Julkaistu: 31.05.2012

Łukasz Sokół

Kuva: Łukasz Sokół
Łukasz Sokółin valokuvat muistuttavat meitä toisenlaisesta arjesta ja unelmista.

Puolalainen valokuvaaja Łukasz Sokół (s.1981) on Korjaamon kahvilan kesän taiteilija. Hänen henkilökuvansa Kamerunin, Ruandan, Burundin ja Kongon demokraattisen tasavallan lapsista ovat esillä syyskuun puoliväliin asti. 

Sokółin kuvat ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikuttavia. Ne tuovat konstailematta esille omassa ympäristössään poseeraavat lapset. Kuvat toistavat lajityypilleen uskollisina aina saman asetelman. Asetelmallisuus toimii kahteen suuntaan. Toisaalta se korostaa kuvattavien samankaltaisuutta, toisaalta se tuo esille yksilölliset erot. 

Yksilöllisyys korostuu myös lyhyissä kuvateksteissä, joissa lapset kertovat tulevaisuuden unelmistaan. Lapset ovat voineet ottaa kuvaan mukaan myös lelunsa tai muun heille tärkeän esineen. Jalkapallon ja barbinuken lisäksi kuviin on päässyt myös ruoanvalmistukseen käytettävä kattila sekä muki, jolla juodaan vettä malarialääkkeen kanssa.

Köyhyyden merkeistä huolimatta kuvissa on ryhdikäs ja itsetietoinen tunnelma. Tämä on minun kotini, minun ympäristöni. Toinen todellisuus ilmenee Sokółin tiedotteesta, jossa hän kertoo kysyneensä lapsilta heidän unelmistaan: ”Suurin osa lapsista ei ymmärtänyt kysymystäni. He eivät tienneet, mitä unelmilla tarkoitetaan. Minulle se oli shokki. Mikä on lasten tulevaisuus ilman unelmia?” 

Sokół käsittelee kuvissaan arkielämää ja yhteiskuntaa. The Most Precious Thing on hänen ensimmäinen dokumentaarinen valokuvaprojektinsa, josta Sokół sai vuonna 2009 puolalaisen VIVA! -valokuvapalkinnon.

Tiedot

Łukasz Sokół

The Most Precious Thing

2.5.–14.9.2012

Korjaamo Galleria, Kulttuuritehdas Korjaamo

Töölönkatu 51 b

Avoinna ma–ke ja pe–su klo 11–17, to klo 11–20

Vapaa pääsy

www.korjaamogalleria.fi