Julkaistu: 19.06.2012

Rock of Ages

Kuva: (c) Warner Bros. Ent.
Rock of Ages lataa kesähittiputken 1980-luvun nuorille.

Joitain elokuvia ei voi arvostella – ei ainakaan tavanomaisilla mittareilla. Rock of Ages (2012), Hairsprayn ohjaaja Adam Shankmanin uutuusmusikaali, on enemmän sukupolvikokemus kuin perinteisen leffakritiikin kohde. Elokuvaa joko rakastaa tai vihaa tismalleen samasta syystä: soundtrack vyöryy etualalle joka ikisessä kohtauksessa. 

Rock of Ages sijoittuu 1980-luvun lopulle. Tarina kertoo pikkukaupungin tyttö Sherriestä (Julianne Hough), joka saapuu Los Angelesiin etsimään onneaan. Laulajan urasta unelmoiva untuvikko saa töitä rokkiklubilta, jossa työskentelee myös toinen nuori haaveilija, baarimikko Drew (Diego Boneta). 

Rock of Ages on rakastettavan korni heti ensi hetkistä lähtien. Sherrien bussimatkaa Oklahomasta Losiin tahdittaa Night Rangerin Sister Christian -hitti, jonka lyriikat innoittavat yhden jos toisenkin kanssamatkustajan laulamaan. 

Elokuvan juoni on simppeli: nuoret rakastuvat, klubilla rokataan, dokataan ja odotetaan kaikkien aikojen lavakingi Stacee Jaxxiä (Tom Cruise) kuin messiasta konsanaan. Väliin viskataan vastoinkäymisiä ja ennen kaikkea riemukkaasti rullaavia rock-sooloja, joiden tutut melodiat saavat kasarinuorien sukat pyörimään jaloissa. 

Juonikehys on ohuttakin ohuempi, mutta mitäpä muuta voisi Broadway-musikaalin filmatisoinnilta odottaakaan. Silti elokuva toimii valkokankaalla sen verran mukiinmenevästi, että originaalin live-esityksen ystävät tuskin pettyvät. Myös nimekkäisiin tähtiin (Tom Cruise, Catherine Zeta-Jones, Paul Giamatti) on satsattu kiitettävästi. 

Näyttelijäkaarti tulkitsee taidokkaasti ja suurella sydämellä hittikavalkadin, jonka takana ovat esimerkiksi sellaiset bändit ja artistit, kuten Guns ’n Roses, Bon Jovi, Foreigner, Journey, Twisted Sister, Def Leppard, Starship, REO Speedwagon, Joan Jett ja Pat Benatar. 

Elokuvassa käytetään Mamma Miasta! (2008) tuttua strategiaa. Kappaleet erottautuvat riehakkaina numeroina muun kerronnan keskeltä. Monet niistä viedään esiintymislavalle asti, mikä entisestään korostaa musiikin spektaakkelimaisuutta.   

Rock of Agesin suurin vetonaula on Tom Cruise riettaan rokkikukon roolissa. Supertähti on häkellyttävän hienossa vedossa, eivätkä hänen tulkinnoissaan Gunnareiden ja Bon Jovin hiteistä ole todellakaan mitään hävettävää. Lavamaneeritkin ovat herralla erinomaisen hyvin hallussa! 

Cruise ja Malin Akerman vastaavat myös elokuvan hauskimmasta kohtauksesta, jossa kaksikko käy kuumana I Want to Know What Love Is -biisin pauloissa. Erinomaisen parivaljakon muodostavat myös Alec Baldwin ja Russell Brand, joiden Can’t Fight This Feeling -duetto tyhjentää pajatson kertarykäyksellä.

Tiedot

Rock of Ages

USA 2012, 118 min

Ensi-ilta 29.6.2012 

Ohjaus: Adam Shankman

Käsikirjoitus: Justin Theroux, Chris D’Arienzo, Allan Loeb

Tuotanto: Jennifer Gibgot, Garrett Grant, Carl Levin, Tobey Maguire, Scott Prisand, Matt Weaver

Kuvaus: Bojan Bazelli

Leikkaus: Emma E. Hickox 

Pääosissa: Julianne Hough, Diego Boneta, Tom Cruise, Alec Baldwin, Russel Brand, Malin Akerman, Mary J. Blige, Catherine Zeta-Jones, Paul Giamatti