Julkaistu: 10.05.2012

Metro – matkalla Ithakaan

Kuva: Niko Tiainen
Kunnianhimoinen teatteriseikkailu vie katsojansa Helsingin metroverkostoon ja pistää pohtimaan oman paikan löytämistä.

Toukokuun seitsemästoista Helsingin metroverkostossa alkaa tapahtua, kun Annika Niskasen ja Elina Pitkärannan suunnittelema esitys Metro – matkalla Ithakaan starttaa. Että sanaleikki olisi täydellinen, todetaan, että nuoret teatterintekijät opiskelevat tietenkin Metropoliassa. Esityskokonaisuus on Niskasen ohjauksellinen opinnäytetyö. Erilaisia tilanteita ja kohtauksia tullaan siis näkemään ja kuulemaan metrovaunussa, mutta etenkin eri asemilla. Mistä ajatus tämäntyyppisestä vaellusteatterista syntyi?

- Pari vuotta sitten teimme yhdessä Elinan kanssa esityksen Vaasankatu, jossa oli fyysisen ja sanattoman teatterin piirteitä autenttisessa ympäristössä. Kokemus oli niin kiinnostava, että päätimme jatkaa yhdessä samoilla linjoilla. Niinpä aloimme suunnitella tätä tulevaa Metro-esitystä, eli prosessi on kestänyt kaksi vuotta, Niskanen kuvailee.

Esiintyjät ovat valikoituneet projektiin kiinnostavalla tavalla. Niskanen ja Pitkäranta eivät tyytyneet perinteiseen ratkaisuun, eli kurssitovereidensa ja luottonäyttelijöiden käyttöön. He halusivat haistella uusia tuulia ja tehdä työtä tuoreiden kasvojen kanssa. Niinpä mukana on paljon nuoria, jotka ovat löytyneet kouluista ja harrastajateattereiden parista. Mikä veti ratkaisun tähän suuntaan?

- Nimenomaan halu työskennellä ennakkoluulottomasti uusien tuttavuuksien kanssa. Projektissamme on vahvasti yhteiskunnallinen viesti siitä, kuinka julkisia tiloja tulisi saada enemmän käyttöön ja taiteelle. Katuteatteriakin on, mutta me päätimme viedä nuoret metroverkostoon ja asemille. He ovat ottaneet haasteen hämmästyttävän nopeasti ja hyvin vastaan. Ei heitä häiritse harjoitella ja tehdä teatteria julkisessa paikassa kaikkien katseen alla, Niskanen kertoo.

Esityksen nimessä on vihje Kreikan kansalliseepokseen, eli Odysseiaan. Ithaka oli Odysseuksen kotipaikka, jonne hän seikkailuillaan kaipasi. Tosin kotimatkaan vierähti kaksikymmentä vuotta.

- Odysseiassa on paljon lähtemisen ja turvapaikan, tai oman tilan etsinnän piirteitä. Kaikki paikat eivät ole kuitenkaan turvallisia, vaan pikemmin vihamielisiä, kuten vaikkapa kykloopin luola. Emme kuitenkaan seuraa Odysseiaa mitenkään juonellisesti, vaan olemme poimineet sieltä tiettyjä teemoja ja aiheita, joita on työstetty nuorten kanssa. Nuorethan elävät usein rajapinnalla, jossa etsitään itseään ja omaa paikkaa maailmassa, Niskanen kuvailee.

- Käytössämme oli eräänlainen lasten painos Odysseiasta, jossa tekstiä on tiivistetty ja kuvitusta lisätty. Teimme nuorten kanssa monenlaisia harjotteita eri teemoista; kuten kuvasta liikkeeksi, Odysseista nousevat teot ja kuinka nuoret itse ratkaisevat jonkin haastavan tilanteen, Pitkäranta lisää. Hän toimii esityksen oppaana/johdattelijana ja on vastannut ryhmän liikekielestä.

Kunnianhimoisen projektin rajoja on laajennettu ensemblen lisäksi myös muihin suuntiin. Yhteistyötä on tehty Lahden muotoiluinstituutin ja Helsingin konservatorion kanssa, josta löytyivät esityksen äänimaailman tekijät Heidi Koskinen ja Riikka Suuronen. Heidän musisointiaan kuullaan etenkin liikuttaessa metrolla asemalta toiselle nappikuulokkeiden välityksellä. Miten yhteistyö ylipäätään on sujunut liikennelaitoksen kanssa?

- Kaikki on mennyt oikein hyvin ja ymmärrystä on löytynyt puolin ja toisin. Toki metrossa on tiettyjä tarkkoja sääntöjä, joista pidetään kiinni. Esimerkiksi itse metrovaunussa ei teatterillista esittämistä voi tehdä johtuen liikennevälineen luonteesta, sen sijaan metroasemilla näin voi tehdä, Niskanen kertoo.

Odysseia, julkisen tilan haltuunotto, metroseikkailu, tutun tilan näkeminen uutena, nuorten lähtökohdista nousevat tilanteet… Paljon mielenkiintoisia teemoja, mutta mitä tällainen esityskonsepti voisi edustaa? Soveltavan draaman kenttä on laajentunut nopeasti erilaisten alanimikkeiden alle, entä tämä esitys?

- Ehkä kyseessä on kaupunkitaide, tai yhteisötaide. Sittenhän sen näkee, miten yleisö esityksellemme syttyy, eli kannattaa hypätä seikkailuun mukaan, Niskanen ja Pitkäranta myhäilevät.

Tiedot

Metro – matkalla Ithakaan

OHJAUS: Annika Niskanen
AVUSTAVA OHJAUS: Elina Pitkäranta
ESITYSKÄSIKIRJOITUS: Annika Niskanen, Elina Pitkäranta ja työryhmä
ESIINTYJÄT: Mark Lepre, Annukka Lindqvist, Faruk Nazeri, Henrietta Pihlaja, Elina Pitkäranta,

Jasmin Ruokolainen, Pauliina Schreck ja Tatu Sinisalo
MIEHISTÖ: Sinä ja 14 muuta jäsentä
MUSIIKKI JA ÄÄNISUUNNITTELU: Heidi Koskinen ja Riikka Suuronen
VISUAALINEN SUUNNITTELU: Kirsikka Ruohonen ja Julia Lyytinen
VALOSUUNNITTELU: Eero Erkamo
GRAAFINEN SUUNNITTELU: Elina Niemistö
VALOKUVAT: Niko Tiainen
TUOTANTO: Henna Hietala, Helmi Paulamäki ja Annika Niskanen

Esitystoteutuksen sijainti: Helsingin metroverkko, aloituspiste Kaupunginteatterin edestä

Esitykset

Ensi-ilta to 17.5 klo 12.00 alkaen, 15.30 alkaen ja 19.00 alkaen

Su 20.5 klo 12.00 alkaen, 15.30 alkaen ja 19.00 alkaen

Varaukset ja tiedustelut numerosta 050 341 6510 (13.4.2012 alkaen)