Julkaistu: 24.05.2012

Men in Black 3

Ysäriklassikon onnistunut jatko-osa noudattaa sujuvasti MiB-elokuvien henkeä.

Julma elukka-Boris haluaa tuhota Maapallon ja kostaa vanhat kalavelat agentti K:lle (Tommy Lee Jones). Agentti J (WIll Smith) lähtee Boriksen perään menneisyyteen pelastaakseen jääräpäisen ystävänsä ja siinä sivussa planeettamme Maan. 

Agentti matkustaa ajassa 1960-luvun Amerikkaan, missä valmistellaan juuri ensimmäistä kuulentoa. Seurakseen J saa nuoren K:n (Josh Brolin), ja kaksikko ryhtyy tutkimaan 1960-luvun örkkimurhia yhdessä. 

Seikkailun lomassa kerrotaan vaihtoehtoisia totuuksia esimerkiksi mallitytöistä, Andy Warholista ja Metsin liigavoitosta. Vaikka MiB-elokuvien huumori perustuukin pitkälti miesten väliseen läppään ja one-linereihin, kolmososaan tuo särmää aikakauteen ja sen henkiseen maisemaan liittyvät huomiot. 

Ilmassa on hyväntuulista huumoria, kun miehet painivat avaruusörkkien kanssa. Will Smithin ja Tommy Lee Jonesin henkilökemiat pelaavat jälleen hyvin yhteen. Myös nuorta agentti K:ta näyttelevä Josh Brolin solahtaa näppärästi remmiin. Hän on onnistunut saamaan roolihahmoonsa K:n tärkeimmät luonteenpiirteet. 

2010-luvun scifi-komediassa erikoistehosteet ovat näyttäviä. Tuloksena on kovin todenmukaiset ja äärimmäisen vastenmieliset, monihampaiset ja limaiset avaruusoliot. Toiminta ja tehosteet eivät kuitenkaan jää elokuvan ainoaksi ulottuvuudeksi. Tällä kertaa tarina on rakennettu huolella ja ihan loppuun on säästelty yllättävänkin pehmeitä käänteitä. 

Ilman Will Smithin ja Tommy Lee Jonesin panosta Men in Black -konsepti tuskin olisi toiminut näin hyvin. Vaikka ensimmäisestä MiB-elokuvasta on kulunut jo 15 vuotta, Will Smith esittää yhä samalla charmilla parivaljakon ironisesti veistelevää nuorempaa jäsentä. Tommy Lee Jones kuuluu niihin Hollywoodin rautaisiin ikämiehiin, jotka jaksavat yhä heilua myös valkokankaalla. Jonesin esittämässä agentti K:ssa on sarkasmin sävyttämää jäyhää karismaa. Tätä synkkyyttä Josh Brolin puolestaan keventää nuoren K-agentin roolissaan.

Elokuvan kammottavan pahaa Borista esittää Flight of the Conchords -tv-sarjasta tuttu Jemaine Clement, joka on kätketty syvälle maskien ja erikoisefektien alle. Lowell Cunninghamin sarjakuvaan perustuvasta käsikirjoituksesta vastaa Etan Cohen, joka on käsikirjoittanut muun muassa Ben Stillerin toimintakomedian Tropic Thunder (2008).

Tiedot

Men In Black 3

USA 2012, 105 min, K12

Ensi-ilta 23.5.2012

Ohjaus: Barry Sonnenfeld

Käsikirjoitus: Etan Cohen, David Koepp, Jeff Nathanson, Michael Soccio, perustuu Lowell Cunninghamin sarjakuvaan

Vastaava tuottaja: Steven Spielberg, G. Mac Brown

Tuottaja: Walter F. Parkes, Laurie MacDonald

Musiikki: Danny Elfman                  

Kuvaus: Bill Pope                           

Leikkaus: Wayne Wahrman, Don Zimmerman

Lavastus: Bo Welch                         

Pukusuunittelu: Mary E. Vogt                                         

Pääosissa: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Jemaine Clement, Emma Thompson