoin omasta tilanteestaan – siitä miten on päätynyt syrjäkylään. Epäilyttävän avoin. Työn ohessa Barbara sitoutuu nuoreen potilaaseen Stellaan (Jasna Fritzi Bauer), joka tämän tästä pakenee työleiriltä. 

Arki maaseudulla on elämistä jatkuvan tarkkailun alla. Stasi vahtii Barbaraa ja pistäytyy säännöllisesti tekemään kotitarkastuksia, eikä nainen välty jatkuvalta häpeän tunteelta. Aktiivisesta tarkkailusta huolimassa hän kuitenkin onnistuu tapaamaan rakastaan poliisilta salaa. Intohimoisten salatapaamisten katveessa Barbaran ja Andren suhde syvenee. 

Tarina onnistuu maalaamaan kuvan Itä-Saksan skitsofreenisesta epäluulon ilmapiiristä: naapurien vakoilu ja lähimmäisistä raportointi on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Kylmän sodan aikana 1980-luvulla Länsi-Saksa tarkoitti idässä asuville vapautta ja vaurautta, jota symboloivat osaltaan amerikkalaiset savukkeet, sukkahousut ja samppanja. 

Hans Frommin intensiivinen kuvaus tukee kerronnan tunnelmia tarpeen mukaan lämpimillä, täyteläisellä väreillä tai viilein kuvin. Ajankuva välittyy elokuvasta tehokkaasti, huolellisena näyttämöllepanona ja puvustuksena. 

Vaikka elokuvassa on jännitteitä, ei se silti ihan etene varsinaiseksi trilleriksi. Jotain jää puuttumaan. Loppukäännekin on melko odotettava. Pienimuotoisen elokuvan loppukohtaus on kuitenkin varsin vaikuttava. Pienillä eleillä ja ilmeillä toteutettu viimeinen kuva on vahva ja sykähdyttävä.

Tiedot

Barbara

Saksa 2012, 102 min, K12

Ensi-ilta 17.8.2012

Ohjaus Christian Petzold

Käsikirjoitus Christian Petzold, Harun Farocki

Näyttelijät Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock.

Tuottaja: Florian Koerner von Gustorf

Musiikki: Stefan Will                           

Kuvaus: Hans Fromm                        

Leikkaus: Bettina Böhler

Roolitus: Simone Bär                         

Päälavastaja: Kade Gruber

Pukusuunnittelija: Anette Guther