Julkaistu: 10.05.2012

Perttu Saksa

Perttu Saksa: Echo
Perttu Saksan valokuvat ovat puistattavan kauniita.

Helsinkiläisen Viewmasters-valokuva-agentuurin World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ajaksi avaamassa Laboratory-galleriassa on nyt esillä suomalaisen valokuvaajan Perttu Saksan (s. 1977) näyttely. Siinä missä avajaisnäyttely esitteli englantilaisen valokuvaajan Martin Parrin (s. 1952) värikkäitä valokuvia suomalaisesta elämänmenosta, ovat Saksan valokuvat puolestaan pelkistettyjä ja tummasävyisiä otoksia täytetyistä eläimistä.

Näyttely on toteutukseltaan ja visuaalisuudeltaan vähäeleistä ja tyylikästä nykyvalokuvaa. Teokset toimivat kauniina, joskin myös hätkähdyttävinä objekteina. Niiden sisältö kuitenkin tarkemmin tarkasteltuna asettuu oikeastaan lähes täydelliseen oppositioon ulkoisen toteutuksen kanssa.

Saksa on kuvannut kahden vuoden aikana eurooppalaisten luonnontieteellisten museoiden kokoelmissa olevia täytettyjä eläimiä, apinoita ja muita ihmisen sukuisia kädellisiä. Osa teoksista on kuin muotokuvia. Täytetty eläin on eristetty ympäristöstään, niin alkuperäisestä luonnosta kuin museomaailmastakin (lukuun ottamatta yhtä teoskuljetuslaatikossa olevaa gorillaa).

Tämä kuvaustapa korostaa eläinten yksilöllisyyttä. Se tekee useista kohteistaan lähes inhimillisiä. Katsoja ei voi olla kysymättä itseltään mitä ovat nämä eläimet, kuka on laittanut ne esille, täyttänyt ja tappanut ja miksi? Mitä me itse asiassa katsomme? Oikeita eläimiä, vai kuvia jostain kuvitteellisista mielikuvista?

Osassa kuvista korostuu näiden eläinten esineellistäminen. Katkenneet sormet ja ompeleet kertovat viimeistään, että tämä olento ei ole enää elävä. Se on täytetty, laitettu esille tai varastoitu osaksi kokoelmia. Tämä surullinen tosiasia tekee kokonaisuudesta pohjimmiltaan hyvin synkän. Oikeastaan voisi sanoa ”Katso ihmistä”.  Katso ihmistä, joka on tehnyt tämän kaiken.

Tiedot

Perttu Saksa

Echo

Laboratory-galleria

13.4. - 20.5.2012

Erottajankatu 9 B (sisäpiha)

ti-su 11-18

vapaa pääsy

www.laboratory.fi