Julkaistu: 14.06.2012

Kenneth Bamberg

Kenneth Bamberg: Pou (2012)
Kenneth Bambergin valokuvat käsittelevät pohjoisthaimaalaista miehisyysriittiä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on miehisyydelle nykyään monenlaisia esikuvia. Stereotypiat ovat hiljalleen alkaneet murtua, ja moniarvoisuus on tehnyt erilaisista olemisen ja itsensä ilmaisemisen tavoista sallitumpia. 

Kun puhutaan miehisyysriiteistä, mieleen tulee kuitenkin stereotyyppisiä kuvia. Ahvenanmaalaisen valokuvaajan Kenneth Bambergin (s. 1981) valokuvat näyttävät toisenlaisen tien miesten maailmaan. 

Bamberg on kuvannut Pohjois-Thaimaan Shan-heimon poikia, jotka käyvät läpi miehisyysriittiä. Kyse on valmiudesta siirtyä miehisyyteen ja miehen maailmaan. Osallistuminen rituaaliin on merkki kypsyydestä, kurinalaisuudesta ja vastuunkantamisesta. Omassa kulttuurissamme kuvien pojat määriteltäisiin kuitenkin vahvasti feminiinisiksi. 

Riitin taustalla on buddhalaisuus, ja seremonia korostaakin estetiikkaa ja väkivallattomuutta. Pojat on puettu värikkäisiin asuihin ja heidät on meikattu: miehisyys voi siis rakentua jollekin kauniille. Esikuvana on nuori Siddharta Gautama ennen Buddhaksi tuloaan. 

Bambergin valokuvat ovat värikkäitä ja klassisia muotokuvia. Musta tausta korostaa asujen värikkyyttä. Monien poikien ilme on selkeän poseeraava. Toisilla, etenkin vanhemmilla pojilla poseerauksen kovuus on sulanut luonnollisemmaksi olemukseksi. 

Näyttelyssä on vain vähän tietoa kuvaustilanteesta ja kuvia temppelialueesta, jolla rituaali suoritetaan. Olisin kaivannut enemmän lähestymispintaa itse rituaaliin ja sen sisältöön sekä poikien kokemukseen. Nyt toisiaan muistuttavat kuvat jäävät hieman kylmiksi ja etäisiksi.

Tiedot

Kenneth Bamberg

Flowers

22.5.–22.7.2012

Laboratory-galleria (Erottajankatu 9 B)

Avoinna ti–su klo 11–18

Vapaa pääsy

http://www.laboratory.fi/