Julkaistu: 14.06.2012

Utopia-klubi

Utopia-kollektiivi ei usko kapeisiin normaaliuden määritelmiin.

Kaduilla tai Facebookissa on voinut viime vuodesta asti törmätä Utopiaan. Nimen takana on kollektiivi ja ajatus: järjestää turvallisia tiloja ja monipuolista kulttuuritoimintaa nuorille. 

Yksi toiminnan keskeisin muoto on klubit. Nuorisotila Hapessa järjestetään 29.6. jo viides ikärajaton Utopia-klubi. Tällä kertaa klubi pannaan pystyyn yhdessä Helsinki Priden kanssa. Yhteistyö on luontevaa paitsi Utopian toimintafilosofian huomioon ottaen myös siksi, että Priden teema tänä vuonna on tila. 

Utopia-kollektiivin jäsen Aikku Meura kertoo, että klubeilla muistutetaan oikeudesta omaan, turvalliseen tilaan. 

– Sisäänkäynnin luona on aina turvallisten tilojen julistus, jossa kerrotaan, miten huomioida muut osallistujat. 

Meuran mukaan Utopia-kollektiiviin kuuluu monenlaista sakkia: niin vammais- kuin queer-aktivistejakin. 

– Nämä ryhmät eivät perinteisesti ole olleet kauheasti tekemisissä keskenään, mutta kummatkaan eivät aina pysty tai halua noudattaa käsitystä normaalista ihmisestä tai ihmisruumiista. Taustalla on yhteinen kokemus ennakkoluuloisesta ja vammauttavasta maailmasta. 

Kollektiivin idea on lähtöisin Göteborgista. Suomessa Utopia starttasi vuosina 2010–2011. Toiminta pyörii vapaaehtoisperiaatteella. Klubien lisäksi kollektiivi on järjestänyt capoeira-, teatteri- ja dance ability -kursseja. Syksyksi suunnitteilla on dj-kurssi. 

Apurahojen lisäksi toiminnan edellytyksenä on yhteistyö Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen kanssa. Klubit järjestetään keskuksen tiloissa, joissa toteutuu Utopian toimintafilosofiaan kuuluva esteettömyys: pirskeisiin pääsee vaikka pyörätuolilla. 

Klubitoiminta on epäsäännöllisen säännöllistä. Tapahtumia pyritään järjestämään ainakin kolme kertaa vuodessa. Artistien suhteen Utopialla ei Meuran mukaan ole kovin tarkkaa seulaa.

– Onhan ne esiintyjät olleet aika lailla underground-musaa. Vaikka on meillä käynyt esiintymässä myös Pertti Kurikan nimipäivät ja Signmark, viittomakielinen rap-artisti. 

Artistien kappaleiden sanat käännetään viittomakielelle. Kesäkuun lopussa yleisö näkee, kuinka elektropunkkarit 20 000 Hz, feministinen räppääjä Kääpiö sekä autotallipopparit Zorro Polar kääntyvät viittomiksi.

Tiedot

Utopia-klubi

29.6.2012 klo 19–23.30

Nuorisotila Happi (Sörnäisten rantatie 31)

Livenä 20 000 Hz, Kääpiö, Zorro Polar

Vapaa pääsy 

http://utopiahelsinki.wordpress.com