Julkaistu: 10.05.2012

Maailma kylässä 2012

Festivaalilla kuullaan mm. Kel Assoufin aavikkobluesia.
Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän musiikkivieraat tähdittävät maailman kulttuurien juhlaa.

Varma kesäkauden alkamismerkki, Maailma kylässä -festivaali, järjestetään toukokuun viimeisenä viikonloppuna Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla.

- Tämän vuoden teema on demokratia ja ensimmäistä kertaa maantieteellisenä painopisteenä ovat Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä, kertoo festivaalituottaja Nina Ruotsalainen.  Teema näkyy enimmäkseen asiaohjelman puolella, ja maantieteellinen painopiste ohjailee kulttuuriohjelman sisältöä.

- Valtaosa festivaalin ulkomaisista musiikkiesiintyjistä ovat kotoisin Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän alueilta, joten musiikkipuolella kuullaan vahvasti vaikutteita näiden alueiden suunnalta,  Ruotsalainen jatkaa.

Runsaan esiintyjälistan joukosta löytyy esimerkiksi pohjoisafrikkalaista desert bluesia. Sen kuningattareksi tituleerattu Mariem Hassan on jo kolmenkymmenen vuoden ajan lauluillaan kertonut tarinaa omasta länsisaharalaisesta perimästään. Saman genren sisällä musisoi myös seitsemän muusikon Kel Assouf, jonka aavikkoblues puolestaan ammentaa muusikoiden tuaregi-heimotaustasta ja pyrkii kulttuurien väliseen kohtaamiseen ja vuoropuheluun.

Lähi-idästä saapuu maailmalla mainetta energisistä ja iloisista live-keikoistaan kerännyt Yemen Blues. Kansainvälisistä huippumuusikoista koottu yhtye vaalii Lähi-idän musiikkiperinteitä, johon se yhdistelee ennakkoluulottomasti jazzia, rockia ja funkia. Palestiinalaismausteista hip hopia tekevä Sabreena Da Witch ei Yhdysvalloissa asumisestaan huolimatta ole unohtanut alkuperäistä kotimaataan Israelia, vaan räppää arabiaksi synnyinmaansa tilanteesta sekä naisten oikeuksista.

Monikulttuurinen tausta kuuluu myös lauantai-iltana päälavalla esiintyvän Natacha Atlaksen musiikissa. Arabiaksi, englanniksi, hindiksi ja ranskaksi laulava Atlas on arvostettu maailmanmusiikkikentällä ja tunnettu useista yhteistyöprojekteistaan. Lahjakkaan muusikon tuotannon kirjo ulottuu mm. ranskalaisesta chansonista hindipoppiin.

Vaikka festivaalille on valittu maantieteellinen painopiste, mahtuu mukaan esiintyjiä myös muualta päin maapalloa. Esimerkiksi sunnuntaina Mekong-lavalla esiintyvän Ethnopolis-yhtyeen musiikki edustaa urbaania etnofuusiota, jossa soi vaikutteita viidestä maanosasta. Latinalaisen Amerikan musiikillisia traditioita, reggaeta, folkia, hiphopia ja rockia yhdistelevän Perrozompopo-nimen takaa löytyy puolestaan muusikko Ramon Mejía. Nicaragualainen Mejía tulee perinteikkäästä musiikkisuvusta jatkaen sukulaistensa viitoittamaa tietä tehden kantaaottavia kappaleita kotimaansa olosuhteista.

Myös kotimainen esiintyjälista on runsas. Viikonlopun aikana esiintyvät mm. Paula Koivuniemi, Ville Leinonen, Jukka Poika & Sound Explosion Band, The Irrationals, The Northern Governors ja Gracias feat. Noah Kin. Luvassa on myös ennen kokemattomia yhteisesiintymisiä.

- Erityisen mielenkiintoista keikkaa odotetaan ranskalais-algerialaiselta El Gaflalta, jonka seurassa lavalla nähdään kotimaisen rap-skenen kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Asa. Yhteiskeikalla niin El Gaflan kuin Asan biisit saavat mielenkiintoisen,
monikulttuurisen käsittelyn, lupailee Ruotsalainen.

Festivaalia on mahdollisuus jatkaa iltaisin jo perinteeksi muodostuneilla klubeilla, joiden järjestäminen on tänäkin vuonna tehty yhteistyössä Funky Elephantin sekä Balkan Feverin kera.

Tiedot

Maailma kylässä 2012

26.-27.5.2012

Kaisaniemen puisto ja Rautatientori

Ilmainen sisäänpääsy

Iltaklubit

lauantai Funky Village Club Virgin Oil Co. liput 12€/14€

sunnuntai Club Balkan Fever!!! Virgin Oil Co. liput 8€/10€