Julkaistu: 14.06.2012

Kesäelokuvia Engelissä

Kuvassa: Albertine (Lou Avarez) elokuvasta Ranskalainen viikonloppu
Engel avaa kesäkauden Julie Delbyn nostalgisella sukutapaamisella.

Kino Engelin sisäpihan ulkoilmakinossa näytetään laatuelokuvia kesäöisin. Tämän kesän sarja käynnistyy Julie Delpyn uutuudella Ranskalainen viikonloppu (2011), joka on nostalginen kuvaus rönsyileviltä sukujuhlilta 1970-luvun lopulta. 

Elokuvassa palataan takautuen kesään 1979, jolloin Skylab-satelliitin odotettiin putoavan Länsi-Ranskaan.  Suvun matriarkka viettää Bretagnessa syntymäpäiviään, joita kokoonnutaan juhlimaan useamman perheen voimin. Notkuvan juhlapöydän ääressä syödään ja juodaan rivakasti, eivätkä edes pienet sadekuurot estä juhlatunnelmaa.                                       

Elokuvan näkökulma on 11-vuotiaan Albertinen (Lou Avarez), jolle kesä on käännekohta lapsuuden ja nuoruuden välillä. Delpy ja Serge Gainsbourgia vastikään näytellyt Eric Elmosnino esittävät tytön boheemeja, vasemmistolaisia vanhempia. 

Delby on tuonut elokuvaan omia muistojaan ja kokemuksiaan, vaikka tarina ei olekaan omaelämäkerrallinen. Menneisyyteen katsomiseen ohjaaja on tavoittanut hyväntahtoisesti ironisen otteen. Ranskalainen illallinen on ajankuvaus, johon on saatu mahtumaan yllättävän paljon 1970-lukua. Samalla se on tutunoloinen puhelias ranskalaiselokuva, jossa ei ole suurta draamankaarta. 

Suvun kohtaaminen on riehakkaan puhelias. Dialogi on paikoin räiskyvää mutta siististi roisia, vaikka seksistä puhutaankin paljon. Pöytäkeskusteluissa nousevat esiin 1970-luvun poliittinen ja henkinen ilmapiiri. Aiheissa liikutaan feminismistä Vietnamin sotaan. 

Koomisista sivuhahmoista hupaisin on 17-vuotias Christian (Vincent Lacoste), joka on cool koko rahalla. Sivuosissa nähdään mm. Karin Viard ja Noémie Lvovsky, Denis Menochet ja Jean-Louis Coullo'ch. Delpyn isä Albert Delpy esittää hupsua Hubert-setää. 

Menneisyys ja nykyisyys kohtaavat

Kesäkino Engelin toinen uutuuselokuva on Emanuele Crialesen Terraferma (2011), joka kertoo pienellä Sisilian saarella asuvasta perheestä. Elokuvassa itsepäinen vanha kalastaja pitää kiinni perinteistä samaan aikaan kuin nuori nainen yrittää rakentaa itselleen uutta elämää. 

Myös koko saari on muutosten kourissa. Saaren asukkaiden arkeen kuuluvat niin turistit kuin laittomat siirtolaisetkin. Crialesen edellinen elokuva Kultainen portti kertoi italialaisista siirtolaisista, jotka kokivat kovia matkatessaan meren yli tavoitellessaan parempaa tulevaisuutta vuosisadan alussa. 

Lisää ranskalaisia

Kesän ranskalaiset jatkuvat Engelissä heinäkuussa. Pierre Salvadorin Ranskan Rivieralle sijoittuvassa Hinnasta viis -elokuvassa (Hors de Prix) Audrey Tautou esittää ylellisyyttä arvostavaa Ireneä, joka on tottunut saamaan haluamansa varakkailta miehiltä. Onnenonkijan polulle tuo esteitä hienostohotellin tarjoilija (Gad Elmaleh). 

Engelin pihan kesäelokuvasarjan päättää Julie Delpyn läpimurtoelokuva 2 päivää Pariisissa (Ranska 2007). 

Myös Orionissa esitetään kesällä ranskalaisia elokuvahelmiä. Kesäkuussa nähdään vielä François Dupeyronin Herra Ibraham ja koraanin kukkaset ja Lucile Hadzihalilovicin Innocence – viattomuus. Heinäkuussa luvassa on mm. Olivier Dahanin Pariisin varpunen – Edith Piaf ja Anne Fontainen Coco avant Chanel.

Tiedot

Kesäkino Engel

29.6.–2.9.2012

Elokuvat:

Ranskalainen viikonloppu (Ranska 2011)
Kesähetket (Ranska 2008)
Hinnasta viis (Ranska 2006)
Terraferma (Italia 2011)
Filth and Wisdom (Iso-Britannia 2008)
Katmandu – Taivaan peili (Espanja 2011)
Kilimanjaron lumet (Ranska 2011)
Merelle (Meksiko 2009)
Norwegian Wood (Japani 2010)
2 päivää Pariisissa (Ranska 2007)

Lisätietoja Kesäkino Engelistä: www.cinemamondo.fi

Lisätiteoja elokuvateatteri Orionin elokuvista: www.kava.fi