Julkaistu: 01.06.2012

Prometheus

Kuvassa: Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) Kuva: ©2012 Twentieth Century Fox
Kaikkien avaruusörkkien äiti saa alkunsa Alienin komeassa, mutta keskinkertaisessa prequelissa.

Ridley Scottin vuoden 1979 klassikko Alien – kahdeksas matkustaja sai kolme jatko-osaa, joista viimeisin, Jean-Pierre Jeunet’n Alien – ylösnousemus (1997) oli jo todella väsynyt tekele. Scott itse pysytteli luomastaan konseptista fiksusti etäällä, vaikkei James Cameronin Aliens – paluu (1986) originaalileffan rinnalla yhtään kalvennutkaan.  

Prometheus (2012) on Ridley Scottin paluu Alien-tematiikkaan. Kyseessä on nimittäin alkuperäisen Alienin prequel-elokuva, joka taustoittaa klassikkoteoksen tapahtumia. Alienin ensi-illan ja Prometheuksen väliin mahtuu 33 vuotta, mikä myös näkyy lopputuloksessa sekä hyvässä että pahassa. 

Tutkija Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) löytää yhdessä kollegapoikaystävänsä Charlie Hollowayn (Logan Marshall-Green) kanssa todisteita evoluution ja avaruusolentojen yhteydestä. Upporikkaan miljonäärin rahoittama avaruusmatka vie kaksikon avaruuden tutkimattomiin sfääreihin etsimään ihmisyyden salaisuutta. 

Kaksi vuotta matkanneella Prometheus-aluksella on mukana kirjava joukko miehistöä ja tutkijoita. Jäätävä Meredith Vickers (Charlize Theron) on retkikunnan komentaja ja rehti Janek (Idris Elba) aluksen kapteeni.

Porukan mielenkiintoisin hahmo on määrätietoinen robotti David (Michael Fassbender), jonka vaalean arjalainen, konemaisen jäykkä olemus on varsinainen katseenvangitsija. Arabian Lawrence -elokuvasta pitävä David tuntuu tietävän kaiken ihan kaikesta – ja kaikista.     

Fassbender on parasta Prometheuksessa, sitä tuskin kiistää kukaan. X-Men: First Classin (2011) ja Shamen (2011) tähti on kuin luotu esittämään koneihmistä. Hyytävän rauhallisesta, maneerinsa Arabian Lawrencen Peter O’Toolen tulkitsemalta aavikon eksentrikolta lainanneesta Davidista ei voi olla pitämättä.     

David on itse asiassa monisyisin hahmo henkilögalleriassa, jossa jaossa on joko pelkkää yksiulotteisuutta tai uhrin osia. Noomi Rapace on orastavan Hollywood-uransa toistaiseksi suurimmassa roolissa, mistä hän suoriutuu mallikkaasti. Prometheuksen juoni ja sisäinen logiikka vuotavat seulan lailla, mikä on varmasti tehnyt roolin rakentamisesta haasteellista. Rapace osoittaa kuitenkin pystyvänsä tarvittaessa sekä herkkyyteen että kovaan mättöön. No, ei hän mikään Ellen Ripley ole, mutta ei kai kukaan Sigourney Weaverin manttelinperijää tosissaan edes odottanut. 

Siinä missä Alien oli huikea, intensiivinen kauhukokemus, Prometheus on ihmetystä inspiroiva avaruuskävely galaksien pimeälle puolelle. Scottin visio kaikkien aikojen avaruusörkin orgaanisesta alusta on visuaalinen hurmostila, johon ei olisi edes 3D:tä kaivattu. Kauhuelokuvana se jää esikuvansa varjoon jopa hieman nolosti, sillä tässä kohdin Scott pelaa varman päälle: avainkohtaukset ovat suoraa kierrätystä kolmen vuosikymmenen takaa.     

Tiedot

Prometheus

USA 2012, 124 min, K16

Ensi-ilta 1.6.2012

Ohjaus: Ridley Scott

Käsikirjoitus: Damon Lindelof, Jon Spaihts

Tuotanto: David Giler, Walter Hill, Ridley Scott, Tony Scott

Kuvaus: Dariusz Wolski

Leikkaus: Pietro Scalia

Musiikki: Marc Streitenfeld

Pääosissa: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Logan Marshall-Green, Idris Elba, Guy Pearce