Julkaistu: 16.08.2012

Aladdin

Kuvassa: Markku Nenonen (Jafar), Jerry Wahlforss (Jago) Kuvaaja: Matti Rajala
Samuel Harjanne luo Aladdinin mystisen maailman Aleksanterin teatteriin.

Aladdin on musikaali täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Värikäs maailma pulppuaa yli äyräittensä, kun musiikki kuljettaa vauhdikasta esitystä.

Alun perin Tuhannen ja yhden yön tarinoista peräisin oleva kertomus Aladdinista ja taikalampusta on hurmannut lapsia ja lapsenmielisiä kautta aikojen. Parikymmentä vuotta sitten Disney teki tarinasta piirroselokuvan, ja vei esityksen näyttämölle. Disney keksi tehdä myös eri kieliä sekoittavan version. Helsingissä nähtävä Aladdin on ensimmäinen Euroopassa toteutettu kaksikielinen versio.

Aleksanterin teatterin näyttämöllä Aladdin puhuu ja laulaa suomeksi. Sulttaani, hänen tyttärensä Jasmine ja muut ylimystön jäsenet puhuvat ruotsia. Ylä- ja alaluokan välinen kuilu on kielimuurissa, jonka sulttaaniksi pyrkivä viekas suurvisiiri Jafar on järjestänyt.

Viettelevää fantasiaa

Kahden tunnin ilotulituksessa beduiinit ja itämaiset tanssijat viettelevät katsojan. Suuri ensemble eläytyy jokaiseen askeleeseen ja rytmiin. Eläinhahmot, kuten totuuksia laukova papukaija, lemmikkitiikeri ja puhuva apina vievät fantasiaa eteenpäin.

Ohjaaja Samuel Harjanne onnistuu pitämään joutuisan esityksen hyvin hyppysissään. Jokainen esiintyjä tietää paikkansa rivakasti vaihtuvissa kohtauksissa. Koreografi Gunilla Olsson-Karlsson saa taidoiltaan moninaisen ryhmän tanssimaan upeasti samaan tahtiin.

Lavastuksen ja puvut suunnitellut Teemu Loikas tuntuu taikoneen ihmeitä kohtalaisen pienelle näyttämölle. Lavastus ja puvustus toimivat erinomaisesti. Ne todella ovat osa itämaista tarinaa. Kun näyttelijät ovat lähellä, soihdun tulen leimun tuntee poskella ja ruudin hajun nenässä.

Jojo-Jon Geitel ja Anna Victoria Eriksson ovat suloinen, rakastunut pääosapari. Hulvattomin ja varmasti ainakin lasten mielestä mahtavin on Antti LJ Pääkkösen esittämä Henki. Hengessä on aitoa taikavoimaa: välillä hän hyppii lavalla ja välillä hauskoina videoheijastuksina lavasteissa.

Kahdella kielellä

Kaksikielinen versio on kääntynyt englannista ja espanjasta kotoisesti ruotsiksi ja suomeksi. Kaiken vauhdin keskellä kieli on kuitenkin myös produktion ongelmallisin osa. Vikkelässä tarinassa lavalla ei aina ole papukaijaa tai muuta kääntäjää välittömästi kertomassa, mitä toisella kielellä sanottiin.

Ensi-illassa käänsin kaikki ruotsinkieliset repliikit 9-vuotiaan seuralaiseni korvaan. Välillä käännökseni toistuivat sanasta sanaan myös näyttämöllä, mutta lapsen mielestä liian hitaasti. Musikaalissa tapahtuu niin paljon yhtä aikaa, että kun käännös viivästyy ja tulee toiselta puolelta näyttämöä, ei katsoja aina oivalla, kenen repliikistä on kysymys. Lisäksi osa nuoresta näyttelijäkaartista ei onnistu artikuloimaan riittävän selkeästi.

Parhaiten esitys toimii, jos ymmärtää edes vähän molempia kieliä. Lauseet ovat lyhyehköjä varmaan juuri kääntämisen vuoksi. Esitystä voi suositella esimerkiksi hiukan ruotsia opiskelleille koululuokille. Musikaalia seuraamalla voi huomaamattaan jopa oppia.

Musiikki vie mukanaan

Mutta pääasiat, kuten ihana musiikki, mahtavat tanssit ja romanttinen tarina vievät mukanaan. Disney on luovuttanut produktion käyttöön hienosti soivat musiikin taustanauhat. Kapellimestari Antti Vauramon johdolla Alan Menkenin melodista musiikkia lauletaan tarkasti.

Aladdin löytää taikalamppunsa, poistaa kielimuurin ja saa rakkaansa. Yleisö poistuu syksyn pimenevään iltaan laulaen ja tanssien. Ulkona voi kuvitella kulkevansa aidossa arabian yössä.

Tiedot

Aladdin – kaksikielinen versio

Aleksanterin teatteri (Bulevardi 23–27)

Liput 18–32 euroa

Suositusikäraja 6 vuotta

Ohjaus: Samuel Harjanne

Musiikki: Alan Menken

Koreografia: Gunilla Olsson-Karlsson

Rooleissa: Jon-Jon Geitel, Anna Victoria Eriksson, Markku Nenonen, Jerry Wahlforss, Antti LJ Pääkkönen, Hanna Mönkäre, Ville Erola, Jucci Hellström, Juha Pihanen

Ensemble: Ilona Chevakova, Jesper Eklund, Iiro Heikkilä, Heljä Heikkinen, Lotta Kaarla, Annamaria Karhulahti, Reetta Korhonen, Olli Liljeström, Miro Lopperi, Eeva Muttonen, Heikki Mäkäräinen, Soile Ojala, Pia Piltz, Anna Sairo, Saga Sarkola, Tatu Sinisalo, Miiko Toiviainen, Hanna Vähäpassi, Ella Jäppinen, Antti Nieminen, Ilkka Rikkinen

http://www.aladdinmusikaali.fi/