Julkaistu: 07.06.2012

Vaimoni on karannut

Kuvassa: Saara Laakso (vas.), Tiia Rantala, Laura Faarinen, Kaisa Sutinen Kuva: Joonas Kauhanen
Malenkiteatterin kiinnostavassa ensiesityksessä on erotiikkaakin.

Edessäni istuu kaksi nuorta ja innokasta teatterintekijää, Tiia Rantala ja Saara Laakso. Innostukseen on selkeä syy: he ovat perustaneet Rantalan johdolla uuden taiteellisen ryhmän, Malenkiteatterin. Ryhmään kuuluvat myös Laura Faarinen, Kaisa Sutinen, Paula-Leena Jokitie, Mari Saarelainen ja äänimies Joonas Kauhanen.

– Nimemme tulee venäjänkielestä ja tarkoittaa pientä. Koska olemme pieni ryhmä ja haluamme pitää toimintamme ainakin liikuteltavana, nimi tuntui mukavalta ja toimivalta. Siksi Malenkiteatteri, Tiia Rantala kertoo. 

Taiteilijoiden oman teatterin ensimmäinen tuotanto, Vaimoni on karannut, valmistuu Valtimonteatteriin.

– Se on jonkinlainen absurdi draamakomedia, jossa on mukana myös performanssin piirteitä. Vierastamme kumpikin realistisen, psykologisen draaman tyyliä. Erityislaatuista tulevassa esityksessä on myös se, että meillä tanssijat näyttelevät, ohjaajat tanssivat ja näyttelijätkin ohjaavat, Rantala pohtii. 

– Minua kiinnostavat myös suuret tunteet ja teatterin estetiikka. Tässä on käytetty useita erilaisia tekniikoita, kuten naamioteatteria ja erilaisten hahmojen kanssa työskentelyä. Erilaisten improjen kautta joistakin hahmoista on tullut suorastaan rakkaita, Laakso lisää. 

Kumpikin on ollut mukana Soile Mäkelän pitämässä naamiotyöpajassa, jossa valmistettiin perinteisin menetelmin yksilöllisiä naamioita nahasta. Kokemus oli kuulemma käänteentekevä. Minkä tarinan erilaiset hahmot – naamioidut tai naamiottomat – yleisölle Valtimonteatterissa kertovat? 

– Vaikka teosta on tehty paljon improten, kyllä siinä draamallinen viitekehyskin on ja mielenkiintoisia tekstejä. Mukana on Ville Luoma-Ahon runoja ja otteita Jeanette Wintersonin Ihoon kirjoitettu -romaanista. Myös Daniil Harmsin mainioita absurdeja juttuja on mukana. Yhdeksi teemaksi tuli naisten välinen rakkaus ja erilaiset lesbokliseet, joita puramme huumorilla. Ehkä tästä tulee lievästi eroottinen kuvaelma, Rantala arvelee. 

Teemojensa ja kiinnostavien näkökulmiensa ansiosta esitys on osa pride-viikon tapahtumia. Rantala korostaa, että esitys olisi tehty muutenkin. Osallistuminen pride-viikkoon on bonusta. Esityksen alaotsikko ”Kahden naisen välinen rakkaustarina sekä jotain ihan muuta” lupailee kiinnostavaa elämystä. Onhan mukana naamioteatteria, ripaus varieteeta, musiikkia ja tanssia. Millä mielellä ryhmä odottaa esitystä? 

– Tiialla on ilmiömäinen kyky loihtia jostain vaatteita ja rekvisiittaa! Kerran hän tuli harjoituksiin raahaten mukanaan useita hääpukuja, jotka oli sattumalta jostain hommannut. Niin esimerkiksi Mari Saarelaisen tuunaamista hääpuvuista tuli mukaan pikantti yksityiskohta. Hauska tästä tulee, esityksen lauluosuuksista vastaava Laakso naurahtaa.

Tiedot

Vaimoni on karannut

Ensi-ilta Valtimonteatterissa 25.6.2012

Liput 8/12 euroa

Ohjaus, dramaturgia, naamionvalmistus, puvustus: Tiia Rantala

AssistenttiI: Saara Laakso

Koreografia: Laura Faarinen, Kaisa Sutinen

Esiintyjät: Laura Faarinen, Saara Laakso, Tiia Rantala, Kaisa Sutinen

Tekniikka, valokuvat, äänet ja kotisivu: Joonas Kauhanen

Piirokset: Paula-Leena Jokitie

Pukujen tuunaus ja tilan somistus: Mari Saarelainen

Tuotanto: Malenkiteatteri

Lisätietoja: www.malenkiteatteri.fi