Julkaistu: 31.05.2012

Les Lumières 2012

Kuva: Jari Soini
Valistuksen juhlaa vietetään tällä kertaa teemalla ihminen ja eläin.

Les Lumières – valistusajan kulttuurifestivaali on osa Helsinki-viikon ohjelmaa. Suomenlinnassa ja Helsingin keskustassa järjestettävän festivaalin teemana on tällä kertaa ihmisen ja eläimen välinen suhde.  

– Ihmisen suhde luontoon ja eläimiin on nykyään ajankohtainen aihe, mutta samoja kysymyksiä pohdittiin jo 1700-luvulla, festivaalin taiteellinen johtaja Marja Rumpunen perustelee teeman valintaa. 

Valistusajan festivaalin ohjelma sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Lumières-Academie-ateljeessa Elisabet Vigée-Lebrun (Sinebrychoffin taidemuseon museolehtori Leena Hannula) opettaa Ranskan hovin tapoja ja satumaalausta koko viikon. Akvarellien ja pastellimaalausten tyyli on suoraan 1700-luvulta, ja innoitus peräisin Jean de la Fontainen kuuluisista eläinsaduista. 

Helsinki-päivänä 12.6. ja torstaina 14.6. Sinebrychoffin taidemuseossa järjestetään lapsille eläinaiheinen Satukabinetti, jossa paronitar Edlerspjut (näyttelijä Marjorita Huldén) ja taiteilija Elisabeth Vigée-Lebrun (museolehtori Hannula) kertovat valistusajan jännittävästä eläinmaailmasta. 

Kymmenvuotias festivaali ansaitsee myös oman gaalansa. Kreivi Anckarbjelke ja paronitar Dunkelflykt (näyttelijät Joachim Wigelius ja Sari Havas) isännöivät vieraita Valkoisessa Salissa perjantaina 15.6. Aluksi keskustellaan ranskalaisten filosofien ajatuksista: luvassa on ihmisen ja eläimen välisen suhteen innoittunutta pohdiskelua! Lisäksi kuullaan itse Jean-Jacques Rousseaun musiikkia. 

Juhla huipentuu maailmankuulun ranskalaisen barokkitanssiryhmän Compagnie Fêtes Galantes -ensemblen esitykseen ”La Belle Dame”. Myös yleisö pääsee mukaan tanssin pyörteisiin koreografi Beatrice Massinin johdolla. Illan aikana kuullaan säveltäjä Jean-Baptiste Lullyn, Marin Marais’, Jean-Ferry Rebelin ja Jean-Philippe Rameaun musiikkia.

Tiedot

Les Lumières – valistusajan kulttuurifestivaali

11.–17.6.2012

Liput: 30 ja 20 euroa (Lippupisteestä ja ovelta)

www.lumieres.fi/

www.fetes-galantes.com/