Julkaistu: 24.05.2012

Oiva Toikka

Oiva Toikka: Sitruunaspaghetti
Oiva Toikan lasinen maailma viettelee sisäänsä.

Oiva Toikka (s.1931) on tehnyt pitkän uran muotoilijana. Hänen lasiesineensä ovat ihastuttaneet ja koristaneet suomalaisia koteja jo vuosikymmeniä. Vuonna 2010 Designmuseossa järjestettiin Oiva Toikan 50-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi laaja näyttely. Näinä päivinä 81 vuotta täyttävä taiteilija on vielä voimissaan. Nyt esillä olevat teokset ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tältä vuodelta. 

Toikan levinneintä tavaramerkkiä, lintuja, ei näyttelyssä ole esillä ainuttakaan. Esillä olevat teokset ovat kaikki uniikkeja ja ne muodostavat huikean kokonaisuuden. Isoja lampunvarjostimia muistuttavat Kateenvarjot, suuret maljakkomaiset astiat pienine lisukkeineen ja korkea lasisauva Abu Dhabi ovat selkeitä ja majesteettisia ilmestyksiä. 

Lähes näiden vastakohtana, mutta yhtä massiivisina, toimivat pienet lasikuutiot, joista näyttelyssä rakentuu kaksi seinää. Itseäni kiehtoo suuresti tämä maailma, joka on kuin pieneen lasiseen tilaan upotettu mikrokosmos tai orgaaninen eliögalleria. Uskomattomat muodot, rakenteet ja värit ovat huikeaa työtä lasinpuhaltajilta, jotka Toikan teokset toteuttavat.

Oiva Toikan muotokielessä on samaan aikaan jotain hyvin selkeää ja perusteellista, mutta myös henkeäsalpaavaa näyttävyyttä ja leikkimielisyyttä. Nämä lasiset esineet muodostavat oman universuminsa, johon voisi helposti uppoutua ja jonka osasia mielellään näkisi ympärillään sulostuttamassa maailmaa.

Toikan möhkälemäiset koriste-esineet valtaavat myös laajan osan näyttelystä. Ne ovat hillitympiä, mutta kuin eräänlaisia orgaanisia kasvannaisia nekin, pallomaisine muotoineen ja ulokkeineen. Toikka on nimennyt näyttelyn otsikolla Tällä kertaa. Se on rento ilmaus pitkän uran tehneeltä taiteilijalta.

Tiedot

Oiva Toikka

Tällä kertaa

Galerie Forsblom

11.5.–3.6.2012

Lönnrotinkatu 5

Avoinna ma–pe 11–18, la 11–16, su 12–16

Vapaa pääsy

p. 09 680 3700

www.galerieforsblom.com

Galleriassa myös: HC Berg